Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak vybrat blinkry na motorku a kam je umístit

Blinkry (směrové svítilny) jsou velmi důležitou povinnou součástí každého motocyklu, který je určený pro provoz na silnici. Na motorkách, které jsou zkonstruovány pro jízdu v terénu (endura či motokrosové stroje), však blinkry často chybí. Pokud na nich chcete vyrazit na cesty, musíte blinkry dodatečně namontovat. Otázku výběru vhodných směrových svítilen budete řešit i ve chvíli, kdy se vám ty původní poškodí, nebo když budete chtít obměnit vzhled motocyklu.

Umístění blinkrů na motorku

Pokud se chystáte pořídit nové blinkry na motorku, vybírejte rozhodně z těch homologovaných. V našem článku se dočtete, jakým chybám byste se při jejich výběru a montáži měli vyhnout.

Nejčastější chyby při výběru a montáži blinkrů

Výběr blinkrů a jejich umístění se řídí přísnými pravidly, které upravuje Evropská směrnice 2009/67/ES v předpisech EHK OSN č. 53 a 74. Při nedodržení zákonem stanovených požadavků můžete mít problémy jak při silniční kontrole, tak při řešení plnění pojistné události po havárii. 

V čem majitelé motocyklů nejčastěji chybují? Největším prohřeškem je samozřejmě jízda na veřejné komunikaci bez směrových svítilen. Máte-li enduro nebo motokrosový motocykl bez blinkrů, na cestu vyrazit nesmíte. Dalšími prohřešky jsou nefungující blinkry, použití jiné než oranžové barvy nebo nízká intenzita světla. Mezi závažné chyby patří také montáž nehomologovaných typů směrových svítilen, umístění blinkrů příliš nízko nebo na špatně viditelném místě, případně jejich sloučení s obrysovou svítilnou.

Směrové svítilny musí být homologované

Pokud se poohlížíte po novém typu blinkrů, které budou vaší motorce slušet, zaměřte se na jejich homologaci. Směrové svítilny musí být konstrukčně navržené tak, aby odpovídaly evropským normám a zajistily co nejbezpečnější jízdu. To dokládá právě homologační značka, kterou najdete přímo na směrové svítilně. Značí se písmenem E, které je ohraničené kroužkem nebo obdélníkem. 

Podle označení také poznáte, jestli se jedná o blinkry přední, nebo zadní. Přední se označují číslem 11, ty zadní pak číslem 12. Pokud jsou na směrové svítilně uvedená i písmena MD, znamená to, že jsou vybaveny LED diodami. Blinkrům a jakýmkoliv jiným dílům na motocykly bez homologace se velkým obloukem vyhýbejte. 

Blinkry na motorku – žárovkové i diodové

Kromě klasických žárovkových směrových svítilen, které najdete na mnoha starších modelech motorek, se s oblibou využívají i blinkry vybavené LED diodami. Je na vás, kterému zdroji světla dáte přednost – z hlediska viditelnosti a splnění bezpečnostních požadavků vyhoví oba typy. U žárovek hrozí větší riziko závady, výměna je však otázkou několika minut. Poruchovost kvalitních LED diodových blinkrů bývá zpravidla nižší, poškozenou diodu však už tak snadno nevyměníte. 

Vzhled směrových svítilen by měl odpovídat celkovému stylu motocyklu. Pokud jsou u motorky i ostatní svítilny řešené použitím žárovek, nenarušujte jednotný koncept a žárovkami vybavte také blinkry. Naopak moderním silničním strojům s high-end technologiemi budou LED svítilny opravdu slušet.

Umístění blinkrů se řídí přísnými pravidly

Při montáži směrových svítilen myslete na to, že se jejich umístění řídí přísnými pravidly – rozhodně není jedno, jaké místo jim na motorce najdete. Přední blinkry musí být namontovány do jedné třetiny motocyklu, ty zadní pak musí být uloženy co nejvíce v zadní části stroje. Pokud chcete mít jistotu, že jste se při výběru správné pozice směrových svítilen nedopustili chyby, důkladně si pročtěte výše zmiňovanou směrnici. Ta podrobně popisuje nejen správnou pozici blinkrů, ale také směrování, frekvenci blikání či elektro zapojení. 

Pro bezpečnou jízdu potřebujete kromě správného osvětlení a signalizace také kvalitní moto pneu. Vyberte si z pestré nabídky osvědčených pneumatik, na kterých u nás jezdí tisíce motorkářů. Nezapomínejte ani na povinnou výbavu v čele s motolékárničkou. I tu musíte mít při jízdě po silnici stále u sebe. 

 

Pojistěte si bezpečnou jízdu výběrem osvědčených moto pneu!

 
 
Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru