Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Motorka jako investice: Co dělat, aby hodnota mašiny rostla

Zvažujete pořízení nové mašiny a chcete, aby v průběhu let neztrácela na hodnotě, ale aby naopak rostla? V takovém případě musíte jednak pořídit motocykl s investičním potenciálem, jednak s ním musíte zacházet tak, aby se používáním a nevhodnými úpravami neznehodnotil. Zainvestovat můžete jak do kultovních mašin, které už něco zažily, tak do úplně nových strojů, u kterých se dá předpokládat zájem kupujících i v budoucích letech.

Luxusní motocykl na výstavě

Některé starší motorky, jako jsou veterány nebo youngtimery, mají velkou hodnotu zejména pro vášnivé sběratele.  

Pořízení veteránu nebo youngtimeru jako sázka na jistotu

Pokud nechcete spekulovat nad tím, které současné modely motocyklů budou v budoucnu vzácné a vyhledávané, pořiďte si mašinu z kategorie veteránů a youngtimerů. Tyto motocykly už časovým testem prošly a vytřídily se na vyhledávané a ty, které upadly v zapomnění. Starší motorky ve vynikajícím stavu nepořídíte zrovna za hubičku, ale můžete u nich předpokládat růst ceny i do budoucna.

Velký zájem je právě o zmíněné youngtimery, tedy mašiny vyráběné od 80. let. Ty si nyní pořizují nejen vášniví sběratelé, ale také motorkáři středního věku, kteří si plní své sny z dětství. Dejte si však pozor, aby kupní cena mašiny odpovídala reálnému stavu motocyklu. Před pořízením motorky staré několik desítek let si ověřte její technický stav, a především se zajímejte o provedené úpravy a výměny původních dílů. Sběratelský potenciál mívají spíše mašiny v horším, zato původním stavu, než motorky opravované na koleni v domácí dílně.

U nových mašin hledejte limitované edice

Investovat můžete samozřejmě i do zbrusu nových motocyklů. Je však těžké odhadnout, které modely budou třeba za třicet let žádané, a které budou zralé na odpis. Vzhledem k pásové velkovýrobě běžných modelů, které se produkují v řádech statisíců kusů, nelze v brzké budoucnosti předpokládat jejich vzácnost. Jinak je tomu v případě modelů, které se vyrobily v omezeném množství kusů. Jedná se o různé limitované edice, pod které se podepsal některý ze známých jezdců, případně netypické barevné varianty vydávané k různým výročím. Ceny limitovaných edic jsou však pochopitelně podstatně vyšší, je tak otázkou, jak moc bude jejich hodnota v čase stoupat.

Muž s dcerou opravují motorku v domácí dílně

Při svépomocných úpravách motorky myslete na to, že některé vychytávky mohou negativně ovlivnit hodnotu motorky. 

I zdařilá přestavba může mít investiční potenciál

Patříte-li mezi příznivce přestaveb a custom mašin, zbystřete. Máte-li v garáži originální mašinu, která sklízí úspěchy v soutěžích přestaveb a je o ní často slyšet, může mít investiční potenciál. Při případném prodeji se však musíte trefit do vkusu potenciálních zájemců. Čím originálnější a kontroverznější přestavbu vlastníte, tím složitěji se vám bude hledat vhodný kupující.

V čase roste hodnota zejména těch přestaveb, které pochází od věhlasných firem zaměřených na úpravy motocyklů. Pokud jste měli štěstí a nechali si přestavit mašinu u dříve neznámé dílny, která se postupně vypracovala na špičku v oboru, můžete mít doma velmi cenný kousek.

Na svépomocné úpravy a „tuningy“ zapomeňte

Nechcete-li přijít o hodnotu svého motocyklu, do svépomocných úprav se raději vůbec nepouštějte. Pokud budete chtít vyměnit sériově vyráběný výfuk za nový laděný, originál si uchovejte, abyste mohli motorku vrátit do původního stavu. Zapomeňte také na přelakování palivové nádrže, výměnu světel nebo zásahy do mechaniky motocyklu. V případě závady nebo nehody vyměňte poškozené díly za originální, dají-li se na trhu ještě sehnat. Montáží neoriginálních dílů hodnota motorky klesne. Experimentovat ale můžete s motopneumatikami, které kdykoliv v budoucnu vyměníte za jiné modely. Zejména u starších typů motocyklů můžete výběrem kvalitních pneumatik zlepšit jízdní vlastnosti stroje. S výběrem vám pomůžou například nezávislé testy pneu pro motocykly.

Mladí muži si prohlíží pneumatiku na motorce

Kvalitní moto pneumatiky mohou výrazně zlepšit jízdní vlastnosti staršího stroje.

Motocykl udržujte v co nejlepší kondici

O svou mašinu se dobře starejte – navštěvujte servisy, nezapomínejte na pravidelné výměny kapalin i správný postup zazimování. Pokud je to možné, parkujte motocykl v kryté garáži. Celoroční pobyt na parkovišti jí rozhodně neprospěje. V čím lepším stavu bude motocykl v době prodeje, tím vyšší hodnotu bude mít. 

 

Vybrat kvalitní pneu na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru