Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

4 věci, které musíte udělat při defektu nebo poruše na dálnici

Myslíte při usedání za volant na nějaké „co by kdyby“? Možná automaticky spoléháte na to, že do cíle dojedete v celku vy i vaše auto. Defekt nebo porucha může ale zaskočit každého. Proto neuškodí malá průprava, jak na dálnici zvládnout takovou nenadálou a nepříjemnou situaci. 

výstražný trojúhelník na dálnici

Ještě jste nikdy nepoužili výstražný trojúhelník? Nacvičte si manipulaci s ním doma, abyste „na ostro“ zbytečně nezmatkovali. 

Současný provoz je nápor na nervy nejednoho řidiče a na dálnici to platí dvojnásob. Pokud se tu dostanete do nesnází, je v první řadě nutné zůstat v klidu a jednat s ohledem na bezpečnost všech účastníků provozu. Co byste měli udělat, když vás zastihne defekt pneumatiky, dojde vám palivo nebo šťáva v elektromobilu?

#1 Buďte vidět a vůz odstavte

Když zpozorujete, že s vaším autem není něco v pořádku a nebudete moct dál pokračovat v jízdě, ihned zapněte výstražná světla. Řidiči jedoucí za vámi tak budou vědět, že máte problém, a přizpůsobí tomu svou jízdu. Pokud to stav vašeho auta dovolí, dojeďte odstavným pruhem na nejbližší sjezd nebo odpočívalo. Vždy je totiž lepší nezůstávat na dálnici, kde si to auta sviští stotřicítkou. 

V opačném případě zajeďte v odstavném pruhu co nejblíž ke svodidlům. Nechte si ale dostatečný prostor, aby se dalo pohodlně vystoupit pravými dveřmi. I když zrovna nikoho nevezete, je i pro vás bezpečnější opustit auto stranou spolujezdce. 

#2 Nasaďte si výstražnou vestu a opusťte vůz

Kolik výstražných vest v autě máte? A kolik v něm jede pasažérů? Rovnice vychází? Raději si do zásoby pořiďte tolik vest, kolik osob můžete ve voze přepravovat. Ve srovnání s cenou života totiž nestojí nic. Podle zákona je sice povinná jen pro řidiče, ale pokud bude výstražnou vestou vybavená celá posádka, okolní auta o vás budou mít lepší přehled. Z hlediska bezpečnosti je také vhodné, abyste ji vždy měli po ruce, ne v zavazadlovém prostoru.

Jakmile budete mít vestu na sobě, vysedněte z auta pravými dveřmi. Při uvíznutí na dálnici je naprosto nemyslitelné, aby v kabině někdo zůstal, natož dítě. Všichni se musí přemístit do bezpečné vzdálenosti za svodidla. Řidič ale musí ještě umístit výstražný trojúhelník. 

porouchané vozidlo v odstavném pruhu

Co je na obrázku špatně? Jedním slovem všechno. Auto je příliš blízko průběžnému pruhu, řidič nemá vestu, není za svodidly a místo není označené výstražným trojúhelníkem.

#3 Označte překážku výstražným trojúhelníkem

Součástí povinné výbavy je i výstražný trojúhelník. Je běžné ho vozit v kufru, ale pro případ poruchy by bylo vhodnější ho uschovat v nějaké přihrádce uvnitř auta. Pokud pro něj musíte do zavazadlového prostoru, jednejte rychle, abyste mohli co nejdřív přelézt za svodidla. Tudy by měla vést i vaše cesta při umisťování trojúhelníku.

Jak daleko postavit výstražný trojúhelník na dálnici? Tuto vzdálenost upravuje § 26 odst. 3 zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, a činí alespoň 100 m (v obci a mimo obec je to 50 m). Reflexní prvky natočte proti směru jízdy vozidel, aby vás ostatní řidiči včas zaregistrovali. Správné rozložení trojúhelníku si klidně nacvičte doma. Při neznalé manipulaci v ostrém provozu vystavíte sebe i ostatní řidiče riziku nehody.

#4 Zavolejte pomoc

Hned jak zvládnete předchozí tři kroky, zavolejte pomoc. Mnoho řidičů to stále neví, ale už od roku 2016 funguje nepřetržitě bezplatná asistenční služba Ředitelství silnic a dálnic. Její pracovníci po příjezdu označí místo poruchy, postarají se o posádku a zajistí odtah vozidla. S drobnějšími závadami vám dokonce pomůžou sami, protože s sebou vozí nářadí, startovací kabely, i kanystry s palivem. Kontakt na operátory je 800 280 281.

Nemusíte se ostýchat zavolat i Policii ČR. Přijede za vámi, místo zviditelní majáky a zajistí, aby se o překážce dozvěděli i ostatní řidiči přes dopravní zpravodajství. V případě zranění nebo nehody volejte linku 112, kde se postarají o svolání všech potřebných složek IZS. Pro operátory je stěžejní vaše poloha, aby se k vám pomoc dostala co nejrychleji, proto jim ji co nejlépe popište.

Přejeme vám, abyste na cestách nemuseli řešit žádnou poruchu, ani defekt. Tomu můžete předejít správnou péčí o pneumatiky. Nezapomeňte si také překontrolovat povinnou výbavu. Bez ní není vaše auto způsobilé k provozu a koledujete si o pokutu. 

 

Doplnit povinnou výbavu

 

Nahoru