Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Prevence koroze na autě se skutečně vyplatí

Koroze auta je nepříjemná záležitost, která se nevyhýbá ani moderním vozidlům, i když jsou k ní přirozeně náchylnější starší automobily. Korozi na autě lze oddálit správnou péčí a prevencí, která zahrnuje nejen ochranu proti posypové soli. Jak opravit rez na autě a ochránit vůz před zbytečnou korozí na co nejdelší dobu? 

Jak opravit rez na autě

Pokud chcete předejít korozi na autě, nejlepším receptem je pravidelná údržba. Malý kousek rzi si však zvládnete opravit i svépomocí.

Ochrana proti korozi auta je důležitá nejen kvůli jeho životnosti, ale vozidlo také velmi rychle ztrácí na hodnotě a bez včasného zásahu mohou být škody nevratné.  

Části vozidla, které jsou náchylné ke korozi

►  podvozek
►  
motor
►  
výfuk
►  
rám
►  
prahy
►  
kapota
►  
dveře
►  
blatníky
►  
lakované povrchy

…tedy velmi podstatná část automobilu. Už proto se vyplatí proti korozi auta bojovat všemi dostupnými prostředky.

Jak opravit rez na autě?

Pokud se chcete rzi zbavit bez vážnějších následků, je především nutné jednat ihned, jakmile se koroze na autě objeví. Koroze auta se totiž šíří velmi rychle, obzvlášť v nepříznivém počasí, a známky na povrchu mohou být jen slabou předzvěstí nepříjemného překvapení, které se skrývá pod vrstvou laku. Zjištění rozsahu poškození by mělo být prvním krokem k nápravě škody. 

Podchytili jste korozi auta ještě v počátečním stádiu, kdy se jedná jen o malou zrezivělou plochu? V takovém případě si můžete pomoci sami. Brusným papírem odstraňte lak i veškerou rez až na kovový podklad. Celou tuto plochu odmastěte technickým benzínem, zakytujte a nechte ztvrdnout. Jemným brusným papírem místo obruste, natřete základovou barvou a přelakujte.

Pozor! Po celou dobu odstraňování koroze na autě používejte ochranné brýle a masku proti prachu

Ne každý má potřebný materiál a troufá si opravit korozi na autě svépomocí. V takovém případě neprodleně kontaktujte autoservis, kde odborníci přesně vědí, jak rez na autě opravit tak, aby se už neobjevila. 

Prevence proti korozi na autě

Ke korozi je automobil náchylnější především ve vlhkém prostředí, v zimním období je tedy riziko rezivění vyšší. A přidá-li se působení agresivní posypové soli, rozbředlého sněhu a dalších nečistot, problém je na světě. Na místě je tedy postarat se o ochranu povrchu vozidla ještě před zimou. Jak na to?

►  Pravidelné mytí auta speciálními přípravky je základní prevencí proti korozi auta. Zašlá špína může rezivění povrchu urychlit, obzvláště jde-li o ptačí trus, který obsahuje chemikálie. Po každém mytí by mělo následovat nanesení ochranného vosku.

►  Spousta řidičů považuje mytí auta v zimě za zbytečné a odkládají ho na jaro. Je to ale právě posypová sůl používaná v zimě, která povrchu vozidla škodí nejvíce. V tomto období trpí zejména podvozek, který nemáme na očích, a tak mu nevěnujeme dostatečnou pozornost. Ochrana proti působení posypové soli je tedy v rámci prevence proti korozi na autě velmi důležitá. 

►  Včasné ošetření škrábanců, i těch sebemenších, nad kterými se snadno mávne rukou, může zamezit rozšíření koroze auta. 

►  Pravidelná kontrola v autoservisu, třeba spojená s přezutím pneumatik 2x ročně, může odhalit skryté nebezpečí včas. 

Na pneumatiky je sice koroze krátká, ale zato jsou naprosto zásadní pro bezpečnou jízdu. Zvlášť v zimě, kdy vám dostatečně hluboký vzorek může na sněhu zásadně zkrátit brzdnou dráhu. Pokud je vaše obutí již ojeté, neriskujte a pořiďte si nové!

 

Obujte svůj vůz na zimu novými kvalitními pneu!

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com 

Nahoru