Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Koupili jste vůz se stočeným tachometrem? Nenechte si to líbit

Koupíte ojetý vůz, ale něco se vám na něm nezdá? Zvažujete, jestli s ním zajet do servisu, aby se na něj podívali? Nejdřív se koukněte na aplikaci Ministerstva dopravy, jak je na tom s najetými kilometry a teprve později se pouštějte do nákladnější kontroly. A nebojte se. Pokud jste koupili ojetinu se stočeným tachometrem, můžete se bránit. Poradíme vám, jak na to.

Tachometr auta

Nenechte si vnutit ojeté auto, které má stočený tachometr o tisíce kilometrů. I po podpisu kupní smlouvy se můžete bránit.

Kontrola tachometru online

Ministerstvo dopravy provozuje jednoduchý web Kontrola tachometru, který obsahuje databázi s údaji o stavu tachometrů aut z poslední technické kontroly. Je praktický zvlášť pro ty, co kupují ojetý vůz. Můžete si jednoduše ověřit, zda u něj nebyl snížen počet najetých kilometrů. Stačí, když do kolonky zadáte VIN (výrobní identifikační kód) a zobrazí se informace o stavech počítadla ujeté vzdálenosti vozidla – tachometru. 

Aplikace zobrazuje hodnoty zjištěné na tachometru při technických prohlídkách vozidla na stanicích technické kontroly a stanicích měření emisí a nemusí odrážet přímo aktuální celkový stav ujetých kilometrů. Často může být dokonce zavádějící. Pokud totiž kupujete vůz ze zahraničí, ať už benzínový, nebo dieselový, a někdo na něm tachometr stočil před první českou STK, moc se toho nedozvíte.

Kde najdu VIN?

Stejně jako spoustu dalších důležitých údajů najdete i „rodné číslo” vašeho vozu v technickém průkazu. U novějších aut najdete VIN kód pod čelním oknem v levém dolním rohu. Dále také na výrobním štítku auta (v motorovém prostoru, nebo na bočním sloupku u dveří řidiče či spolujezdce) a v motorovém prostoru na některé z nosných částí karoserie. U spousty vozů bývá VIN kód také na podlaze u spolujezdce, když nahlédnete pod koberec.

Vyplatí se za kontrolu tachometru zaplatit?

Pokud kupujete ojetý vůz ze zahraničí, máte pochyby, nebo jste jen rádi důkladní, existuje způsob jak prověřit najeté kilometry auta opravdu pečlivě. Jedná se ale o placenou službu. Existuje několik společností, které se u nás zabývají kontrolou VIN. Prověřují  záznamy z kontrol STK a autoservisů, hlášení pojistných událostí k vozu a poskytují spoustu dalších vychytaných informací. Cena takové kontroly se pohybuje okolo 500 Kč.

Co dělat, když jste koupili ojetinu se stočeným tachometrem?

Pokud se rozhodnete nad stočeným tachometrem jen mávnout rukou, zaděláváte si na pořádný problém. Pokud totiž nevíte, kolik má auto najeto, můžou být jeho součásti opotřebené mnohem víc, než reálně očekáváte. Nehoda, nebo porucha na sebe pak nemusí nechat dlouho čekat.

Pokud vám tedy v klíně přistane vůz se stočeným tachometrem, obraťte se na prodejce. Prodej vozu s nepravdivou informací ohledně najetých kilometrů je nelegální a je několik způsobů, jak se můžete bránit.

Při výběru nového vozu doporučujeme také kontrolu obutí. Není sice problém pořídit nové kvalitní pneu, ale příliš sjetý vzorek vám může naznačit, jak se předchozí majitel o vozidlo staral.

Kdy můžete odstoupit od smlouvy

Pokud je rozdíl malý, můžete požadovat slevu z kupní ceny. Při výrazném rozdílu máte právo od kupní smlouvy odstoupit, protože se jedná o její závažné porušení. Prodávajícímu totiž muselo být jasné, že kdybyste měli pravdivou informaci o počtu najetých kilometrů, daný automobil byste si vůbec nekoupili.

Máte v kupní smlouvě uvedeno, že bazar nebo prodejce za chybný počet najetých kilometrů neodpovídá? Nenechte se odradit, takové ujednání je neplatné, jelikož ho zákon zakazuje. Vytrvejte a uvidíte, že všechno dobře dopadne.

Nezapomínejte taky zkontrolovat, jestli váš nový bourák má v pořádku pneu a jestli mají dost hluboký vzorek. Pokud ne, obraťte se na nás a vyberte si z tisícovek pneu, které máme na skladě.

 

Potřebuji spolehlivé pneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru