Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Laděný výfuk, který lichotí silnému stroji

Výfuk není jen obyčejná trubka, přes kterou odchází zplodiny z motoru. Plní řadu úkolů od snížení množství emisí po omezení hluku, a to při zajištění optimalizovaného výkonu stroje a uspokojivé spotřeby. Ne každému jsou však po chuti sériově montované výfuky, které jsou často těžké a majitele silné mašiny neuspokojí svým zvukem. Na řadu pak přichází laděné výfuky, jejichž výsadou je silný burácivý zvuk, který o vás dá vědět široko daleko. Při správném výběru se pak budete těšit i z mírného navýšení výkonu nebo odlehčení motocyklu.

Výfuk motorky

Při výběru laděného výfuku se zaměřte především na jeho kvalitu. Dobré laděné výfuky jsou navržené pro konkrétní typ motorky, jsou optimalizované a připravené pro snadnou montáž. 

Chcete laděný výfuk? Pak nešetřete

Ať už chcete z jakéhokoliv důvodu původní výfuk vyměnit za laděný, počítejte s investicí v řádu desítek tisíců korun. Nejlevnější typy výfuků nemají se skutečnými laďáky moc společného. Prodávají se jako univerzální a nikdo je ve skutečnosti neladil, a tak v praxi výkon spíše sníží a kýžený zvuk zpravidla nepřinesou.

Kvalitní laděný výfuk je navržený pro konkrétní typ motorky a často i model, je optimalizovaný a připravený pro snadnou montáž. Aby se efekt výměny výfuku ukázal naplno, je navíc třeba mašinu svěřit do rukou odborníků. Ti na motorové brzdě provedou měření výkonu a případně zprůchodní sání motoru tak, aby byl celý spalinový systém optimalizovaný.

Laděné výfuky se vyrábí z různých materiálů

Ještě na přelomu století si výrobci motocyklů nedělali velké starosti v tom, jak má výfuk vypadat. Dneska je tomu už trochu jinak. Moderní mašiny už v sériovém provedení obsahují designové výfuky vyrobené z ušlechtilých materiálů, které běžné majitele rozhodně neurazí. Pokud se vám i přesto nelíbí tvar nebo celkový vzhled výfuku, výměnou koncovky estetický problém vyřešíte hravě.

Laděné výfuky se vyrábí z různých materiálů od ocelových přes nerezové, hliníkové, titanové po karbonové. Právě karbonové jsou díky absorpčním vlastnostem a poutavému vzhledu oblíbené. Vyžadují však pravidelnou údržbu a zvláštní péči. V opačném případě hrozí zvýšení hlučnosti, snížení výkonu a nevratné propálení koncovky.

Montáží kvalitního „laďáku“ svou mašinu odlehčíte

Jednou z výhod laděných výfuků bývá jejich nízká hmotnost, díky které můžete svou mašinu odlehčit až o pár kilogramů. Protože se výfuk zpravidla nenachází na nejvhodnějším místě vzhledem k těžišti stroje, je snížení hmotnosti výfuku rozhodně žádoucí.

Ovladatelnost stroje se zlepší, je však jasné, že na jízdní vlastnosti bude mít ve srovnání s motopneumatikami jen minimální vliv. Proto platí, že laděný výfuk a vše s ním spojené má cenu řešit až ve chvíli, kdy jsou ostatní konstrukční prvky motorky na špičkové úrovni. Výběr vhodného obutí vám usnadní nezávislé testy pneu, ve kterých se srovnávají různé parametry a jízdní vlastnosti na suché i mokré vozovce.

Burácivý zvuk motoru může při delší cestě překážet

Nejčastějším důvodem, proč se majitelé motocyklů rozhodují pro pořízení laděného výfuku, je zlepšení zvuku motoru. Sériově dodávané výfuky motor někdy až příliš odhluční a zvuk zploští. S kvalitně navrženým laděným výfukem budete na motorce slyšet široko daleko, zvuk motoru bude plný a vyvážený. Pokud však na mašině vyrážíte na delší cesty nebo se chystáte na dovolenou na motorce, mohla by vás nadměrná hlučnost po nějaké době začít obtěžovat. Dobře si proto promyslete, jestli je burácivý motor, který uslyší nejen vaše okolí, ale také vy, pro vás opravdu žádoucí.

Když už laděný výfuk, tak homologovaný

Rozhodnete-li se pro pořízení laděného výfuku na motorku, sáhněte po homologovaném typu. Bez problémů s ním projdete na STK a nebudete se muset bát případných silničních kontrol. Pokud vám bude výfuk montovat odborná firma, trvejte na předání homologační kartičky a vozte ji neustále s sebou s dalšími doklady. Právě laděný výfuk může strážce zákona pěkně dráždit a budou se mu chtít podívat na zoubek. Když se při kontrole prokážete potvrzením o homologaci výfuku, budete z obliga.

Výměna původního výfuku za laděný je jedním ze způsobů, jak vylepšit svou motorku. Vyplatí se však jen v případě, že bude výfuk kvalitní, navržený pro konkrétní typ motocyklu a správně seřízený společně se sáním. Jestli vám investice stojí za proměnu vzhledu, dosažení burácivého zvuku a možná mírné zvýšení výkonu, už necháme na vás.

 

Vybrat kvalitní pneumatiky na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru