Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

10 tipů, jak snadno vylepšit motorku

Říkáte si, že by si vaše motorka zasloužila alespoň malé vylepšení? Je nespočet možností, jak podtrhnout vzhled mašiny, nebo třeba trochu pozměnit její jízdní vlastnosti. Připravili jsme pro vás 10 tipů, díky kterým vylepšíte motorku bez většího úsilí nebo investic. Udělejte si radost a pořiďte si pár zajímavých doplňků, díky kterým bude cestování po jedné stopě ještě větším zážitkem.

Jezdec kontroluje přední kolo motorky

Je dlouhá řada možností, jak vylepšit motorku po stránce vzhledu i jízdních vlastností. Mnoho z nich dokonce pořídíte za pár stovek.

1. Vyměňte brzdové destičky

Brzdové destičky významným způsobem ovlivňují brzdný účinek vašeho motocyklu. Pokud máte pocit, že by brzdná dráha mohla být kratší a reakce brzd pružnější, začněte právě výměnou destiček. Pořizovací cena se pohybuje v řádu několika stovek a může přinést výrazné zlepšení jízdních vlastností. Chcete-li vsadit na jistotu, pořiďte originální destičky pro konkrétní typ motorky. Můžete také experimentovat a sáhnout po brzdových destičkách od alternativních výrobců, které bývají často účinnější.

2. Pořiďte si padáky na motorku

Motorku může položit i ten nejzkušenější jezdec. Stačí pád z místa nebo v malé rychlosti a hned na mašině budete mít nechtěnou ozdobu v podobě promáčkliny, šrámu a škrábanců, kterých se jen tak nezbavíte. Pořiďte si proto padací protektory (takzvané padáky), o které se mašina v případě havárie opře. Na trhu narazíte na padáky v různých cenových hladinách a provedeních. Robustní naleštěné trubkové rámy poslouží jako designový doplněk, malé plastové nebo gumové hříbky jsou zase nenápadné a v podstatě neviditelné. Při výběru si dejte pozor, aby vás padací protektor neomezoval při jízdě ve větším náklonu.

3. Laděný výfuk zdůrazní burácivý zvuk motoru

S laděným výfukem o vás budou vědět na míle daleko. Máte-li pocit, že je zvuk vašeho stroje plochý a nevyvolává ve vás žádné velké emoce, vyměňte originální výfuk za laděný. Výměnou výfuku můžete snížit také hmotnost motocyklu, a to i o pár kilo, a zároveň zlepšíte reakci na plyn. Cenově nákladnějším a pracnějším řešením je kompletní výměna výfuku, jednodušší a levnější je pak jen výměna koncovky. U ní se však až tak rapidní změna zvuku a jízdních vlastností nedostaví.

4. Sportovní pneumatiky oceníte v provozu i na okruhu

Chcete se na své mašině cítit bezpečně a užívat si každý ujetý kilometr? Pak věnujte zvláštní pozornost výběru pneumatik, které výrazně ovlivňují chování motocyklu. Pokud holdujete svižnější sportovnější jízdě, sáhněte po sportovních gumách. Podají skvělé výsledky jak při jízdě v provozu, tak na závodním okruhu. Dokonale přilnou na mokré vozovce a podrží vás i při extrémních náklonech.

Příkladem osvědčené sportovní moto pneumatiky je například pneu ContiSportAttack 4. Díky technologii RainGrip podává skvělý výkon na mokré vozovce a vyniká dlouhou životností. Chybu neuděláte ani s pneu Michelin Power 5, která v testech zabodovala díky bezpečnému gripu a dokonalé stabilitě. Do třetice zmiňme pneu Bridgestone S22, která se dlouhodobě řadí na špičku v kategorii sportovních pneu.

5. Ukazatel zařazené rychlosti

Také se někdy zarazíte nad tím, jakou rychlost máte vlastně zařazenou? Tento problém spolehlivě řeší ukazatel zařazené rychlosti, který je u novějších strojů dodávaný sériově. Máte-li starší nebo levnější motocykl bez elektronického ukazatele, můžete jej jednoduše nainstalovat i dodatečně.

6. Opravná sada pneu s kompresorem

Při jízdě na motorce počítejte s rizikem defektu a nenechte se jím zaskočit. Pořiďte si opravnou sadu, díky které se do cíle nebo pneuservisu dostanete po vlastní ose. Dobrou vychytávkou je opravná sada SLIME, s níž kolo zalepíte bez demontáže jednoduše nalitím přípravku. Pneu pak dofouknete malým kompresorem, který je součástí sady.

7. Tempomat na motorku

Vyrážíte na delší cesty a bolí vás zápěstí ze soustavného držení plynu? Pokud nemáte moderní mašinu s elektronickým tempomatem, můžete jej dodatečně namontovat i na starší motorku. Na různé typy tempomatů a jejich výhody i nevýhody jsme se podrobněji zaměřili v samostatném článku o tempomatech na motorku.

8. Držák na telefon nebo navigaci

Pořiďte si pevný držák na mobilní telefon nebo navigaci a na cestách se už neztratíte. Na trhu narazíte na různé konstrukční typy držáků, které se liší způsobem kotvení, naklápěním i fixací elektronického zařízení. Vyberte takový typ, který vám nebude bránit ve výhledu na tachometr a zajistí stabilní a bezpečné upevnění.

9. Nastavitelné stupačky

Některé motocykly mají malé a nepohodlné stupačky, ze kterých noha jednoduše sklouzne. Ergonomii při jízdě si můžete zlepšit pořízením nových stupaček s protiskluzovou úpravou. Pokud vám nevyhovuje původní poloha stupačky, pořiďte si set nastavitelných stupaček s možností kombinace vertikálního i horizontálního posuvu. Některé typy stupaček pak poslouží současně jako padáky. Jen si dejte pozor, aby vám při jízdě ve větším náklonu nepřekážely a neškrtaly o vozovku.

10. Přídavné světlomety nebo blinkry

Jezdíte v noci a intenzita svitu originálních světlometů na motocyklu vám přijde nedostatečná? Pořiďte si homologované světlomety, se kterými nejenže dobře uvidíte, ale zároveň vás uvidí ostatní. Na motorku můžete nainstalovat také směrové svítilny (blinkry). Dodatečná montáž svítidel se však řídí přísnými pravidly, a tak si dejte pozor, abyste tuningovou úpravou neporušili některý z předpisů.

Stačí pár jednoduchých úprav, aby byla jízda na motorce zase o něco pohodlnější a bezpečnější. Nejdůležitější součástí všech motocyklů jsou samozřejmě pneumatiky, a tak jejich výběr nepodceňujte a nešetřete na nich. Výběr vhodného typu vám ulehčí i nezávislé testy pneu, při kterých se pneumatiky srovnávají podle mnoha hledisek.

 

Vybrat kvalitní moto pneu

 

Zdroj fotografie: Anh Tran, Unsplash

 

 

Nahoru