Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Nepodceňujte pravidelnou údržbu motorky během sezóny

Péče o motorku by neměla končit jarním servisem a pečlivým zazimováním na konci sezóny. Čím častěji na mašinu usedáte a delší cesty podnikáte, tím více pozornosti věnujte pravidelné údržbě. Vyplatí se to! Riziko selhání během jízdy minimalizujete a včasným odhalením problému ušetříte za náročné servisní zásahy.

Mechanik opravuje motorku

Nezapomínejte na pravidelnou údržbu motorky v průběhu celé sezóny.  

Hladinu oleje kontrolujte před každou jízdou

Bez motorového oleje na mašině daleko nedojedete. Zbytečně neriskujte zadření motoru – hladinu oleje v rychlosti překontrolujte před každou jízdou. Při poškození pístních nebo hřídelových těsnicích kroužků (gufer) se olej rychle spotřebovává, a tak se může stát, že už po pár stovkách ujetých kilometrů budete na suchu. Pravidelnou kontrolou eliminujete riziko poškození motoru a zavčas odhalíte možnou technickou závadu.

Vzduchový filtr udržujte v čistotě

Pro bezproblémový spalovací proces je přísun čistého vzduchu zásadní. Proto je součástí motocyklů vzduchový filtr, který zabrání nasávání prachu a nečistot. Při cestách v prašnějším prostředí však vyčištění vzduchového filtru na začátku sezóny nemusí stačit. Proto doporučujeme filtr vyčistit i v průběhu sezóny.

Filtr vyjměte a naneste na jeho obě strany speciální čisticí prostředek. Po pár minutách začne přípravek účinkovat a zajistí uvolnění usazených nečistot. Až čistič uschne, propláchněte filtr volně tekoucí vodou a postupně špínu vymývejte. Po opláchnutí z filtru vyklepejte vodu a nechejte jej volně uschnout. Nakonec naneste olej pro vzduchové filtry (vyrábí se ve spreji).

Hrubé nečistoty na řetězu musí pryč

Pravidelnou údržbu si zaslouží také řetěz, na který se během jízdy postupně nabaluje špína a prach. Hrubé nečistoty odstraníte speciálním kartáčem, který zvládá šetrné drhnutí ze tří stran současně. Po odstranění hrubé špíny nastříkejte prostředek pro čištění řetězů a otřete jej dosucha.

Kontrolujte stav motopneumatik

Na začátku sezóny byly možná vaše motopneumatiky v perfektní kondici. Po stovkách nebo tisících ujetých kilometrů může být ale vše jinak. Po delším motovýletu proto zkontrolujte hloubku dezénu, a jestli guma rychle mizí, připravte se na nákup nové sady. Výběr vám usnadní například nezávislé testy pneumatik.

Stav pneu kontrolujte i před jízdou. Objevíte-li viditelné poškození v podobě trhlin nebo vrypů, výměnu zbytečně neodkládejte. Při zástavce na benzinové pumpě také čas od času zkontrolujte nahuštění pneu a podle stylu jízdy i zatížení je dofoukněte na adekvátní hodnoty. Jízdou na podhuštěných pneumatikách zbytečně přicházíte o jízdní potenciál stroje a snižujete životnost pneu.

Akumulátor přeměřte a dobijte i během sezóny

Moderní silné stroje bez dostatečně nabitého akumulátoru nenastartujete. Aby se životnost akumulátoru prodloužila, je nutné jej pravidelně dobíjet. Důležité je to zejména v případě, že mašina stála delší dobu ladem nebo byla vystavena nízkým teplotám. Proto doporučujeme i v průběhu sezóny akumulátor alespoň jednou vyjmout a dobít. Vyhnete se riziku úplného vybití, po kterém byste jej už nemuseli nikdy oživit.

I motocykly si zaslouží pravidelné mytí

Zatímco pravidelná návštěva myčky je pro většinu majitelů osobních vozů rutinní záležitostí, na mytí a čištění motocyklů bohužel stále mnozí zapomínají. Přitom je na trhu nespočet speciálních čističů, se kterými dáte svou mašinu do pucu za pár minut.

Skvělým pomocníkem je vysokotlaký čistič, který z kapoty, kufrů i plexi skla odstraní i hluboce usazené nečistoty a prach. Zejména „čumák“ mašiny se štítem pravidelně čistěte od zbytků hmyzu. Pokud byste se rozhodli vzít motorku do parády až na začátku další sezóny, s čištěním byste měli zbytečně moc práce. Majitelé off-road strojů by pak měli mašinu omýt po každém výletu do terénu. Nepodceňujte ani čištění helmy – jízda se zašpiněným a šmouhami plným štítem není příjemná ani bezpečná.

Údržba motocyklu na začátku a konci sezóny zkrátka nestačí. Pokud se o mašinu budete starat průběžně, odmění vás svou spolehlivostí a maximálním zážitkem z jízdy.

Nezapomeňte také před začátkem seźony zkontrolovat pneumatiky na svém stroji. V případě, že jsou ojeté, na nic nečekejte a pořiďte na svou mašinu kvalitní pneu. 

 

Vybrat kvalitní moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru