Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Naučte se dezinfikovat své auto. Viry a bakterie nebudou mít šanci!

Cítíte se uvnitř svého vozu v bezpečí a odkládáte roušku ještě před tím, než si zapnete bezpečnostní pás? Pak zpozorněte. Pokud své auto pravidelně nečistíte a do údržby klimatizace se zrovna nehrnete, vytváříte skvělé podmínky pro množení virů a bakterií. Právě teď je ideální doba naučit se správně vyčistit a dezinfikovat auto. Pobyt v čistém a zdravém prostředí si zasloužíte, a to nejen v době koronavirové, ale i po ní.

Čištění potahů auta parním čističem

Pokud chcete čalounění, sedadla, potahy a koberce v autě vyčistit důkladně, pořiďte si parní čistič. Hodit se vám bude ale i doma, a to třeba na koberce nebo sedací soupravy.  

Dezinfikujte všechny povrchy před jízdou i po ní

S přibývajícím množství osob, které se kolem auta pohybují a využívají jej k přepravě, roste i význam dezinfekce. Taxikáři, přepravci, pošťáci, hasiči, policisté, záchranáři, ti všichni vám význam ochrany před viry a bakteriemi potvrdí. 

Na dezinfekci vozu byste však neměli zanevřít ani v případě, kdy v něm jezdíte jen vy sami. Udělejte si z čištění vozu rutinu. Naučte se používat dezinfekční přípravek vždy, když do auta nasednete, a stejně tak když dorazíte do cíle. Naneste si přípravek na jemný hadřík a důkladně očistěte všechny povrchy, kterých jste se během cesty dotkli. Nezapomeňte vydezinfikovat tyto části:

► kliky a madla dveří – z vnější strany i zevnitř,
► madla pro otevírání kufru nebo kapoty,
řadící páku, ruční brzdu, loketní opěrku,
dotykový displej, veškerá tlačítka i páčky pod volantem,
palubní desku, rámy oken, odkládací plochy,
karabiny bezpečnostních pásů, polohování sedadel, ovládání oken ad.

Isopropylalkohol zničí viry a bakterie

Samozřejmě se nabízí otázka, po jakém dezinfekčním prostředku sáhnout, aby spolehlivě zabil všechny škodlivé organismy a současně nepoškodil povrchy v interiéru. Odborníci se shodují, že skvělým dezinfekčním prostředkem je isopropylalkohol, který k čištění dílů běžně využívají i sami výrobci aut. Stačí alkohol nanést na hadřík s jemným vláknem a otřít s ním veškeré plochy. Při opatrném zacházení můžete isopropylalkohol použít i na čalounění, materiálu by se nemělo nic stát.

Obezřetní buďte při čištění dílů z přírodní nebo umělé kůže, ze které byste mohli velkým třením povrch mírně odbarvit. Naopak se vyhněte použití agresivních čističů a chemických látek, například peroxidu vodíku nebo odlakovačů. Tyto přípravky mohou plastové a další díly nenávratně poškodit. Příliš nedoporučujeme ani použití vody s mýdlem, která má omezenou schopnost ničit nebezpečné organismy, navíc často až moc pění.

Na potahy a koberce s parním čističem

Do pravidelného čištění interiéru se mnohým z nás moc nechce. Právě teď je pravá chvíle pustit se do generálního úklidu se vším všudy, a to nejen kvůli strašáku jménem COVID-19, ale i kvůli mnoha dalším virům a bakteriím, které nás ohrožují. Udělejte si pořádek v autě a zaměřte se i na všechny úložné prostory, přihrádky či kapsy. Vyklepejte koberce a máte-li natahovací potahy, vyperte je. Pro důkladné vyčištění čalounění, sedadel, potahů i koberců použijte parní čistič. Jde o cenově dostupného pomocníka, kterého doma využijete i při čištění koberců nebo sedacích souprav.

Klimatizace si žádá pravidelnou péči

Bohužel, nebezpečným semeništěm zdraví škodlivých organismů včetně plísní jsou systémy ventilace, ze kterých vdechujeme vzduch po celou dobu jízdy. Je jasné, že dýchání vzduchu z klimatizace plné plísní našemu organismu dvakrát neprospěje. Proto by měl profesionální autoservis provádět údržbu klimatizace každý rok a důkladně jej vyčistit i zkontrolovat filtry. Klimatizaci a ventilační systém auta si během chvilky vyčistíte i doma. Pořiďte si speciální sprej určený pro čištění klimatizací a podle návodu jej do ventilačního systému nastříkejte. Nejlevnější variantou jsou pěnové čističe s hadičkou, účinnější pak bývají biocidní dezinfekční přípravky ve spreji.

Naučte se klimatizaci správně používat a vypněte ji vždy 10 minut předtím, než dorazíte do cíle. Výparník klimatizace se díky tomu vysuší během jízdy, a tak se sníží i vlhkost v klimatizačním systému. Nechcete si s údržbou ventilace dělat velké starosti? Pak navštivte náš autoservis v Opavě, kde se na profi servis klimatizací dlouhodobě zaměřujeme.

Profesionálové dezinfikují interiéry i klimatizace ozonem

Některá profesionální čisticí centra pak kromě účinného čištění suchou párou využívají i další metody. Velký zájem je zejména o dezinfekci interiérů a klimatizací ozonem, který spolehlivě ničí i velmi odolné druhy nebo formy patogenních mikroorganismů. Pronikne do všech pórů materiálu a zbaví jej i nepříjemných pachů včetně cigaretového kouře. Dezinfekce ozonem patří mezi ekologické metody, které nezanechávají žádný zbytkový produkt.

I nám jde o zdraví našich zákazníků. Podívejte se na nezávislé testy pneumatik a vyberte si takové, které vašemu autu sednou. Při manipulaci i přepravě dbáme na dodržování všech hygienických předpisů. Nová pneu k vám doručíme rychle a bezpečně.

 

Vybrat kvalitní pneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru