Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Rozpálené auto je past, která během chvíle může i zabíjet!

Léto je doba dovolených, koupání a uvolněné nálady, ale také nebezpečí, která mohou vzniknout se stoupající teplotou. A zdaleka se nejedná jen o měnící se tlak v pneumatikách. Uvnitř rozpáleného auta na přímém slunci může teplota během chvíle vystoupat až na 70 °C, což je především zdraví a život ohrožující, ale také rizikové, v případě zapomenutých předmětů měnících ve vysokých teplotách své vlastnosti.

Rozpálené auto

Hlavně nenechávejte v létě v uzavřeném autě vaše ratolesti a pejsky o samotě, můžete je tím i ohrozit na životě. Pootevřené okénko jim totiž moc nepomůže.

Děti a domácí mazlíčci v rozpáleném autě

Lehkomyslnost lidí, kteří své dítě nebo domácího mazlíčka nechají čekat v rozpáleném autě, zatímco si odskočí na nákup, vyzvednout poštu nebo na krátkou návštěvu lékaře, může mít fatální následky.

I když se může zdát, že pár minut nikomu újmu nezpůsobí, v letních měsících, kdy teploty velmi často přesahují 25 °C, stačí pouhý okamžik a situace může mít nevratné následky. 

Teplota v autě, které stojí na přímém slunci při venkovní teplotě do 30 °C, může už za necelou půlhodinu dosáhnout 50 °C. Palubní deska se dokáže za stejný čas rozžhavit na 70 °C. To je teplota, při které může dospělý člověk utrpět popáleniny třetího stupně. A co teprve dítě, které má o mnoho citlivější pokožku a odlišný termoregulační systém. V těchto podmínkách je rizikové nechat dítě zavřené v rozpáleném autě i na pouhých 5 minut.

Riziko poškození zdraví však hrozí i v případě, že necháte dítě v autě zaparkovaném ve stínu. Teplota bude sice stoupat o něco pomaleji, ale dítěti, které je mnohem citlivější na změny teplot, může ublížit rovněž už po pár minutách.

Víte, že…

…čím menší auto, tím rychleji a na vyšší teplotu se rozpálí?

…tmavé auto absorbuje více slunečního svitu a zahřívá se rychleji?

…ani stažené okénko nezachrání dítě před výhní, která se tvoří ve vnitřku vozidla?

…v uzavřeném prostoru přestává fungovat termoregulační systém? Dochází tedy k rychlejšímu přehřátí organismu a nevratnému poškození orgánů už za pár minut.

…malé dítě je v sedačce uvězněno a nemůže si samo pomoci? Je tedy odkázáno pouze na vás. Co kdyby vás po cestě k autu cokoli zdrželo?

…miminku stačí 15 minut v rozehřátém autě při venkovní teplotě 25 °C, aby nastala smrt z přehřátí?

…tělesná teplota u kojenců stoupá až 5x rychleji než u dospělých osob?

Co dělat, když vidíte dítě samotné v zaparkovaném autě?

V prvé řadě se ujistěte, zda dítě reaguje na podněty. Zaťukejte na okno, případně zatřeste autem.

  • Pokud nereaguje na žádný podnět, bez váhání rozbijte okno, u kterého dítě nesedí. Vytáhněte ho co nejrychleji ven. Bezprostředně poté ihned volejte záchranku a zahajte první pomoc při přehřátí. Dítě odneste na chladnější místo, dejte mu napít čisté vody. Ochlazujte ho studenými obklady postupně od končetin přes trup k hlavě.
  • Pokud dítě na podněty reaguje a nevykazuje známky přehřátí (malátnost, zrudnutí obličeje, nadměrné pocení), ihned uvědomte policii a do jejího příjezdu se snažte s dítětem komunikovat. Jsou-li poblíž lidé, vyšlete je hledat rodiče, kteří mohou být poblíž a vysvobodit tak dítě ještě před příjezdem policie.
  • Povede-li se vám včas kontaktovat rodiče a hrozí, že budou chtít odjet před konfrontací s policií, zapište si registrační značku vozidla a předejte ji vyslané hlídce. Ponechání malého dítěte samotného v zamčeném autě je totiž trestný čin.

Poskytnutí první pomoci je vaše povinnost stanovená zákonem, na to nezapomínejte! Buďte proto vybavení povinnou autolékárničkou.

Tlak v pneumatikách za horka

Správný tlak v pneumatikách má zásadní vliv na jízdní vlastnosti. Předepsaný tlak pro daný typ vozidla máte uvedený na krytu víka nádrže, nebo sloupku u dveří. V horkých letních dnech je však potřeba počítat i s teplotní rozpínavostí plynů. Tlak v pneumatice se ve velkém vedru zvyšuje, proto pokud byla pneumatika na začátku přehuštěná, poškozená, nebo se za jízdy setkáte s ostrým předmětem, hrozí její prasknutí. Kombinace prvotního přehuštění a nadměrného zatížení automobilu, která je typická pro cestovatele na letní dovolenou k moři, je v tomto ohledu velmi riziková.

Ani ve velkém horku však není třeba tlak v pneumatikách snižovat. Důležité pro optimální vlastnosti je mít na vozidle homologované kvalitní pneumatiky bez prasklin, které musí vydržet standardní evropské klimatické podmínky. A také nezapomeňte vozidlo zatěžovat s rozumem a ohledem na údaje v technickém průkazu.

Co dalšího byste neměli nechávat v rozpáleném autě?

Potraviny

Čokoládové tyčinky, nápoje a další potraviny zapomenuté v autě se začnou velmi brzy přehřívat, roztékat a měnit objem. Testy dokonce prokázaly, že na palubní desce ohřívané slunečními paprsky se dají upéct sušenky a usmažit slanina. Ve svém vozidle to ale nezkoušejte, pokud nechcete zbytečně utrácet za čištění interiéru. 

Zapalovače

Že zapalovač při zahřátí na určitou teplotu exploduje, ví snad každé malé dítě. Není však výjimkou, že se na kuřáckou pomůcku zapomene a katastrofa je na světě. 

Spreje

Voňavky, laky a další přípravky ve spreji mohou v horku explodovat a způsobit tak nemalé škody na majetku. 

Léky

Léky při nadměrném zahřátí ztrácí svou účinnost, a to dokonce i tehdy, jsou-li pečlivě uloženy v zavřené schránce.  

Rostliny 

Rostliny jakožto živé organismy podlehnou vysokým teplotám jako první. 

Další rizika jízdy v rozpáleném vozidle

  • Ve velkých vedrech naplánujte cestu buď v ranních hodinách, nebo po 15. hodině. V tu dobu nemá slunce takovou sílu a nebude vám hrozit zvýšené riziko únavy při řízení.
  • Vysoké teploty svádí k puštění klimatizace na plné obrátky. Zvýšená spotřeba paliva je v té chvíli menší problém. Přechod do velkých rozdílů teplot vám může způsobit zdravotní komplikace a dokonce i kolaps.
  • Při cestě na dovolenou k moři není nic neobvyklého, že uvíznete v zácpě a klimatizaci nebudete moci mít puštěnou po celou dobu. V takové chvíli oceníte vzdušné oblečení a dostatečnou zásobu tekutin.

Letní tip na závěr: Proti ostrým slunečním paprskům vás ochrání kvalitní polarizační brýle.

Pokud se obáváte, že vaše staré gumy letní pařáky už neustojí, pořiďte si nové a nechte si je pohodlně vyměnit v odborném pneuservisu.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com

Nahoru