Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Kupujete ojeté auto? Vyplavené ojetiny mohou zaplavit české autobazary

Všichni, kteří v následujících měsících plánují koupi ojetého vozu, by se měli mít na pozoru. Po nedávných záplavách v západních zemích, které postihly nejen nemovitý majetek, ale také auta, hrozí, že kupující sednou na lep nekalým obchodníkům s ojetinami. Co je dobré vědět, než v autobazaru podepíšete kupní smlouvu?

Zaplavené auto

Auto ve vůni? Kde je problém?

Podvodní prodejci ojetých vozů se vždy snaží zamaskovat ty nejvážnější bolístky auta, třeba to, že bylo bourané. Pokud jde o vyplavená auta, není tomu jinak. Sice to chvíli zabere, než celý interiér pořádně proschne, nechají ho odborně vyčistit a vyladit závady, které by na první dobrou dávaly znamení, že není něco v pořádku, ale zjevně se jim to vyplatí. I tak se najde spousta kupců, kteří si myslí, že narazili na „voňafku“ za velice slušný peníz. Právě tato kombinace by však měla být pro každého, kdo auto z bazaru kupuje, alarmující. Pod záplavou osvěžující vůně se totiž může skrývat nános bahna, koroze a technické potíže, které mohou být nedejbůh i fatální.

Jaké problémy ve vyplaveném autě číhají?

Když na vyplavené auto narazíte, na první pohled z výše uvedených důvodů nemusíte poznat vůbec nic. Záleží také na tom, jak moc bylo auto povodní zasažené. Jakmile se voda dostala nad prahy dveří, je to problém. Jestliže byla pod vodou i kapota, je vymalováno. Zaplavené auto má za následek jeho korozi, a to nejen jeho vnějších součástí. Korodují pedály, koroduje kabeláž. A jelikož elektronika je v moderním autě základem všech jeho funkcionalit, dokážete si představit, jakou paseku může voda způsobit v celé elektroinstalaci. Od nefunkčního stahování okýnek přes posilovač řízení a asistenční systémy až po fungování samotného motoru.

Potopené auto

Osud tohoto auta je zpečetěn masou vody, která ho zaplavila.

Jak poznat vyplavenou ojetinu?

Auta jsou ve většině případů navržena tak, aby si poradila s průjezdem hlubokou kaluží. Při záplavách je u aut kromě vody rizikem bahno a písek, které se mohou dostat do sání motoru a ten si s těmito nevítanými hosty jen stěží poradí. Paradoxně pro vás může být ale bahno dobrým vodítkem, protože se při záplavách často dostane do všemožných útrob a spár auta, ze kterých nejde jen tak odstranit, nebo na něj „čističi“ zapomněli. 

Pokud to je možné, při prohlídce vozu důkladně zkontrolujte:

  • těsnění v celém autě
  • prostor pod sedačkami a koberci
  • záhyby palubní desky
  • plastové kryty sloupků
  • stav stropnice, zda se neodlepuje
  • zavazadlový prostor 

Můžete zkusit odklopit i sedáky zadních sedaček, pod kterými se písek s bahnem mohou ukrývat, velkou nápovědou může být i typický zápach. Zkrátka, doporučujeme prozkoumat celé auto místo po místu a v neposlední řadě si s sebou vzít svého automechanika nebo známého, který se v autech dobře vyzná, a ulehčit si tak celý proces výběru a prohlídky vozu. Lehké závady vám navíc pomůže odhalit autodiagnostika.

Jak se bránit podvodnému prodeji?

Abyste nenaletěli na podezřele výhodnou nabídku ojetého vozu a nekoupili vyplavenou ojetinu, prověřte si, z jaké lokality auto pochází. Když vám mapa ukáže území, které se potýkalo se záplavami, je to pomyslný zdvižený prst! V každém případě si nechejte do kupní smlouvy napsat ujednání o tom, že auto nebylo zaplaveno, a v případě, že se zjistí, že zaplaveno bylo, máte nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Tato právní opora by měla být velkým pomocníkem, který pojistí vaši případnou, a doufejme jen, finanční ztrátu. 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru