Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Nízkoprofilové pneumatiky – proč jsou tak populární?

Hledáte stylové pneumatiky, jež dodají vašemu vozidlu jedinečný vzhled? Vyzkoušejte nízkoprofilové pneumatiky, které vám kromě elegantního a sportovního designu poskytnou i řadu dalších výhod, díky nimž si vychutnáte svou každodenní jízdu na maximum. Jaké výhody to jsou?

Nízkoprofilové pneumatiky – proč jsou tak populární?

Nízkoprofilové pneumatiky jsou běžné u sportovních automobilů, ale oblíbili si je i majitelé vozidel, kteří preferují sportovní vzhled.

Co jsou to nízkoprofilové pneumatiky

V posledních letech jsou stále populárnější pneumatiky s nízkým profilem. Přestože neexistuje žádná závazná definice nízkoprofilové pneumatiky, obecně lze říci, že se o nízkoprofilovou pneumatiku jedná v případě, kdy výška jejího profilu nepřesahuje 40 % šířky běhounu, takže disky kol vypadají větší. Např. v rozměru pneu 205/40 R17 nám číslo 40 za lomítkem říká, že boční profil pneu tvoří čtyřicet procent ze šířky běhounu 205 mm.

Historie nízkoprofilových pneumatik

Pokud si myslíte, že se jedná o relativní novinku, budete možná překvapení. První nízkoprofilová pneumatika byla speciálně vytvořena již v roce 1937 francouzským Michelinem pro závodní automobily. Zlom nastal v roce 1977, kdy výrobce Pirelli vyrobil první prototyp nízkoprofilových pneumatik vhodných pro každodenní použití. 

Pro koho jsou nízkoprofilové pneumatiky určeny

Nízkoprofilové pneumatiky jsou běžné u sportovních automobilů, ale oblíbili si je i majitelé vozidel, kteří preferují sportovní vzhled. Nehodí se však pro každého a na každý vůz. Vždy je potřeba se řídit rozměry, které jsou doporučené výrobcem. Naleznete je ve velkém technickém průkazu nebo v dokumentaci k vozidlu. Obvykle bývají nízkoprofilové pneu používány jako originální vybavení u automobilů střední a vyšší třídy, a to zejména u sportovnějších aut, které se vyznačují vyšším výkonem.

Výhody nízkoprofilových pneumatik

Jedním z hlavních důvodů, proč řidiči volí nízkoprofilové pneumatiky, je estetická hodnota. Nízkoprofilové pneumatiky totiž vypadají elegantně a vyniknou díky nim hliníkové ráfky. Kromě jedinečného vzhledu však poskytují i další výhody: 

  • Vylepšený brzdný výkon pro kratší brzdnou dráhu jak na mokrém, tak i na suchém povrchu
  • Lepší ovladatelnost vozidla a přesnější reakce při řízení
  • Lepší směrová stabilita i ve vyšších rychlostech
  • Tužší bočnice s výhodami radiální konstrukce

Nevýhody nízkoprofilových pneumatik

Každá mince má pochopitelně dvě strany, takže i nízkoprofilové pneumatiky mají své nevýhody.

  • S nižší výškou profilu souvisí i vyšší riziko poškození pneu, například při najetí ve vyšších rychlostech na obrubník či na překážku, se kterou by si standardní pneumatika hravě poradila.
  • Nízkoprofilové pláště jsou na úkor pohodlí. Jsou výrazně hlučnější a při jízdě s nimi ucítíte nerovnosti silnice. Není to však nic, s čím by si neporadily kvalitnější tlumiče. 
  • Výroba nízkoprofilových pneumatik je konstrukčně náročnější, což se logicky  promítá i ve vyšší pořizovací ceně
  • Oproti klasickým pneumatikám se ty nízkoprofilové rychleji opotřebí.

Oblíbené značky nízkoprofilových pneumatik

Nízkoprofilové pneumatiky dnes vyrábějí téměř všechny moderní značky. K těm nejvyhledávanějším, které mají vysokou kvalitu a jsou oblíbené u automobilových nadšenců, patří například modely BFGoodrich g-Grip o rozměru 255/35 R19 či Pirelli PZero Rosso Asimmetrico 245/40 R18 97Y. 

Avšak nízkoprofilové pneumatiky nejsou pro majitele sportovně laděných vozů jedinou možností. Vysoký výkon vám nabídnou např. také pneumatiky Ultra-High-Performance (UHP). Ať už se rozhodnete pro ty či ony, u obou typů se jedná o pneumatiky prémiové kvality. 

V naší nabídce najdete rozsáhlý výběr kvalitních nízkoprofilových i UHP pneumatik od celé řady prémiových výrobců. Jsou vaše nároky ty nejvyšší? Pak u nás rozhodně budete mít z čeho vybírat! 

 

Vybrat nové pneu prémiové kvality

 


Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru