Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Pískají vám brzdy? Odhalte příčinu a zbavte se nepříjemného zvuku

Pískání brzd je běžný problém u starších vozů, ale objevuje se i u nových. Tento nepříjemný zvuk nemusí znamenat, že jsou brzdy zralé na výměnu. Jejich kontrolu byste ale neměli podcenit. V našem článku se dozvíte, jaké mohou být příčiny pískání brzd a jak závadu odstranit.  

Zjistěte, proč vám pískají brzdy

Tenká vrstva rzi se při další jízdě obrousí. Mohutnější koroze je však důvodem k návštěvě autoservisu.

Brzdy jsou jeden z nejdůležitějších prvků, který vám zajistí při správné péči bezpečí. Pokud se z nich ozývá pískání, drhnutí nebo hučení, je to známka, že byste je měli co nejdřív zkontrolovat. Ve většině případů však nemusíte podléhat panice, protože zvuky mnody zmizí samy. Případně si vystačíte s výměnou opotřebené součástky. Někdy je naopak pískání zcela přirozeným jevem.

Jak k pískání dochází?

Kotoučové brzdy jsou k pískání více náchylnější než bubnové. Při šlápnutí na brzdový pedál dochází k tření ploch destiček a kotoučů, vznikají vibrace a ty někdy přechází v ony vtíravé zvuky. Brzdy některých sportovně laděných aut dokonce pískají vždy. Mají totiž vyšší koeficient tření a tím i vyšší brzdný účinek, což náchylnost k pískání zvyšuje. 

Příčin pískání brzd je mnoho a patří mezi ně třeba usazené nečistoty nebo nadměrné opotřebení destiček a kotoučů, které si často řidiči způsobují sami stylem jízdy

Nejčastěji stálým sešlápnutím brzdového pedálu při jízdě z kopce. Proto je důležité vědět, jak brzdy správně používat, abyste jim prodloužili životnost.

Opotřebené brzdové destičky

Sjeté destičky jsou nejběžnějším důvodem, proč brzdy pískají. O nelibý zvuk se starají malé plíšky, které jsou na destičkách umístěné tak, aby na tento problém řidiče včas upozornily. Jakmile je na destičce nedostačující množství brzdného materiálu, plíšky se začnou třít o kotouč „kov na kov“. Některá moderní auta mají senzor opotřebení destiček, takže vás včas na jejich výměnu upozorní kontrolka na přístrojové desce.

Za zvuky někdy stojí i opotřebované brzdové kotouče s nánosem koroze na jejich horní hraně. V takovém případě je možné lem odstranit ořezáním na soustruhu, ale ideální variantou je výměna kotoučů.

výměna brzdových destiček

Opotřebované brzdové destičky jsou častou příčinou pískání a je potřeba je vyměnit.

Brzdy jsou zanesené nečistotami

Mezi podobně časté příčiny pískání brzd patří i hrubé nečistoty jako:

  • prach, 
  • kamínky, 
  • písek 
  • nebo bláto.

Ty se snadno dostanou do prostoru mezi kotouč a destičku a pískání brzd se tak může objevit jak při brzdění, tak při plynulé jízdě. O dlouhodobé přítomnosti nečistot se přesvědčíte pouhým pohledem na brzdový kotouč, ve kterém jsou patrné hlubší rýhy

Možná si na čištění brzd troufnete sami, ale prachové částice a další nečistoty se usazují v celém brzdovém systému, proto je vhodnější navštívit autoservis, kde se postarají o kompletní vyčištění brzd.

Při delším stání brzdy korodují

Specifickým druhem nečistot je koroze, které se nejvíc daří při stání na dešti. Pokud pár dní nikam nejedete, kotouče začnou slabě rezivět, i když jsou nové. Tento problém má jednoduché řešení. Stačí, když při další jízdě několikrát citlivě sešlápnete brzdový pedál a rez se obrousí sama.

Kdo maže, ten jede

Ano, i u brzdového systému platí toto motoristické pořekadlo. Když všechny pohyblivé součástky ošetříte vhodným mazivem, nekladou odpor a brzdy se neničí ani pískají. 

Měděnou pastu natírejte na třmeny a plíšky, silikonové mazivo, které odolá vyšším teplotám, zase na čepy.

Trápí vás pískání brzd na motorce? Přečtěte si, jak je správně udržovat. >> 

Špatná instalace nebo chybějící součástka

Vyjeli jste ze servisu s novými destičkami i kotouči a při dobrzďování slyšíte pískání? Zachovejte chladnou hlavu, jednotlivé komponenty si na sebe musí pár kilometrů zvykat. To platí i u nových vozů. 

Pokud ale pískání nepřestává nebo se objevuje při jízdě, aniž byste stáli na pedálu, pravděpodobně se v servisu vašim brzdám nevěnovali důkladně. Řešením je opětovná návštěva autoservisu, ve kterém stav brzdového systému prohlédnou a najdou příčinu problému.

Nejhorším scénářem u pískání, hučení a drhnutí brzd je nepřítomnost některé ze součástek brzdového systému. V takovém případě je každá jízda nebezpečná a musíte neprodleně vyhledat servis. Kromě nepříjemných zvuků může být indikátorem takové poruchy pedál sotva reagující na sešlápnutí.

Netrapte své uši pískajícími brzdami. Pokud jste z Opavy a okolí, navštivte náš autoservis a my už pískání přijdeme na kloub. Určitě to ocení i vaši spolucestující.

 

Objednat se do servisu

 

Nahoru