Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Na co si dát pozor při půjčení auta?

Nejezdíte autem tak často, aby se vám vyplatilo kupovat si vlastní, ale občas byste nějaké potřebovali? Alternativ k vlastnímu vozu dnes existuje několik. Ať už se chystáte využít služeb autopůjčovny či tzv. carsharing, připravili jsme pro vás pár tipů, na co si dát pozor, abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem. 

Žena v autě s klíčky

Chcete si ušetřit starosti spojené s vlastněním auta? Vyzkoušejte carsharing nebo půjčení auta v půjčovně.

Půjčení osobního vozidla

Není to tak dávno, co bylo půjčování aut drahým luxusem, který si nemohl dovolit každý. S rostoucí poptávkou a nabídkou však klesly i ceny půjčovného, a tak je dnes půjčování vozů naprosto běžná věc. Přestože se velké autopůjčovny soustředí spíše na půjčování aut turistům, začínají se stále více objevovat i flexibilní nabídky dlouhodobého pronájmu. Některé autopůjčovny dokonce nabízejí zajímavé služby včetně přistavení vozu kamkoliv v ceně půjčovného. 

Potřebujete auto na kratší dobu? Vyzkoušejte carsharing 

Carsharing nebo také krátkodobý pronájem vozidla je v současnosti stále více skloňovaným pojmem. Oproti klasickým autopůjčovnám auto nemusíte složitě dopředu rezervovat a můžete si ho vyzvednou a vrátit jej kdykoliv bez ohledu na to, kolik je právě hodin. Stačí si stáhnout příslušnou aplikaci, zaregistrovat se, a pak už jen vyhledat vůz, který je vám nejblíže. Carsharing se vám vyplatí spíše na kratší cesty, neboť platíte za minuty a ujeté kilometry. Na delší trasy či delší dobu se vyplatí spíše vůz z půjčovny, kde většinou za ujeté kilometry neplatíte. Někdy však i carsharingové společnosti nabízejí výhodné nabídky, třeba půjčení auta na týden či na víkend s určitým počtem kilometrů v ceně půjčovného. Služeb carsharingu můžete využít v Praze a v Brně. 

Carsharing přímo od majitele

Trochu odlišnou formu carsharingu je půjčování vozu přímo od jeho majitele. Jedná se o tzv. peer-to-peer carsharing, který nabízí formu přivýdělku vlastníkům aut, kteří své vozy využívají jen občas či v určitou denní dobu a zbytek dne je nepotřebují. 

Půjčení dodávky nejen na stěhování

Potřebujete-li přestěhovat nábytek, větší množství zboží či cokoliv jiného, není nic jednoduššího než půjčení dodávky. Dodávky je možné řídit s řidičským oprávněním skupiny B, tedy pro osobní automobil, a tak se nejedná o nic složitého. Služeb dnes využívají nejen firmy či drobní živnostníci, ale i soukromé osoby. Na užitkové vozy narazíte na každém kroku a nutno podotknout, že i kvalita těchto půjčoven se stále zvyšuje. Ceny za pronájem nejsou nikterak vysoké a často je jejich součástí i stěhovací příslušenství v ceně půjčovného. 

Pozor na sankce a spoluúčast

Než něco podepíšete, důkladně si přečtěte podmínky pronájmu. Zvláště pak se vám vyplatí ohlídat si výši spoluúčasti při dopravní nehodě či krádeži, která bývá zpravidla 10 % hodnoty vozidla, nicméně autopůjčovna může nabízet možnost připojištění se sníženou nebo dokonce nulovou spoluúčastí. Poplatky za připojištění se u jednotlivých půjčoven velmi liší. Pro komfortní cestování se vždy vyplatí připlatit si minimálně za pojištění čelního skla a pneumatik, které nejčastěji přicházejí k újmě.

Než vyjedete, zkontrolujte stav vozidla. Včetně dokumentů

Před každou jízdou pozorně zkontrolujte stav vozidla, a to jak zevnitř tak i zvenku. Není od věci si vše zdokumentovat i fotografiemi, vyhnete se tak případnému vymáhání škody, kterou jste nezavinili. Vždy si zkontrolujte, zdali máte potřebné dokumenty jako je zelená karta či malý technický průkaz. Některé autopůjčovny je schovávají na různá místa, například za sluneční clonu či do přihrádky spolujezdce, tak ať je pak v případě potřeby nehledáte. Než vyjedete, ověřte si, že je vše tam, kde má být včetně dálniční známky a povinné výbavy.

Ověřte si, jak je to s počtem najetým kilometrů

Standardem autopůjčoven bývá neomezený počet najetých kilometrů, nicméně některé autopůjčovny mohou půjčení vozu omezit limitem. Pokud vaše půjčovna  omezení vyžaduje, vypočítejte si, zdali se vám spíše nevyplatí půjčení  auta u jiné společnosti bez limitu. Pokud si vybere společnost s limitem, vždy je nutné ve smlouvě přesně uvést, kolik kilometrů smí nájemce s autem najezdit, za jakou cenu a jaký je aktuální stav.

Vracejte auto s plnou nádrží

Většina autopůjčoven, ať už u nás či v zahraničí, vyžaduje vrácení vozidla s plnou nádrží. Pokud podmínku porušíte, půjčovna vám naúčtuje sankci a cenu za dotankování mnohem vyšší než je obvyklé. Nezapomeňte tedy bezprostředně před vrácením vozidla do plna natankovat. Výjimkou je carsharing, kde tankování vozu není povinné. 

Specifika spojená s cestováním do zahraničí

Pokud plánujete s vypůjčeným vozidlem cestovat do zahraničí, ověřte si, zda je to vůbec možné. Některé autopůjčovny totiž překročení hranic nepovolují. Jiné ano, ale často bývá tato služba zpoplatněna a je třeba ji předem nahlásit. Půjčovna totiž musí zajistit, aby byl vůz v souladu s dopravními a celními předpisy země, do které jedete. V řadě zemí musíte mít stejně jako u nás během určitých měsíců v roce zimní pneumatiky.

 

Dáváte přednost vlastnímu autu? Pořiďte si na ně kvalitní pneumatiky!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru