Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Výstražné reflexní vesty povinné od 1.1.2011

Výstražné reflexní vesty a zákon

Pojem výstražná reflexní vesta již určitě slyšela většina řidičů. Výstražné reflexní vesty povinné od 1.1.2011Vzhledově připomíná klasickou vestu, jenže tato je vyrobena z vysoce reflexního materiálu a slouží ke zvýšení viditelnosti osoby na místech s rizikem dopravní nehody nebo jiného nebezpečí. Každý si jistě umí představit situace, kdy  lze takovouto vestu použít. Při dopravních nehodách, opravách automobilů na silnicích či dálnicích, za snížené viditelnosti při jízdě na jízdním kole a podobně. Jednoduše vždy, kdy potřebujeme opustit vozidlo a můžeme být kolemjedoucím řidičem v silničním provozu snadno přehlédnutelni.

Řidiči, pozor !! Od 1.1.2011 v ČR nastupuje v platnost povinnost výstražnou reflexní vestu vozit vždy při sobě jako součást povinné výbavy vozidla. Reflexní vesta je povinná jak pro dvoustopá vozidla, tak i jednostopá, jako jsou například motocykly.

Výstražné reflexní vesty podrobněji

Reflexní oděvy či vesty, které jsou určeny pro vaše vozidlo, musí splňovat normu EN 471 pro vysoký standard viditelnosti. Norma popisuje, mimo jiné, jaké barvy jsou povoleny, pokud je na oděvu odrážející materiál, který má být uveden a jaké informace, který musí doprovázet oděv. Vzhled oděvů také musí dodržovat určitá kritéria, aby bylo dosaženo co nejlepší viditelnosti. V současné době jsou výstražné reflexní vesty povinnou výbavou i v zahraničí. Z našich nejbližších sousedů tuto povinnost zavedli např. v Rakousku a na Slovensku, ze vzdálenějších zemí je to Belgie, Chorvatsko, Černá hora, Itálie, Španělsko či Portugalsko.

Nejběžnější výstražné vesty mají barvu buď oranžovou nebo žlutou. Na trhu jsou k dostání i výstražné vesty zelené barvy, tyto však nejsou například na Slovensku povoleny.

Použití výstražné reflexní vesty

Při používání výstražné vesty se řiďte aktuální platnou vyhláškou dané země. Výstražná reflexní vesta se obléká přímo přes svrchní oblečení a upevňuje se jednoduše spojením dvou pásků na suchý zip. Vesta má univerzální velikost a dva reflexní pruhy po celém obvodu. Vestu je nutné mít oblečenu po celou dobu úkonu mimo vozidlo. Je třeba mít rovněž na paměti, že vesta poskytuje náležitou ochranu jen tehdy, je-li řádně čistá, proto by se vesta měla ošetřovat, a to pouze ručním praním za použití běžných saponátů. Vestu perte maximálně 4krát, nevystavujte ji dlouhodobě přímému dennímu slunci a skladujte ji v čistém a suchém prostředí. V opačném případě můžete rapidně snížit její životnost.

Máte se rádi ?

Tuto otázku by si měl položit každý řidič, který se zakoupením reflexní výstražné vesty stále váhá. Zachráněný život určitě stojí za víc, než za několik málo desítek korun investovaných do výstražné reflexní vesty. Zanedbatelná rovněž není finanční újma díky vysokým pokutám.

Nahoru