Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Povinná výbava na motorku se na zimu nemění. Doporučení ale neignorujte!

Povinnost vozit s sebou nezbytné vybavení nemají jen automobily, ale i motorky. Povinná výbava na motorku v zimě se od té v hlavní sezóně neliší, pokud se ale rozhodnete vyjet i v teplotách pod nulou, nepodceňujte rizika s tím spojená. Zvláště motorkářům se doporučuje vybavit sebe i stroj na zimu kvůli bezpečnosti co nejvíce.

Povinná výbava na zimu

Doporučenou výbavu na auto a moto rozhodně nepodceňujte.

Povinná výbava na motorku

Lékárnička

Z původního seznamu povinné výbavy na motocykl ve vyhlášce zůstala pouze lékárnička na motorku. Ta musí obsahovat hotový obvaz s jedním polštářkem o šířce nejméně 8 cm a savosti minimálně 800 g/m2, hotový obvaz stejných parametrů se dvěma polštářky, škrtící obinadlo 60 x 1250 mm a pryžové či latexové chirurgické rukavice v obalu. Dávejte pozor na datum expirace jednotlivých položek. Povinnost vozit motolékárničku neplatí pro mopedy.

Doporučená výbava na motorku v zimě

  • Reflexní vesta: Jezdíte-li často ve dvou, nezapomeňte i spolujezdce vestou vybavit.
  • Náhradní pojistky: Doporučuje se přibalit do povinné výbavy od každého druhu pojistky ještě jednu navíc.
  • Sada nářadí: Nářadí a opravnou sadu pneumatik je dobré mít po ruce nejen v zimě. Může se vám hodit i sada na opravu prasklého lanka.
  • Teplé oblečení: V zimním období je velmi důležité přizpůsobit počasí všechny vrstvy oblečení a kvůli horšímu počasí a dřívějšímu šeru vybavit vrchní vrstvu několika reflexními prvky.  
  • Tzv. sloní uši a psí deka: Chrániče proti mrazu, které jednoduše navléknete na řídítka a zajistíte suchým zipem.
  • Chrániče: Provoz v zimě je pro motorkáře nebezpečnější než v sezóně, neboť řidiči automobilů nejsou na motocykly v tomto období zvyklí. Ochranné prvky tedy rozhodně nepodceňujte.

V zimě, více než kdy jindy, jsou důležité kvalitní pneumatiky na motorku s hrubým vzorkem, které vám mohou na kluzkém povrchu zachránit život!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru