Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Povinná STK nebo prodloužení testovací lhůty: Od září začnou platit novinky pro veterány

Majitelé vozů se „zelenými značkami“ to doposud měli o něco jednodušší. Kromě levnějšího povinného ručení nemuseli řešit pravidelné prohlídky technické kontroly. Od září ale vstoupí v platnost novela Zákona o provozu na pozemních komunikacích, podle které budou muset veteráni absolvovat STK. Jaké další změny novelizace přinese? Vše podstatné najdete v tomto článku.

Historické vozy na STK

Od 1. září 2023 vstupuje v platnost povinná STK pro veterány. Zároveň se prodlouží lhůta testování.

To, v jakém technickém stavu historický vůz je, dosud posuzovali komisaři ustavení Mezinárodní federací historických vozidel. Jelikož se ale tyto dopravní prostředky pohybují v běžném provozu, měly by být kontrolovány stejně jako ostatní vozidla. V souladu s evropskými směrnicemi proto Poslanecká sněmovna upravila Zákon o provozu na pozemních komunikacích, který se, mimo jiné, dotkne i majitelů veteránů.

Ke klubové a krajské testaci nově přibude STK

Cílem novelizace je, aby se v silničním provozu pohybovala vozidla v patřičném technickém stavu, a to bez výjimky. Veteráni sice po silnicích nejezdí tolik a v zimě takřka vůbec, ale i jediná vyjížďka s vozem ve špatném stavu by mohla mít fatální následky. Vozidlo starší 30 let, které budete chtít zapsat do registru historických a sportovních vozů, proto musí absolvovat:

  • klubovou testaci, která kontroluje historický původ,
  • krajskou testaci, která předešlou kontrolu potvrdí a vystaví protokol o testování vozidla,
  • a nově jednou za 5 let i návštěvu na STK.

3 kategorie veteránů pro účely STK

Protože není veterán jako veterán, bude se při technické prohlídce přihlížet k různému stupni technologického pokroku, a to vzhledem k roku výroby, resp. doby uvedení vozidla do provozu. Z tohoto důvodu vznikly 3 kategorie veteránů:

  • novodobá historická vozidla (od 1. 7. 1972),
  • poválečná vozidla (od 1. 7. 1953 do 30. 6. 1972),
  • a předválečná a válečná vozidla (do 30. 6. 1953).

Vozidla, která nebudou mít platnou testaci původu a platnou STK, nemohou být zapsána do registru historických a sportovních vozidel. Jako majitel takového raritního kousku tedy ani nebudete moct využívat výhod, které se s vlastnictvím veterána pojí – levnější povinné ručení (1/12 běžné ceny) nebo osvobození od dálničního poplatku.

Platí dálniční známka při změně SPZ a dá se převést na nové auto? Náš průvodce elektronickými dálničními známkami vám odpoví. >>

Evidenční kontrola vozidla 2023

Novela zákona přinesla také změnu v platnosti evidenční kontroly. Prodlužuje se ze 30 dní na 1 rok.

Kromě zavedení STK pro veterány je součástí legislativní změny také prodloužení lhůty testování ze 2 na 5 let. Registrace historického vozu se bude provádět nejen v místě bydliště, ale nově i na dalších 14 úřadech obcí s rozšířenou působností v jednotlivých krajích, a v Kolíně.

Část novely zákona však platí už k 1. 3. 2023 i pro řidiče jiných než historických aut. Březnovou novinkou je, že se platnost evidenční kontroly prodloužila ze 30 dní na 1 rok. Od ledna 2024 dojde také k úplnému zrušení velkých technických průkazů.

I když vlastníte jen „běžné“ osobní auto, nejezděte s propadlou technickou, ať nedostanete zbytečnou pokutu. Pokud jste z Opavy a okolí, rádi se technickému stavu vašeho vozu podíváme na zoubek.

 

Objednat se na STK

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru