Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Vyplatí se vám pojištění pneumatik?

Standardní havarijní pojištění kryje škody způsobené na pneumatikách pouze v případě, že jde o součást škody i na jiných částech vozidla. Samotný defekt pneumatiky však vyžaduje speciální připojištění, které slibuje vyplacení pojistky pouze za určitých okolností. Kdo má tedy právo na pokrytí škody a co musí pojistná událost splňovat, aby byla úspěšně vyřízená?

Pneumatiky je možné pojistit

Pojištění pneumatik bývá nabízeno jako bonus k havarijnímu pojištění či povinnému ručení, ale většinou jde o službu placenou zvlášť.

Stejně jako je tomu u podmínek havarijního pojištění, také u pojištění pneumatik platí, že každá pojišťovna má podmínky nastavené různě a je třeba je před uzavřením smlouvy pečlivě prostudovat. Některé pojišťovny například dávají pojištění pneumatik jako bonus k havarijnímu pojištění či povinnému ručení, většinou se ale setkáte s tím, že si za tuto službu připlatíte.

Ceny pojištění pneumatik

I ceny se případ od případu liší, orientačně však zaplatíte za pojištění pneumatik přibližně 5 % z kupní ceny pneumatiky ročně. Pojistit však budete muset všechny 4, resp. 8 pneumatik, pokud přezouváte na zimní. Pořídíte-li tedy například dvě sady pneumatik za cenu 14.000,-, zaplatíte roční pojistné za obě sady ve výši 700,-.

Vezmete-li v úvahu životnost pneumatik, je tato částka adekvátní k riziku defektu. Má to ovšem háček. Výše pojistného plnění je totiž určována také podle hloubky dezénu. Stručně řečeno, čím mají pneumatiky v době vzniku pojistné události sjetější vzorek, tím vám bude vyplaceno méně peněz i v případě splnění všech dalších podmínek. U většiny pojišťoven za letní pneumatiky se vzorkem o hloubce méně než 3 mm nedostanete nic.

S kvalitními pneumatikami eliminujete riziko defektu!

Co si pohlídat při sjednání pojištění pneumatik?

Pokud se rozhodnete pro pojištění pneumatik, doporučujeme si nejprve zjistit, zda zahrnuje tyto nejčastější případy defektů:

  • protržení bočnice nebo běhounu o ostrý předmět
  • pneumatika proražená překážkou na vozovce
  • defekt způsobený průjezdem výmolu

Dále si zkontrolujte, jestli jsou součástí pojistného plnění také asistenční služby, tedy zda máte nárok na odtah vozidla do pneuservisu, příp. přivolání asistenční služby, která se postará o výměnu kola nebo opravu na místě. Dalším vaším zájmem by mělo být, zda se pojištění vztahuje i na výjezdy do zahraničí.

Kdy je zbytečné kontaktovat pojišťovnu?

Na vyplacení pojistky můžete zapomenout, pokud:

  • jste v okamžiku poškození pneumatiky řídili vozidlo bez platného řidičského oprávnění
  • byla pojistná událost způsobená řízením pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek
  • k defektu došlo mimo vyznačenou komunikaci (např. na polní cestě, staveništi, …)
  • je prokázáno, že škoda vznikla úmyslně, a to i v případě vandalismu cizí osoby
  • pneumatika byla poškozena chybou řidiče
  • pneumatiky byly použity při automobilové soutěži
  • došlo k odcizení pneumatiky

Víte, že mnoho zbytečných defektů je způsobeno nesprávným tlakem v pneumatikách? A jedním dechem dodáme i to, že se rozhodně vyplatí sledovat stav pneu na vašem voze. O tom, jak poznat, že máte při jízdě zaděláno na problém, se dočtete v našem článku.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru