Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Principy a techniky defenzivní jízdy: Jak jezdit bez nehod?

Na silnicích se střetávají různé typy řidičů s různými jízdními styly. S rostoucí hustotou provozu na dálnicích i okreskách je pak tato kombinace mnohdy „o ústa“. Předejít nehodě se ale dá defenzivním stylem jízdy. Přečtěte si, na jakých základech stojí.

Řízení auta v městském provozu

Defenzivní jízda spočívá v ochraně sebe sama i ostatních účastníků provozu.

Co je defenzivní jízda?

Defenzivní jízda (z angl. Defensive driving style) není jen jízdní styl. Je to také filosofie, která zdůrazňuje prevenci nehod a ochranu sebe i všech ostatních účastníků silničního provozu. Řidič, který tuto filosofii vyznává, tedy nedbá jen na svou vlastní bezpečnost, ale je ohleduplný i ke svému okolí a připravený reagovat na nečekané situace.

Z historie defenzivní jízdy

Základy defenzivní jízdy položil v polovině 20. století Harold Smith, který v USA školil řidiče za volantem. Formuloval 5 pravidel defenzivního způsobu jízdy.

  • Předvídejte – dívejte se 15 vteřin dopředu, ne jen na vozidlo před vámi.
  • Používejte periferní vidění a předvídejte riziko.
  • Mějte oči v pohybu. Nedívejte se na cestu upřeně.
  • Stále monitorujte okolí svého vozidla.
  • Buďte vidět. Ujistěte se, že vás ostatní vidí – používejte světla, blinkry i oční kontakt.

Defenzivní jízda má své principy a techniky

Řidič by měl být schopen predikovat chování ostatních účastníků silničního provozu a reagovat tak, aby minimalizoval riziko nehody. To znamená udržovat bezpečnou vzdálenost od ostatních vozidel, sledovat okolní provoz a být připravený na nenadálé změny situace. Shrňme si tedy přehledně hlavní principy, které byste jako vzorní řidiči měli ctít.

Ostražitost

Buďte vždy pozorní, soustředění a připravení na různé situace na silnici. Samozřejmostí pak je vyhnout se alkoholu a jiným návykovým látkám, které ovlivňují schopnost řídit, ale také mobilnímu telefonu, který je nebezpečný rozptylující faktor.

Předvídání

Neustále sledujte dění na vozovce, včetně křižovatek, kde vás může například překvapit policista, který řídí provoz. Nezapomeňte ani na dopravní značky, chodce, cyklisty nebo zvěř. Snažte se předvídat možné rizikové situace a chování ostatních účastníků silničního provozu a přizpůsobit tomu svou rychlost a bezpečný odstup.

Komunikace

Dávejte najevo své úmysly a plány ostatním účastníkům silničního provozu pomocí blinkrů, brzdových světel, případně klaksonu, očního kontaktu a gest. A reagujte také na signály ostatních – zdvořile, trpělivě a tolerantně.

Obezřetnost

Chraňte sebe, svůj vůz i ostatní účastníky silničního provozu před možnou nehodou. Dodržujte bezpečnou rychlost, která odpovídá stavu silnice, vozidla, počasí a viditelnosti. Udržujte bezpečnou vzdálenost od ostatních vozidel, zvláště pak při předjíždění, brzdění nebo změně jízdního pruhu. Používejte bezpečnostní prvky vozidla, jako jsou pásy, airbagy, ABS nebo ESP, a pravidelně kontrolujte a udržujte technický stav vozidla.

Přečtěte si také: Provedeme vám kompletní servis vozidla. Co všechno obnáší? >>

Motorkář jede po dálnici

Pravidla defenzivní jízdy se nevztahují jen na řidiče aut. Měli by se jimi řídit i motorkáři.

Techniky defenzivní jízdy

Defenzivní jízda zahrnuje také některé specifické techniky, které pomáhají řidiči lépe zvládat různé situace na silnici. Mezi ně patří:

  • Plynulá jízda bez prudkého zrychlování, brzdění a změny směru jízdy. Tímto způsobem zároveň šetříte palivo a snižujete opotřebení pneumatik i podvozku.
  • Využívání periferního vidění vám umožní vnímat širší prostor kolem sebe a pomůže lépe reagovat na nečekané situace, jako jsou výjezdy z vedlejších silnic, přechody pro chodce, otevřené dveře auta, děti v okolí silnice, zvířata nebo překážky na vozovce.
  • Během jízdy pohybujte očima, nedívejte se jen upřeně jedním směrem. Sledujte zpětná zrcátka, boční okna, přístrojovou desku a další informační zdroje. Pohyb očí vám pomůže udržet přehled o situaci na silnici a předvídavě plánovat všechny jízdní úkony.

Tipy pro defenzivní jízdu

Pro zvládnutí různých situací můžete svůj defenzivní styl jízdy ještě vylepšit a přispět tak k bezpečnosti silničního provozu. Například je dobré, když si svou jízdu předem naplánujete – vyberete optimální trasu a čas s ohledem na cíl vaší cesty, počasí i hustotu provozu. Samotnou jízdu pak přizpůsobte podmínkám, které na silnici panují.

A nezapomeňte dodržovat dopravní předpisy. Nejen kvůli stavu vašeho bodového konta, ale především pro celkovou bezpečnost na cestách. Třeba překročení rychlosti jen o 10 km/h má totiž významný vliv na délku brzdné dráhy, což může být fatální pro vás, ostatní řidiče i chodce.

Přečtěte si také: Jaká je délka brzdné dráhy na různých typech povrchů? >>

Pro bezpečné zvládnutí situací na cestách nezapomeňte na pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu. Pokud už ty staré neodpovídají zákonnému minimu, na nic nečekejte a pořiďte si nový kvalitní vzorek.

 

Vybrat nové pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru