Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak jezdit na motorce bezpečně?

Jízda na motorce je pro mnoho lidí způsobem přepravy, ale také vášní a cestou, jak se zbavit stresu a užít si svobodu na dvou kolech. Je však spojená i s vyššími riziky než jízda autem. Proto je nezbytné dodržovat určitá bezpečnostní opatření. V tomto článku vám poskytneme užitečné tipy, jak minimalizovat riziko nehody a užít si bezpečnou moto jízdu.

Motorkář s přilbou a chrániči

Alfou a omegou bezpečné jízdy jsou chrániče a patřičné oblečení na motorku.

Statistiky nehodovosti stále ukazují, že motorkářů, kteří zaplatili životem při dopravní nehodě, bohužel neubývá. Nepřiměřená rychlost či její nepřizpůsobení stavu vozovky je vůbec nejčastější příčinou dopravních nehod zaviněných motocyklisty. Naopak nehody, které se stávají vinou ostatních účastníků silničního provozu, nejčastěji způsobuje nepozornost řidiče za volantem, přehlédnutí motorkáře v protisměru nebo nedání mu přednosti v jízdě. Jak tedy minimalizovat rizika?

Nevyjíždějte bez chráničů na motorku

Pokud se vydáváte do provozu na motorce, buďte ještě obezřetnější než obvykle. Motocyklisté jsou mnohem zranitelnější skupinou než řidiči aut. Nehoda ve vyšší rychlosti může být navíc fatální. Vybavte se proto kvalitními chrániči na motorku. Nechybí vám:

Pokud něco z této výbavy postrádáte, určitě neotálejte s jejím pořízením. Může vám to zachránit život.

Jaký je technický stav vaší motorky?

Ruku v ruce s tím samozřejmě musí jít i dobrý technický stav motorky. Před sezónou byste měli zkontrolovat všechna lanka, páčky, provozní kapaliny a filtry, případně jestli nemáte prošlou technickou. A nezapomínejte ani na údržbu motorky během sezóny. Pokud si na to sami netroufáte, svěřte svůj stroj kvalifikovaným pracovníkům v motoservisu, kteří všechny závady odstraní.


Přečtěte si také: Jak na údržbu motorky během sezóny? >>


Cvičení jízdních dovedností na motorce

Chcete vypilovat své jízdní dovednosti a pohybové vzorce? Jezděte, jezděte, jezděte. Na silnici, v terénu, na okruhu nebo si zaplaťte cvičný kurz pod vedením instruktora.

Roli hrají také pneumatiky

Kromě mašiny byste měli mít v pořádku i obutí. Moto pneumatiky by měly odpovídat typu motorky a terénu, ve kterém se nejčastěji pohybujete. Můžeme je rozdělit do 4 hlavních kategorií:

Použití prvních dvou typů je zřejmé, u závodních plášťů se klade důraz především na dobrou přilnavost a ovladatelnost. Cestovní pneumatiky jsou více univerzální, určené na delší cesty a očekává se od nich vyšší kilometrový nájezd. 

Pokud si chcete zazávodit a dostat ze své motorky maximum, zajeďte si na okruh, kde otestujete osobní limity i limity svého stroje. Vše se odehrává v kontrolovaném prostředí, kde je v případě nouze pomoc hned při ruce.

Držte se zásad defenzivní jízdy

Defenzivní jízda je klíčem k minimalizaci rizik na silnici. Tento přístup zahrnuje předvídání potenciálních nebezpečí a včasné reakce. Zde je několik základních zásad pro tento styl jízdy:

  • Buďte viditelní: Ujistěte se, že vás ostatní účastníci silničního provozu dobře vidí. Používejte reflexní prvky na oblečení i motocyklu a zapínejte denní svícení.
  • Dodržujte bezpečnou vzdálenost: Vždy udržujte dostatečný odstup od vozidel před vámi, abyste měli dostatek času na reakci v případě náhlého zastavení nebo jiného nebezpečí.
  • Předvídejte chování ostatních: Snažte se předvídat reakce ostatních řidičů. Buďte obzvlášť opatrní na křižovatkách, při předjíždění, na nepřehledných úsecích i v blízkosti zaparkovaných vozidel, kde hrozí nebezpečí otevření dveří.

Hledáte to nejlepší obutí pro váš stroj? Vyberte si v e-shopu AZ pneu. Na segment moto pneumatik se specializujeme už řadu let a máme největší skladové zásoby v ČR.

 

Prozkoumat nabídku moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru