Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Strašák jménem mikrospánek – vše, co o něm potřebujete vědět

Stačí vteřina nepozornosti za volantem, a následky mohou být tragické. Nezřídka je na vině mikrospánek, se kterým má podle rozsáhlého výzkumu společnosti Kia Czech zkušenosti na 60 % řidičů a spolujezdců. Co to vlastně mikrospánek je, kdy k němu dochází a jak se před ním ubránit? Pojďme si na tyto otázky odpovědět.

Zívající řidička za volantem

Pokud se při řízení cítíte unavení, raději zastavte a protáhněte se.

Co je to mikrospánek

Dle Mezinárodní klasifikace poruch spánku a bdění označuje pojem „mikrospánek“ krátkou spánkovou epizodu, která netrvá déle než půl minuty. Při mikrospánku může mít spící osoba oči buď otevřené, nebo zavřené. V obou případech však člověk není v bdělém stavu a nevnímá žádné podněty, ať už jde o zvuky, nebo vizuální vjemy. K dopravní nehodě může dojít až po probuzení, protože se lidé cítí zmatení – mohou zpanikařit a strhnout řízení.

Riziko vzniku krátkých spánkových epizod je velké zejména u jedinců, kteří se dlouhodobě potýkají i s jinými spánkovými poruchami. Mnohdy za četnými mikrospánky stojí obstrukční spánková apnoe projevující se zástavami dechu a chrápáním. Proto je třeba tyto problémy řešit včas a obrátit se na svého praktického lékaře, případně přímo kontaktovat některou ze spánkových laboratoří.

Tělo nás před mikrospánkem obvykle varuje

Jak při řízení poznáte, že by v horizontu následujících minut mohlo dojít ke vzniku nebezpečného mikrospánku? Vnímejte svůj organismus a zbytečně se nepřemáhejte. Možná vám do cíle zbývá jen půlhodina cesty. Pokud se ale cítíte velmi unavení, radši si ještě jednu zastávku udělejte a na chvilku se protáhněte.

Před hrozícím několikavteřinovým šlofíkem vás tělo většinou varuje. Typickými projevy jsou časté zívání, pálení očí, povolení svalů nebo nezvyklé pohyby rukou, nohou či hlavy. Pokud často cestujete jako spolujezdec, nad těmito podněty řidiče byste neměli mávnout rukou. Všimnete-li si jeho neobvyklého chování, zpozorněte a doporučte mu krátkou přestávku, případně jej za volantem vystřídejte.

5 tipů, jak se preventivně chránit před mikrospánkem

V průběhu celé jízdy byste měli být koncentrovaní a schopní pružných reakcí. Pro lepší soustředěnost a oddálení únavy vám pomůže těchto 5 tipů:

1. Dělejte pravidelné přestávky s protažením těla

Cestu si předem naplánujte včetně pravidelných přestávek. Optimální je alespoň několikaminutová přestávka po 2 hodinách jízdy. Využijte ji k protažení svalů a končetin, opláchnutí obličeje nebo občerstvení.

2. Pijte dostatek vody nebo čaje

Nezapomeňte si na cesty přibalit tekutiny v podobě čisté vody, minerálky nebo čaje. Dejte si láhev s nápojem tak, abyste na ni dosáhli i při řízení. S konzumací kávy a energy drinků to naopak moc nepřehánějte. Sice vám dodají energii, ale jen krátkodobě. Únava se pak projeví s větším účinkem, a tedy i vyšším rizikem vzniku mikrospánku.

Řidička drží láhev vody

Nezapomínejte pravidelně doplňovat pitný režim. 

3. Před cestou si dopřejte odlehčený pokrm

Svíčkovou se šesti se odměňte raději až po dlouhé cestě. Před ní upřednostněte konzumaci dobře stravitelného pokrmu (ovocného salátu, dušené zeleniny, ryb apod.), který vás zasytí, ale neunaví.

4. Komunikujte

Pokud cestujete s komunikativním spolujezdcem, bude váš boj s únavou o poznání jednodušší. Při povídání vám totiž riziko mikrospánku v podstatě nehrozí. Vyrážíte-li na cesty sami, pravidelně s blízkými telefonujte, zpívejte si nebo přemýšlejte nahlas.

5. Zapněte klimatizaci nebo větrejte

Když chceme rychle usnout, zatopíme si a schoulíme se do peřin. Teplo nás příjemně unaví, zklidní organismus a přepne jej do relaxační fáze. Při řízení ale chceme pravý opak – být nabití a soustředění. Na dlouhé cesty si zapněte klimatizaci a v zimě to nepřehánějte s topením. Nespoléhejte se jen na ventilaci vozu a občas stáhněte okénko. Čerstvý vzduch vás probere.

Moderní asistenční systémy vozů vás na cestách podrží

Automobilky věnují obrovské úsilí soustavnému vylepšování vozidel z hlediska bezpečnosti. Výčet všech bezpečnostních prvků a asistenčních systémů, které u nejnovějších vozů najdeme, nebývá nejkratší. Výrobci aut neopomněli ani rizika související s mikrospánkem a velkou únavou.

U mnohých modelů aut nechybí asistent pro rozpoznání únavy řidiče (DAW), který při jízdě vyhodnocuje způsob ovládání volantu, blinkrů či plynulost jízdy. Pokud se vaše chování odlišuje od normálu, upozorní vás akustickou i vizuální výstrahou. Existují také systémy, které přímo sledují pohyby očí a poznají, kdy řidič upadá do mikrospánku.

Rizika výrazně snižují i další asistenční systémy, které s detekcí mikrospánku přímo nesouvisí. Mezi velké pomocníky patří systém autonomního brzdění, detekce mrtvého úhlu, ABS či ESP stabilizace.

Před kolizí související s únavou či nesoustředěním vás dokážou uchránit i kvalitní pneumatiky, které se vyznačují perfektní ovladatelností a krátkou brzdnou dráhou. Jak si na tom jednotlivé modely pneumatik vedou a které vám zajistí bezpečnější jízdu? Podívejte se na některý z nezávislých testů pneu a porovnejte si výsledky jednotlivých parametrů.

 

Vybrat kvalitní pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru