Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Moto oblečení, které zachraňuje život

Bezpečnou jízdu na motorce si užijete tehdy, když váš stroj bude v perfektním technickém stavu a budete dodržovat pravidla silničního provozu. Na vaši bezpečnost má ale vliv i vhodně zvolené oblečení. Na co se při jeho výběru zaměřit?

Motorkář v černém oblečení s chrániči

Ve výbavě motorkáře nesmí chybět homologovaná přilba.

Jiný stroj, jiné oblečení

Moto oblečení je důležitou součástí výbavy každého motorkáře. Chrání před nástrahami počasí a zvyšuje bezpečnost a komfort při jízdě. Pro každý typ motorky však existují odlišná pravidla oblékání. Jaké oblečení je typické pro chopper, závodní nebo off-road motorku?

Chopper a cruiser

  • kožené oblečení
  • otevřená přilba s ochranou očí

Superbike

  • jednodílná nebo zipem propojená dvoudílná přiléhavá kombinéza
  • oblečení vyrobené z kůže a elastických materiálů
  • pevné rukavice s ochrannými prvky na kloubech
  • integrální helma (nejvyšší možný stupeň ochrany hlavy)

Enduro a motokros

  • elastické kalhoty s chrániči
  • ochrana ramen
  • kýlní pás
  • vysoká pevná obuv
  • helma s kšiltem a ochranou brady bez plexi štítu (má větší větrací otvory kolem úst, aby se jezdci lépe dýchalo)

Přečtěte si také: Vybrat moto oblečení z kůže, nebo textilu? >>

Materiál a velikost moto oblečení

Mezi nejodolnější se řadí moto oblečení vyrobené z kůže. Je tradiční volbou majitelů sportovních a silničních motorek, protože poskytuje vysokou odolnost proti oděru a dobře přiléhá k tělu. Vybírat můžete i z látkových modelů, které jsou vhodné jak pro cestovní, tak pro enduro motorky. Alternativou pro cestovatele je i kevlarové oblečení. Např. kevlarové džíny kombinují vzhled a pohodlí klasických džínů a vyznačují se vysokou pevností a odolností.

Kromě materiálu se zaměřte na správnou velikost a střih. Oblečení byste na sobě neměli mít příliš natěsno, ale nemělo by být ani volné – zkrátka tak akorát. Oceníte to z hlediska pohodlí během jízdy, a když co nejvíc aerodynamicky splynete se svou motorkou, projeví se to i na snížení spotřeby paliva.

Přečtěte si také: Vyznáte se ve zkratkách, číslech a normách certifikace moto oblečení? >>

Ve výbavě vám nesmí chybět chrániče

Ať už si vyberete oblečení z jakéhokoliv materiálu, nezapomeňte na chrániče. Ty v případě pádu mohou zmírnit následky zranění, případně vám i zachránit život. Kvalitní moto oblečení má většinou chrániče integrované, ale seženete je i samostatně. Jaké typy chráničů na motorku vybrat záleží na vašem jízdním stylu, v každém případě si ale pořiďte „páteřák“, díky němuž předejdete vážným poraněním páteře.

Rukavice na motorku s ochranou kloubů

Pořádné motorkářské rukavice by měly být vyztužené chrániči kloubů.

Jak je to s helmou

Povinnost nosit helmu je stanovená zákonem. Měla by chránit oči, spodní čelist a také zuby. Pro váš komfort si pak můžete vybrat takovou, která má odvětrávání, pratelnou stélku nebo různé samostmívací štíty. Při výběru helmy dbejte na to, aby měla homologaci platnou pro EU. Aktuálně platí norma ECE 22-05.

Víte, že: Pokaždé, když helma utrpí náraz v důsledku havárie nebo pádu z větší výšky, měli byste ji vyměnit za novou. Hrozí totiž, že další náraz by už vydržet nemusela a v kritické situaci by vás tak neochránila.

Přečtěte si také: Jak vybrat helmu na motorku pro děti i dospělé? >>

Abyste si jízdu na motorce užili dosyta, myslete i na kvalitní obutí s dostatečně hlubokým vzorkem. Jako specialisté na moto pneu vám pomůžeme vybrat ty pravé pro váš stroj.

 

Vybrat nové moto pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru