Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Úložné prostory na motorku, které oceníte nejen na podzim

Při krátkých projížďkách na motorce si vystačíte s úložným prostorem, který máte pod sedadlem. Pokud ale vyrážíte na delší cesty nebo potřebujete čas od času něco převézt, určitě se porozhlédněte po příslušenství, které vám úložný prostor rozšíří. Kufry, brašny nebo přívěsné vozíky jsou pro většinu motorkářů nezbytnou výbavou. Přinášíme vám několik tipů na úložné prostory, které oceníte i během deštivého podzimního období.

Motobrašny a kufry

Kufr, motobrašna nebo přídavný vozík – praktické úložné prostory na motorku vám usnadní cestování.

Kufry na motorku – plastové i hliníkové

Nejrozšířenějším typem úložných prostorů na motorku, které využijete v průběhu celého roku, jsou bezpochyby kufry. Ty se instalují na zadní nosič nebo po jeho stranách. Na trhu narazíte na různé typy kufrů, které se liší svými rozměry i materiálem. Nejčastěji se rozdělují na plastové a hliníkové.

Motokufry z plastu jsou cenově dostupnější a lehčí, mají však omezenou nosnost i odolnost. Svým vzhledem se hodí zejména pro silniční typy motorek. Ve srovnání s nimi jsou hliníkové kufry robustnější a těžší, současně snesou větší zatížení a vzhledem k pevnosti ochrání uložený obsah i při případném pádu. Masivní kufry z hliníku se nejčastěji montují na cestovní endura a jsou oblíbené mezi motorkáři, kteří vyráží na dlouhé cesty.

Motobrašny z nepromokavých materiálů

Pro uložení osobních věcí a menších předmětů na motorku se hodí kompaktní motobrašny. Vyhledávané jsou zejména tzv. tankvaky, které se umísťují nad palivovou nádrž, a tak umožňují bezproblémový přístup i při posedu na motorce. Tankvaky se hodí pro uložení mobilního telefonu, motolékárničky, peněženky, dokladů nebo nápoje. Často jsou v horní části vybaveny průhlednou kapsou, do které můžete umístit mapu nebo navigaci.

Při motovyjížďkách na podzim byste měli myslet na nepromokavost motobrašen. Mnohé z nich se vyrábí z netkaných textilií, ne všechny však odolají vydatnému dešti. Na nepromokavost materiálu se zaměřte jak v případě zmiňovaných tankvaků, tak postranních nebo sedlových brašen. Samostatnou kategorii tvoří motobrašny z kůže, které vyniknou zejména na chopperech a cruiserech. Ty jsou samozřejmě voděodolné, aby si však zachovaly své vlastnosti a vzhled, vyžadují pravidelnou údržbu v podobě čištění a impregnace.

Přívěsný vozík za motorku

Přívěsné vozíky za motorku mají mezi českými motorkáři mnoho příznivců. Dodají značné množství úložného prostoru navíc, a tak se hodí zejména na dovolenou na motorce nebo dlouhou motovyjížďku. Kromě legendárních vozíků PAV se na trhu stále častěji objevují nové moderní homologované typy, které se hodí pro téměř všechny typy motorek. Jízda s přívěsným vozíkem ale vyžaduje dostatek zkušeností a velkou míru obezřetnosti.

Při výběru přídavných úložných prostorů zohledněte především typ motocyklu, styl jízdy, objem, nosnost a přístup ze sedla. U motobrašen se zaměřte na nepromokavost materiálu, která vám nejen na podzim ušetří problémy během jízdy v mokru a při dešti. Nezapomeňte si s sebou na cesty vozit i povinnou výbavu včetně motolékárničky a přibalte i sadu na opravu motopneumatik, díky které během chvilky vyřešíte případný defekt.

A samozřejmě se vždy ujistěte, že máte kvalitní motocyklové pneu, které si poradí i s pořádným podzimním slejvákem.

 

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru