Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Světla u auta: Víte, jak je správně a bezpečně používat?

Světla automobilu jsou pro každého řidiče samozřejmostí, ne každý je však používá tak, jak by správně měl. I když je již dnes většina moderních aut vybavena automatickým svícením, ne vždy se na něj můžete spolehnout a jste to právě vy jako řidič, který za osvětlení svého vozu zodpovídá. Přečtěte si, jaká světla kdy zapnout, abyste neohrožovali bezpečnost silničního provozu.

osvětlení auta v mlze

Při snížené viditelnosti nestačí pouze obrysová a potkávací světla, je potřeba zapnout dálková světla, případně mlhovky.

Základním předpokladem pro bezpečnou jízdu na pozemní komunikaci je dobře vidět, ostatní účastníci silničního provozu ale musí také dobře vidět vás. Od 1. července 2006 u nás platí povinnost denního svícení bez výjimky

Díky stále rozšířenějším moderním technologiím se neosvětlené vozy objevují velmi zřídka, ale najdou se i tací, kteří musí spoléhat na manuální ovládání a světla zapnout zapomenou. A pak jsou tu situace, kdy ani automatika nepozná, že by měla přepnout do „viditelnějšího módu“. Kdy tedy zapínat jaká světla?

Kdy se používají obrysová světla, potkávačky a denní svícení?

Každé modernější auto už dnes disponuje automatickým denním svícením, takže stačí sednout do auta, nastartovat a světla už se rozsvítí sama. Tyto speciální LED diody však osvětlují pouze přední část vozu, což je dostačující za příznivého počasí a obecně dobré viditelnosti. Jakmile se viditelnost zhorší, měl by každý řidič takového auta zareagovat zapnutím obrysových (parkovacích) a potkávacích světel, které rozsvítí i zadní část. 

Některé systémy už v tomto ohledu umí reagovat samy – třeba když se zešeří nebo auto vjede do tunelu. Většinou však nerozeznají husté sněžení, déšť nebo mlhu. V těchto situacích jsou obrysová a potkávací světla bezpodmínečnou nutností. Pokud nevlastníte vůz s automatickým denním svícením, určitě jste zvyklí parkovačky i potkávačky zapínat při každém startu automaticky, resp. manuálně.

snížená viditelnost v mlze

Zadní mlhovky patří k povinné výbavě každého vozu, přední mlhovky jsou dobrovolné a ne každé auto je má. 

Mlhovky a brzdová světla

Kromě toho, že spousta řidičů při snížené viditelnosti zapomíná díky automatickému svícení rozsvítit obrysová a potkávací světla, neumí to často ani s mlhovkami. Přitom je špatně osvětlené auto v mlze, za hustého deště nebo sněžení velkým nebezpečím pro samotného řidiče i okolní účastníky provozu. 

V takovém počasí proto mějte mlhová světla vždy rozsvícená, abyste byli vidět především zezadu. Nepoužívejte je ale zbytečně, abyste neoslňovali řidiče kolem, a ze stejného důvodu je zhasněte v popojíždějící koloně. Zároveň nepodceňujte brzdový světla. Ta auto za vámi upozorní, že má zvolnit, aby nedošlo ke zbytečné kolizi.

Sníženou viditelnost definuje zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích jako situaci, „kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, např. od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu“.

Kdy používat dálková světla?

Zapnutá dálková světla tam, kde to situace nevyžaduje, může mít i fatální následky. Navíc je to přestupek, za který hrozí bloková pokuta. Pro bezpečnou jízdu všech účastníků silničního provozu je používejte výhradně tehdy, když je vozovka nedostatečně a nesouvisle osvětlená, nejede před vámi nebo proti vám jiné vozidlo a nejde proti vám chodec. Zákon pamatuje i na strojvedoucí a řidiče jiných drážních vozidel a plavidel, kterým by také oslnění mohlo způsobit komplikace.

Dálková světla se často používají i jako forma komunikace mezi řidiči. Můžete tak upozornit protijedoucí řidiče na hrozící nebezpečí, jako znamení k uvolnění průjezdu nebo zařazení se do pruhu, případně aby si rozsvítil světla.

auto světla značení

Poznáte všechny symboly pro označení světel u auta?

Na jaká další světla se nesmí zapomínat

  • Blinkry – používejte je vždy, když měníte směr jízdy (odbočování, předjíždění, objíždění stojícího vozidla nebo překážky, zajíždění ke krajnici a vyjíždění od krajnice, přejíždění z pruhu do pruhu, opouštění kruhového objezdu).

  • Výstražná světla – upozorňujete jimi ostatní účastníky silničního provozu na hrozící nebezpečí, zvlášť tehdy, když je nutné snížit rychlost nebo úplně zastavit.

  • Couvací světlo – upozorňujete jím okolí, že couváte, ale oceníte ho i sami ve tmě pro lepší orientaci při couvání.

  • Osvětlení zadní SPZ – mělo by být funkční pro čitelnou identifikaci registrační značky.

Máte správně seřízená světla, abyste viděli dostatečně daleko a zároveň neoslňovali protijedoucí řidiče? Svěřte se do péče odborníků, kteří na vaše světla mrknou. 

Chci seřídit světla

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru