Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Nokian – finský průkopník ve světě pneumatik

Už je tomu více než 80 let od chvíle, kdy byly vynalezeny první zimní pneumatiky. Tento významný milník automobilových dějin má na svědomí finský výrobce pneumatik, firma Nokian Tyres.

Ve 30. letech dvacátého století začala růst poptávka po pneumatikách vhodných do hlubokého měkkého sněhu. Koňská přeprava začala být nahrazována přepravou prostřednictvím motorových vozidel, ale silnice se tehdy přes zimu obvykle neodhrnovaly. Převážnou část provozu tvořily nákladní vozy a autobusy, jejichž řidiči se museli denně vypořádávat s nástrahami zasněžených silnic.

Pneumatika do nepohody

První zimní pneumatika byla vyrobena v roce 1934 a byla určena pro nákladní vozy. Stalo se tak na půdě firmy Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö v Helsinkách, z níž později vznikla společnost Nokian Tyres. Pneumatika dostala název Kelirengas (Pneumatika do nepohody).

Tehdejší obchodní ředitel firmy, která se do té doby zabývala výrobou pneumatik pro jízdní kola nebo třeba podrážek bot, záhy pochopil, že pokud bude naslouchat přáním zákazníků a prodejců pneumatik, může doslova změnit automobilový průmysl.

Šampión na sněhu

Vzhledem k nárůstu dopravy tak přišla v roce 1936 na svět i pneumatika určená pro osobní vozidla. Ta dostala název Hakkapeliitta a disponovala na tehdejší dobu skvělou přilnavostí na zledovatělých a zasněžených severských silnicích. Její zcela nový vzor běhounu s příčnými drážkami se zakusoval do sněhu jako pás, čímž velmi usnadnil jízdu do kopců a odboural zdlouhavé nasazování sněhových řetězů před každým stoupáním.

Přestože byly tyto pneumatiky na svou dobu jedinečné, byly vyráběné z podobné směsi jako letní pneumatiky a jejich přilnavost tak závisela pouze na vzorku běhounu. Dnešní pneumatiky ale musí splňovat mnohem vyšší nároky, a tak se vývoj i technologie výroby díky neustálým inovacím posunuly mílovými kroky kupředu.

Nokian se stal specialistou a odborníkem na zimní pneumatiky hlavně díky svým dlouholetým zkušenostem s tvrdou severskou zimou. Na severu Finska za polárním kruhem si postavil moderní testovací centrum, kde probíhají testy nejnovějších pneumatik v drsných přírodních podmínkách. Další centrum má v jižním Finsku, kde pro změnu testuje pneumatiky určené pro letní provoz.

 

Zimní pneumatika Nokian WR D4

Model WR D4 disponuje vynikající přilnavostí a výbornou palivovou účinností.

Současníkem původní pneumatiky Hakkapeliitta je model Nokian HKPL R2, který se vyznačuje skvělou přilnavostí na sněhu i ledu. Dalším zástupcem je Nokian WR D4, zřejmě nejprodávanější pneumatika tohoto výrobce. O jejích kvalitách svědčí i několik umístění na předních místech v testech.

I když automobilový provoz je i díky pneumatikám bezpečnější než kdy dříve, stálým nepřítelem každého řidiče pořád zůstává počasí. Nokian ale velmi významně přispěl k tomu, aby jízda v náročných zimních podmínkách byla pro každého motoristu co nejsnadnější a nejbezpečnější.

 

Zdroj foto: Vimeo.com

Nahoru