Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Technické průkazy online: vyrazit na cestu můžete nově bez dokladů

Digitalizace státní správy pokračuje. Od ledna 2024 se už nevydávají velké technické průkazy „na papíře“, nahradila je elektronická verze. Zároveň s sebou řidiči už nemusí vozit malý technický průkaz ani řidičák. Přečtěte si, jak budou změny fungovat v praxi.

Silniční kontrola v obci

Při silniční kontrole už stačí předložit občanský průkaz nebo pas. Vše ostatní si strážník dohledá v elektronické databázi.

Nový technický průkaz fyzicky jen v „malém“ provedení

Novela Zákona o provozu na pozemních komunikacích přináší významné změny pro řidiče už od loňska. Jednou z nich je například povinná STK pro veterány od září 2023. Další novinky na sebe ale nenechaly dlouho čekat. Tou zásadní je jeden technický průkaz místo dvou.

Velký technický průkaz, který obsahuje podrobné informace o vozidle, jako je historie technických prohlídek, zapsané tažné zařízení nebo alternativní rozměry kol a pneumatik, je nově vydáván pouze v elektronické podobě. Nahlédnout do něj online můžete skrze:

Novou podobu dostal od ledna 2024 i malý techničák, na němž jsou kromě základních údajů o vozidle a jeho provozovateli vypsány i údaje o majiteli. Malý technický průkaz bude řidičům vydávaný nadále fyzicky.

Bez techničáku a řidičáku nově bez pokuty

Pokud si malý technický průkaz či řidičské oprávnění zapomenete doma, není to už problém. Při silniční kontrole stačí předložit občanský průkaz nebo jiný identifikační doklad, podle kterého příslušníci policie ověří vaši identitu a oprávnění k řízení. I údaje o vozidle jsou dostupné v elektronických databázích a napojené na systém technických prohlídek a registr vozidel a řidičů. Nemusíte se tak za volantem stresovat, že jste doklady k vozidlu nechali doma – pokuta vám nehrozí.


Přečtěte si také: Jak se od ledna 2024 mění bodový systém? >>


Nová podoba malého technického průkazu 2024

V malém techničáku přibylo několik nových údajů, například informace o majiteli vozidla.

Jak se změny dotknou držitelů současných techničáků?

Jestliže již vlastníte nebo provozujete motorové vozidlo, nemusíte momentálně nic řešit, původní malý i velký techničák platí dál. Změna se vás dotkne, až budete provádět nějakou změnu v registru. Technický průkaz vám pak na úřadě automaticky vymění. Za poplatek si o něj ale můžete zažádat i dobrovolně.

S velkým techničákem na STK: ano, nebo ne?

Na STK vám výsledek prohlídky zaznamenají nově do registru vozidel a do protokolu o technické prohlídce. Dále dostanete kontrolní samolepku na registrační značku. K tomuto úkonu tedy velký technický průkaz není potřeba. Pokud ho však máte, pro jistotu si ho s sebou vemte, aby technik mohl porovnat „papírové“ záznamy s těmi elektronickými. V případě, že by v online registru byly nějaké nesrovnalosti, technik techničák nafotí, nahraje do informačního systému a chyba se tak automaticky opraví.

Další novinky spojené s registrem vozidel

  • Změny v Registru silničních vozidel je již možné provádět elektronicky. I nové vozidlo lze registrovat online.
  • Ruší se povinnost předkládat protokol o evidenční kontrole při žádosti o zápis do registru.

Doklady k vozidlu už sice není potřeba vozit, bez povinné výbavy to ale nepůjde. Máte všechno potřebné v pořádku? Raději si překontrolujte výstražné vesty, trojúhelník i lékárničku a pokud vám něco schází, zamiřte do našeho e-shopu.

 

Dokoupit povinnou výbavu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Ministerstvo dopravy ČR

Nahoru