Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Řidičské průkazy pro dvoustopá vozidla: Co a od kolika let můžete řídit?

V minulém článku o řidičských oprávněních jsme se zaměřili na motorky, skútry a mopedy, tentokrát si přiblížíme osobní a nákladní vozidla, ale i zemědělskou techniku. Víte, že auto můžete řídit už od 17 let?

Řízení auta

Řidičské oprávnění na dvoustopé vozidlo můžete získat už od 17 let. 

Problematiku řidičských oprávnění upravuje Zákon 361/2006 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, který byl pozměněn evropskou směrnicí o řidičských průkazech 2006/126/ES. Tato směrnice sjednocuje všechny skupiny a podskupiny řidičských oprávnění pro celou EU a vstoupila v platnost 19. ledna 2013.

Pojďme si zpřehlednit skupiny pro dvoustopá vozidla:

SKUPINA B1

Toto je ona zmiňovaná skupina vozidel, které můžete řídit již po dovršení 17 let věku. Je zde však omezení výkonu vozidla v maximální hodnotě 15 kW a hmotnosti v nenaloženém stavu 400 kg. Pokud se jedná o vozidla určená k přepravě zboží, je povolená hmotnost do 550 kg v nenaloženém stavu.

SKUPINA B (+E)

Počínaje věkovou hranicí dospělosti lze získat oprávnění řídit osobní automobil do hmotnosti 3,5 t s maximálním počtem 9 sedaček vč. řidiče. K takovému autu může být připojeno přípojné vozidlo do 750 kg. Pokud byste potřebovali zapojit těžší přípojné vozidlo, nesmí pak být celá jízdní souprava těžší než 3,5 t nebo 4,25 t u oprávnění v rozšířeném rozsahu. Když si však uděláte ke klasickému „béčku“ oprávnění skupiny E, může mít přípojné vozidlo hmotnost až 3,5 t.

S oprávněním této skupiny můžete zároveň řídit motorová vozidla skupiny AM, tříkolky ze skupiny A od 21 let, vozidla skupiny A1 s automatickou převodovkou a vozidla skupiny B1.

Fotografie řidičského průkazu

Řidičské oprávnění skupiny B je vstupní branou ke skupinám C, D a E.

SKUPINA C1

Od stejného věku může osoba s oprávněním této řidičské skupiny řídit motorová vozidla do 7,5 t, která disponují maximálním počtem 9 sedaček vč. řidiče a s přípojným vozidlem do 750 kg.

SKUPINA C

Řidičský průkaz na nákladní auto nad 3,5 t můžete získat až od 21 let, výjimka u řízení nákladního vozidla od 18 let je např. při výkonu služby u Policie ČR, obecní policie, Vězeňské služby ČR apod. I v tomto případě můžete náklaďák řídit s přípojným vozidlem do hmotnosti 750 kg, v případě oprávnění skupiny E do 3,5 t.

SKUPINA D1

Tzv. „malý řidičák“ na autobus spadá do skupiny D1. V takovém případě můžete řídit autobus s nejvíce 16 místy k sezení kromě řidiče s přípojným vozidlem s maximální hmotností 750 kg. Toto oprávnění lze získat ve 21 letech.

SKUPINA D

Řízení autobusu je povoleno od 24 let, případně od 21 let s omezením nebo v kombinaci s průkazem profesní způsobilosti s rozšířeným školením. Stejně jako u předchozích vozidel, pokud nemáte řidičské oprávnění skupiny E, můžete za autobus připojit přípojné vozidlo do 750 kg.

Toto oprávnění je vyžadováno i u řízení trolejbusu, k jehož řízení musí řidič vlastnit i oprávnění k řízení drážních vozidel.

SKUPINA T

Do této skupiny se řadí traktory a samojízdné pracovní stroje, takže např. i kombajn a další zemědělská technika. V rámci oprávnění může být k vozidlu připojeno přípojné vozidlo. Řidičák na traktor lze získat již v 17 letech.

Ať už vlastníte řidičák na osobní auto, náklaďák nebo autobus, nikdy nezapomeňte na povinnou výbavu!

SKUPINA ŘIDIČSKÉHO OPRÁVNĚNÍ CO MŮŽETE ŘÍDIT SOUČASNĚ MINIMÁLNÍ VĚK
B1 AM, tříkolová A1 17 let
B AM, A tříkolová od 21 let, A1 automat, B1 18 let
C1 lze udělit držiteli sk. B 18 let
C lze udělit držiteli sk. B 21 let (18 let)
D1 lze udělit držiteli sk. B 21 let
D lze udělit držiteli sk. B 24 let (21 let)
T 17 let
E 18 let

Zajímají vás jednostopá vozidla? Chtěli byste skočit do sedla motorky bez omezení kubatury? Podívejte se na přehledný výčet skupin řidičských oprávnění pro motocykly, čtyřkolky nebo skútry.

Ať už jste řidičem jednostopého nebo dvoustopého vozidla, nezapomeňte také výběr kvalitních pneumatik u AZ pneu.

 

Vybrat pneu pro svůj vůz

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru