Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

10 rad, jak zazimovat motorku správným způsobem

Správné zazimování motorky zabere nějaký čas a vyžaduje více úsilí, než přes ni jen přehodit plachtu. Na jaře se však vaše péče o motocykl před zimou dozajista zúročí. Jak zazimovat motorku a připravit ji co nejlépe na další sezónu?

Zazimování motorky

Motorku je potřeba na zimu pořádně připravit.

1. Očištění motorky

Stroj by každý správný motorkář měl udržovat v čistotě po celou sezónu, pozornost před zazimováním motorky však věnujte i místům, kam se při běžném omytí nedostanete. Prach a nečistoty se mohou usazovat na méně dostupných místech a tam přes zimu napáchat nemalé škody. Důkladnou očistou všech komponent navíc můžete přijít na skryté závady. Současně s pečlivým očištěním zkontrolujte i pevnost šroubových spojů.

2. Péče o řetěz

Řetěz si zaslouží speciální péči, proto ho očistěte přípravky k tomuto účelu určenými a důkladně naolejujte. Vynecháte-li promazání, mohl by řetěz přes zimu zrezivět. Přílišný průvěs i napnutí je při zazimování motorky nežádoucí. Doporučený průvěs naleznete v manuálu od výrobce.

3. Kdo maže, ten jede

Řetěz není jediná část motorky, kterou je třeba před zimou promazat. Pozornost v tomto ohledu věnujte i lankům, zámku, páčkám, zkrátka všem „hýbacím“ součástkám. Odborníci doporučují vstříknout trochu oleje také do válců.

4. Údržba pneumatik na motorku

K zazimování motorky patří i údržba pneumatik, které dofoukněte na maximální tlak doporučený výrobcem. Z povrchu také odstraňte nečistoty, které by mohly napáchat škody, především asfalt, pryskyřici a drobné kamínky v drážkách. Pneumatiky na motorku rovněž přes zimu nevystavujte zbytečnému zatížení, které může způsobit zhoršení jízdních vlastností. K tomu nejlépe a nejsnadněji poslouží stojan na motorku.

5. Uskladnění baterie

Akumulátor na motorku před zazimováním odmontujte, připojte na udržovací, tzv. inteligentní nabíječku a uložte na suché místo se stálou teplotou. Nejlépe svědčí baterce zimní spánek v 10 – 15 °C. Nevlastníte-li udržovací nabíječku, která sama pozná, kdy je třeba baterii dobít, nabíjejte klasickou nabíječkou přibližně jednou měsíčně.

6. Výměna oleje

Chystáte-li se na výměnu oleje, před zimou je nejvhodnější čas. Zbavíte se nečistot, které se za sezónu do oleje dostaly a můžete předejít i korozi uvnitř motoru.

7. Tankování před zimou

Dalším a neméně důležitým protikorozním opatřením je natankování plné nádrže kvalitním benzínem s přidáním příslušných aditiv.

8. Uskladnění motorky

Jak už bylo zmíněno výše, pneumatiky by se neměly dotýkat podlahy, proto je vhodné motorku umístit na stojan. Pokud to není z jakéhokoli důvodu možné, minimálně jednou za měsíc se strojem popojeďte, aby zatížení pneumatik bylo po celou dobu zazimování motorky rovnoměrné. Proti usazování prachu a jiných nečistot poslouží plachta, která by měla být prodyšná, aby pod ní nemohla kondenzovat vlhkost.

9. Zabezpečení před krádeží a poškozením

Protože v zimě garáž se zazimovanou motorkou nekontrolujete každý den, naskýtá se příležitost pro zloděje, kteří spoléhají na to, že se na krádež nepřijde hned. I když máte garáž vybavenou bytelnými zámky, zabezpečte proti odcizení i samotný stroj, ideálně ukotvením k pevné konstrukci (sloup, stěna,…). Rovněž zkontrolujte stabilitu motorky a její okolí, zda nehrozí pád či poškození, např. agresivními chemickými prostředky.

10. Příprava na zazimování motorky od profesionálů

Je pro vás zazimování motorky příliš náročné nebo si nejste jistí, jaké prostředky na údržbu použít? Svěřte svůj stroj do rukou profesionálů z motoservisu, kteří přesně vědí, jak zazimovat motorku tak, abyste se na jaře nedočkali nepříjemných překvapení.

Nepodceníte-li zazimování motorky, budete to vy, kdo si bude moci užít jízdu hned na začátku sezóny místo čekání na volný termín servisu!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru