Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

10 nejslavnějších motorkářských filmů – znáte je všechny?

Pokud vám zrovna počasí nepřeje, nechte pro jednou svou mašinu v garáži, zalezte do peřin a užijte si zvuk burácejících motorů u jednoho z kultovních motorkářských filmů. A že jich je! Věřte, že jsme se při výběru TOP 10 snímků s motorkářskou tématikou opravdu zapotili. Abychom žádnému nekřivdili, rozhodli jsme se filmové klenoty seřadit od nejstaršího k nejnovějšímu.

Peter Fonda_Bezstarostná jízda

Film Bezstarostná jízda je natolik kultovním snímkem, že ovlivnil celou generaci motorkářů. Na snímku herec Peter Fonda po dlouhých letech v roce 2009 vzpomíná na roli v tomto filmu.

Divoch (1953)

Ruku na srdce, kdy jste si naposledy pustili černobílou klasiku? Teď máte skvělou příležitost a garantujeme vám, že se nudit nebudete. Film Divoch patří mezi vůbec první snímky, ve kterých bylo zachyceno téma rivality amerických motorkářských klubů. Nasajte atmosféru 50. let, kdy v USA vznikala nová motorkářská subkultura, a užijte si soupeření vůdců Johnnyho Strablera (v podání Marlona Branda) a China (ztvárněného Leem Marvinem).

Velký útěk (1963)

Ikonický snímek Velký útěk v hlavní roli se Stevem McQueenem nepatří mezi ryzí motorkářské filmy, přesto se to v něm akčními scénami na motorkách jenom hemží. Dějištěm filmu je zajatecký tábor, který německé velení zřídilo během 2. světové války pro deportaci vězňů. Po několika neúspěšných útěcích se několika zadrženým podaří zorganizovat velkou únikovou akci, během které z tábora najednou zmizí na 250 zajatců. Podle kritiků jde o jednu z nejpozoruhodnějších únikových scén natočených v celé historii hraného filmu.

Bezstarostná jízda (1969)

Máte náladu na pořádné road movie? Podívejte se na bezstarostnou jízdu dvou hippíků Billa (Dennis Hopper) a Wyatta (Peter Fonda), kteří putují na svých chopperech z Los Angeles na karneval do New Orleans. Velkou zápletku nečekejte – drogy, sex a rock’n’roll, to je, oč tu běží! Možná vám lehkomyslnost a volnomyšlenkářství hlavních hrdinů nebude sympatické, na druhé straně perfektně vystihuje dobu, ve které se cesta po jedné stopě odehrává.

Modrá Electra Glide (1973)

Akční krimi film natočený podle skutečné události přibližuje incident z roku 1969, kdy došlo k zastřelení policisty projíždějícího po arizonské dálnici na modré electře. Spravedlivý policista a veterán John Wintergreen (Robert Blake) se vždy chtěl stát detektivem. Je odhodlaný a připravený odložit svého harleye a chopit se příležitosti. Když ale odhalí nekonvenční metody a agresivní chování svérázného vyšetřovatele, má pochybnosti o svém povolání policisty i smyslu života.

Akira (1988)

Byla by škoda nemít v žebříčku TOP filmů s motorkářskou tématikou japonské kultovní anime Akira, které i po více než 30 letech zaujme špičkovými animacemi. Velkofilm nabitý fantaskními motivy (jak je u japonských snímků zvykem) se přesouvá do roku 2019 a zachycuje příběh vůdce motorkářského gangu Shōtarō Kanedy. Jeho přítel získává po havárii na motorce telekinetické schopnosti, díky kterým dokáže pouhou myšlenkou srovnat celé město se zemí.

Harley Davidson a Marlboro Man (1991)

Klasika 90. let zachycuje příběh dvojice motorkářů říkajících si Harley Davidson (Mickey Rourke) a Marlboro Man (Don Johnson), kteří chtějí pomoct příteli se záchranou zadluženého baru. Po přepadení bankovního vozu zjistí, že místo peněz je auto naplněné drogami. Zkorumpovaný ředitel banky si to nenechává líbit a posílá na dvojici motorkářů partu zabijáků. Vychutnejte si akční podívanou. U srdíčka vás zahřeje i bublající zvuk upravené mašiny Harley-Davidson FXR Dyna.

Ve stínu gangu (1992)

Film Ve stínu gangu je obecně považovaný za jeden z nejlepších motorkářských snímků z 90. let. Policista Dan Saxon (v hlavní roli Charlie Sheen) se účastní tajné operace, při které musí proniknout do motorkářského gangu a odhalit jeho tajné praktiky. Brzy zjišťuje, že už sám neví, na jaké straně zákona stojí a kým ve skutečnosti je.

Motocyklové deníky (2004)

Dostáváme se k motorkářským filmům natočeným v novém tisíciletí. V žebříčku TOP motorkářských filmů si své místo bezpochyby zaslouží Motocyklové deníky od Waltera Sallese. Snímek zachycuje cestu Ernesta Che Guevary a Alberta Granady po Latinské Americe na motorce Norton 500. Dobrodružné road movie přibližuje cestu z Argentiny do Venezuely dlouhou neskutečných osm tisíc kilometrů. Snímek se snaží být apolitický a víceméně vytěsňuje skutečnost, že se z dobrodružného mladíka později vyklube kontroverzní kubánský revolucionář.

V zajetí rychlosti (2005)

Novozélanďan Burt Munro se celých 40 let svého života snažil o technické zdokonalování motorky Indian Scout z roku 1920 tak, aby byla vůbec nejrychlejší. Přes různé obtíže nakonec v roce 1967 zajel rychlostní rekord, který dodnes nikdo nepřekonal ani se špičkovými sportovními moto pneumatikami. Jeho životní příběh ztvárnil ve filmu V zajetí rychlosti Anthony Hopkins.

Poslední týden (2008)

Snímek kanadského režiséra Michaela McGowana představuje působivé road movie, které zachycuje čistou krásu kanadské přírody ze sedla motorky Norton Commando. Hlavní postava Ben se dozvídá, že má nevyléčitelnou formu rakoviny a zbývají mu poslední týdny života. Rozhodne se opustit kariéru učitele, nasedá na motorku a vyráží napříč Kanadou ve snaze dohnat vše, co za svůj krátký život nestihnul.

Ať už máte náladu na dojemný cestovatelský film, akční krimi, nebo japonské anime, z našeho žebříčku TOP motorkářských filmů si určitě vyberete. Volný čas z pohodlí gauče nebo postele věnujte i výběru nových motopneumatik, s nimiž se stanete hrdiny svého road movie, které prožijete na vlastní kůži.

 

Vyberte pro vaši mašinu kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Wikimedia

Nahoru