Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

5 aplikací, které vám usnadní cestování elektromobilem

Jste majitelem elektromobilu, nebo zvažujete, že si ho pořídíte? Pak vám přijde vhod aplikace, která vám usnadní plánování cest, hledání nabíjecích stanic nebo správu vašeho vozidla včetně sledování stavu baterie. Nabídka je dnes již poměrně široká, proto vám v našem článku představíme ty nejužitečnější.

Aplikace pro hledání nabíjecích stanic

Aplikace pro elektromobilisty usnadňují majitelům ekologických vozů plánování cest.

#1 PlugShare

Jednou z nejpopulárnějších a nejužitečnějších aplikací pro elektromobilisty je PlugShare. Na mapě vám ukáže nejbližší nabíjecí stanice, jejich typy, ceny a dostupnost. Můžete si také prohlédnout hodnocení a fotky od ostatních uživatelů, kteří na dané stanici nabíjeli. PlugShare vám také umožní plánovat cestu podle dostupnosti nabíjecích stanic a sdílet své zkušenosti s komunitou. K vybrané nabíječce vás přímo dovede navigace. Aplikace:

  • je zdarma,
  • funguje ve více než 100 zemích
  • a je dostupná pro Android i iOS.

Vybrat raději elektromobil, nebo hybrid? >>

#2 A Better Route Planner (ABRP)

Další aplikací je ABRP, která je speciálně navržena pro plánování cest s elektromobily. Zadáte svůj typ vozu, počet cestujících, zavazadel a další parametry, a aplikace vám spočítá optimální trasu s ohledem na spotřebu energie, výškový profil a nabíjecí stanice. Řekne vám také, kde a jak dlouho nabíjet, aby byla vaše cesta co nejefektivnější. A Better Route Planner:

  • je také zdarma,
  • podporuje více než 500 modelů elektromobilů,
  • v placené verzi zohledňuje i vliv počasí na spotřebu
  • a je kompatibilní i s Apple CarPlay a Android Auto.

#3 Nabíjím zadarmo

Najít stanici, kde můžete nabíjet elektromobil zdarma, je čím dál obtížnější. Dobrou zprávou ale je, že taková místa stále existují. Najdete je v aplikaci Nabíjím zadarmo, kterou průběžně aktualizuje komunita elektromobilistů. Mapa zobrazuje bezplatné nabíječky, které nejsou podmíněné např. útratou za ubytování nebo parkování. Pokud jste majitelem elektromobilu Tesla, můžete si dokonce poslat polohu nabíjecí stanice do navigace vozu. Aplikace je dostupná pro:

Důvody, které vás o koupi elektromobilu donutí alespoň přemýšlet. >>

#4 ChargePoint

Užitečnou aplikací je také ChargePoint, která vám umožní nabíjet v síti více než 100 000 nabíječek po celém světě. Nabíječku si můžete rezervovat předem, platit za nabíjení pomocí mobilního telefonu nebo sledovat historii vašich nabíjecích sezení. ChargePoint také nabízí možnost zapojit se do komunity elektromobilistů a sdílet své tipy a zkušenosti. Aplikace je zdarma a dostupná pro iOS i Android.

#5 EVNotify

Pokud chcete mít pod kontrolou stav baterie a další parametry vašeho elektromobilu, můžete vyzkoušet aplikaci EVNotify. Umožňuje propojit váš elektromobil s chytrým telefonem pomocí Bluetooth OBD2 adaptéru. Můžete tak sledovat aktuální stav nabití, dojezd, spotřebu, teplotu baterie a další údaje o vašem voze. V aplikaci také lze nastavit upozornění, když se baterie nabije na určitou úroveň nebo když dojde k nějaké chybě. EVNotify je také zdarma a funguje na iOS i Androidu.

Jsou potřeba speciální pneumatiky pro elektromobily? >>

Toto je jen stručný výčet aplikací, které se majitelům elektromobilů mohou hodit. Samozřejmě existují i další, jako například Google Maps nebo Mapy.cz s pokrytím nabíjecích stanic, případně aplikace konkrétní značky elektromobilu určená pro jeho správu. Jakou si zvolíte, záleží čistě na vašich preferencích.

Hledáte vhodné obutí pro váš elektromobil? V AZ pneu vám s výběrem rádi poradíme.

 

Vybrat prověřené pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru