Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Testy ADAC 2021: Jaké jsou nejlepší pneu na léto?

Přemýšlíte nad novým obutím pro letní sezónu 2021? Vyberte si ty nejlepší pneumatiky, které obstály v testech ADAC! Přinášíme přehledné shrnutí výsledků, které ovlivnila brzdná dráha na suché i mokré vozovce, opotřebení nebo ovladatelnost vozu!

pneumatiky automobilu

Přezujte na jaře na kvalitní pneu, které vás nezradí na suché ani mokré silnici.

Výsledky testu ADAC pro pneumatiky 205/55 R16

Hlavním kritériem při testování pneumatik v rozměrech 205/55 R16 pro kompaktní vozy od Audi A3 až po VW Golf bylo opotřebení gum při jízdě. Pojďme se podívat, jak si ty nejlepší pneumatiky z celkem 15 testovaných současných modelů v testech ADAC vedly. 

Pneumatiky, které vás podrží. Na suchu i mokru

Continental PremiumContact6 si vás získá perfektními jízdními vlastnostmi nejen na suché vozovce, ale zastrašit se nedá ani letní přeháňkou či pořádnou bouřkou. Značka Continental totiž dosáhla nejlepšího výsledku ze všech pneumatik při testování na mokré vozovce a vynikla velmi krátkou brzdnou dráhou na betonu i asfaltu. I když pneumatiky zajišťují dobrou ovladatelnost vozidla, v zatáčkách při aquaplaningu si můžeme všimnout drobných nedostatků. Na ty ale při opatrné jízdě můžete takřka zapomenout. Pokud zvolíte pneumatiky Continental PremiumContact6, počítejte s poněkud vyšší spotřebou paliva a hlučností, které ale za perfektní výsledky na mokru a nízké opotřebení stojí. 

Turanza T005: perfektní brzdné vlastnosti 

Pneumatiky Bridgestone Turanza 005 nabízí velmi dobré jízdní vlastnosti na suchu i mokru a vynikají krátkou brzdnou drahou. Díky silné přilnavosti umožňují snadnou manipulaci a manévry nejen na rovném povrchu, ale i v zatáčkách. A to i na mokré vozovce, kdy i při aquaplaningu dosáhly pneumatiky dobrých výsledků. Turanza T005 je tak vhodnou volbou, když si chcete užít pohodlnou jízdu i bez zbytečného hluku, za který by mohly právě pneumatiky.

Goodyear EfficientGrip Performance 2 toho vydrží nejvíc

Hlavní předností pneumatik EfficientGrip Performance 2 od značky Goodyear je jejich nízké opotřebení, které dokonce v testech dosáhlo nejlepších výsledků. Předpokládaný počet kilometrů, které na těchto gumách ujedete, je více než 53 000 km, což je více než délka rovníku, a tak s pneumatikami pomyslně zvládnete objet celou zeměkouli. Další výhodou, kterou si majitelé těchto pneumatik budou pochvalovat, je nízká spotřeba paliva a průměrná hlučnost, která neruší při řízení. Na druhou stranu mají pneumatiky Performance 2 na suché vozovce pouze uspokojivé výsledky, mokrou vozovku ale zvládají bez větších problémů. 

Pneumatika na mokré silnici

Dobrá ovladatelnost i na mokré silnici byla v testu ADAC podstatným kritériem.

Výsledky testu ADAC pro pneumatiky 225/50 R17

A jak si vedly pneumatiky v rozměru 225/50 R17? V testu ADAC pro rok 2021 se jich utkalo rovnou 17. Velmi dobré hodnocení získaly v tomto testu i pneumatiky z testu pro menší rozměr pneumatik: Continental PremiumContact6 a Turanza T005. Pojďme se podívat, jaké další gumy si zaslouží pozornost. 

Perfektní ovládání vozu i při vyšších teplotách

Na pneumatiky Falken Azenis FK510 se můžete spolehnout na suché i mokré vozovce, kdy vám gumy zajistí dobré ovládání vozu, pohodlí i krátkou brzdnou dráhu. Bez ohledu na jejich zahřátí. Ve srovnání s dalšími testovanými pneumatiky si Falken Azenis FK510 vedly v příčném aquaplaningu uspokojivě a vykazují vyšší spotřebu paliva než ostatní. Jízda na nich je ale maximálně pohodlná a nízkou hlučnost 69 dB oceníte zejména při řízení ve městě nebo v noci. 

Michelin Primacy 4: specialista na jízdu na suchu

Výčet těch nejzajímavějších výsledků v testech zakončíme sázkou na jistotu a specialistou na sucho. Pneumatiky Michelin Primacy 4 nabízí díky přilnavosti perfektní brzdné vlastnosti a celkové ovládání vozidla. Takovou chválu si bohužel tyto gumy zaslouží jen na suchém povrchu. Na mokré vozovce pár bodíků ztrácí, stále ale drží v zatáčkách a potěší vás i svou brzdnou dráhou. Pozor ale na aquaplaning, při kterém dosahuje jen uspokojivého (jako ve škole) hodnocení.

Jakmile přijde čas, nezapomeňte na letní pneu přezout, protože jezdit na zimních celý rok se nevyplácí. Rádi vám v našem opavském pneuservisu pomůžeme, stačí si zarezervovat termín!

 

Přezout v AZ pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru