Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Víte, jaké jsou zásady správného skladování pneumatik?

Pravidelná údržba a prevence obutí pro váš vůz vám dokáže ušetřit spoustu peněz. Její součástí je též skladování pneumatik mimo jejich sezónu, které ovlivňuje jak životnost, tak jejich jízdní vlastnosti. Víte, jak správně skladovat pneumatiky, aby vám vydržely co nejdéle a zachovaly si svou kvalitu?

5 pravidel pro skladování pneumatik

Pokud chcete, aby vám pneumatiky dlouho vydržely v top stavu, skladujte je na tmavém a suchém místě se stálou teplotou.

Jaké následky může mít špatné skladování pneumatik?

Nejdůležitější je nenechávat vaše pneumatiky venku, nehledě na roční období. Vnější vlivy jim dávají pořádně zabrat. Gumy brzy začnou vysychat, popraskají a vy do nich auťák obujete jen stěží. Sluneční paprsky také působí škodlivě. UV záření může mít za následek vyprchání různých pojiv. Ani ukládání pouze pod střechou venku není dobrý nápad. Měli byste se také vyvarovat ukládání pneu poblíž chemikálií, jelikož pryž je na ně velice citlivá. 

Poslední věc, na kterou byste si měli dát pozor, je poloha, v jaké gumy ukládáte. Může totiž dojít k jejich deformaci a postupně také ke snížení jejich použitelnosti při jízdě.

Jak na správné skladování pneumatik?

Součástí běžné péče o pneumatiky je jejich skladování. Poradíme vám, jak na to ve čtyřech krocích.

1. Očistit

Nejdříve je potřeba pneumatiky po sezóně pořádně umýt a prohlédnout a vyčistit drážky od kamínků a dalších cizích těles. Nezapomeňte – používejte vodu bez chemických přípravků. Nakonec gumy otřete suchým hadrem a počkejte, až úplně vyschnou.

2. Dát do obalu

Pneumatiky můžete buď zavěšovat, nebo ukládat. Pokud se je rozhodnete uložit, použijte igelitové pytle, které zabrání přístupu vzduchu k vašim pneu. Použít můžete také vakuové pytle, ze kterých vysavačem dostanete všechen vzduch ven.

3. Správně uložit 

Skladování kol

Nejčastějším způsobem skladování celých kol je uložení naležato, jedno na druhém. Pak je ale potřeba je chodit zhruba jednou měsíčně přeskládávat, aby celou sezónu nebylo vespod nejvíce zatížené jen jedno kolo. Doporučujeme kola spíše ukládat zavěšením ve vzduchu, kdy skrze střed ráfku nasunete tyč.

Skladování pneumatik

Pokud nesundáváte celá kola, ale pouze pneu, nechte je buď stát na zemi, nebo je uložte do kovové konstrukce. Kovové stojany jsou praktické z toho důvodu, že pneumatikám v nich uložených už nemusíte věnovat žádnou další energii. Pokud ale vaše pneu skladujete na zemi, dochází ke stejným otlakům jako při naskládání celých kol na sebe. Je proto dobré je zhruba jednou až dvakrát za měsíc mírně otočit, aby se zatížená plocha měnila.

4. Udržovat vhodné prostředí

Jak jsme už psali, není dobré skladovat pneumatiky venku. Nejlépe jim bude v suchém, tmavém prostředí, kde je stálá teplota mezi 10 a 15 °C. Gumy by neměly přijít do styku s chemikáliemi, které je mohou poškodit, ani s ropnými produkty (jako jsou např. oleje, pohonné hmoty, mazadla apod.), které můžou mít za následek ztrátu elastičnosti materiálu a houbovatění gum. Škodí jim také mastnota a nadměrný prach, který přispívá k jejich vysušení. Dávejte také pozor na to, aby v jejich blízkosti nebyly zdroje ozónu a nedocházelo k elektrickým výbojům.

Poraďte si s dlouhodobým skladováním pneumatik

Pokud skladujete celá kola déle než jednu sezónu, nezapomeňte pravidelně kontrolovat tlak v pneumatikách. Pokud neodpovídá hodnotě doporučené výrobcem, vždy tlak upravte. Nezapomínejte také na to, že pneu nemohou být uskladněny věčně. Odborníci se shodují, že pneumatiky si udrží své vlastnosti zhruba po dobu 6 let. Vždy tedy zkontrolujte datum výroby na boku gumy.

Jak je to se stavem pneumatik staršího data výroby?

Výrobci si s opotřebením pneumatik, které teprve čekají na svého majitele nebo na správný čas, kdy je budete moci poprvé nasadit na kola, chytře poradili. Napustili je speciální směsí proti stárnutí, která se postupně uvolňuje a pneumatiku před opotřebením chrání. Díky tomu výrobci garantují, že když vytáhnete novou pneumatiku až po pěti letech z garáže, bude jako nová. K minimálnímu stárnutí také přispívá správný způsob skladování, tedy už zmíněné:

  • sucho,
  • chlad
  • a temno.

Pamatujte, že pneumatiky se správnou péčí začínají skutečně stárnout až ve chvíli, kdy je používáte.

Nezapomínejte také, že odborné přezutí je pro životnost pneumatik stejně důležité jako jejich skladování. Přemýšlíte, že byste se pustili do domácího přezouvání? Přečtěte si, jak na přezutí gum svépomocí. A pokud potřebujete nové gumy, obraťte se na odborníka v oboru.

 

Vyberte si kvalitní pneu z nabídky prověřených značek!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru