Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Proč koupit elektromobil? Těchto 8 důvodů vás donutí o něm uvažovat

Automobily s registrační značkou EL jsou na silnicích vidět stále častěji. A ať se nám to líbí, nebo ne, v budoucnu se jim v provozu nevyhne žádný motorista. I když mnozí k pořízení elektromobilu přistupují zatím s rezervou, jejich majitelé si je nemůžou vynachválit. Na následujících řádcích najdete důvody, proč tomu tak je.

nabíjecí stanice pro elektromobil

Počet nabíjecích stanic rok od roku roste. V Česku je jich už víc než 1000.

V současnosti jsou na trhu dva typy vozů tohoto druhu – vybrat si můžete čistý elektromobil, nebo hybrid. První varianta je poháněná výhradně elektromotorem, zatímco hybridní auto má navíc i spalovací motor. Ten je v chodu tehdy, když energie z baterií pro provoz nestačí. Budoucnost ale patří plně elektrickým vozům. Tady jsou důvody, proč byste o přechodu ze spalovací jednotky na elektromotor měli přemýšlet.

#1 Pořizovací cena elektromobilů klesá

Elektromobil už není jen výhradou movitých, kteří rádi zkouší nové technologie. Postupné snižování cen je patrné už dnes a do roku 2025 by měla nová „auta na baterky“ stát stejně jako klasické vozy se spalovacími motory. Klesat mají i ceny samotných baterií, takže jejich případná výměna nebude tolik nákladná.

Jako fyzická osoba u nás i v roce 2022 na dotace k nákupu elektromobilu nedosáhnete. V okolních státech ale už kromě dotací pro firmy tyhle formy fungují. Pokud nechcete hradit plnou pořizovací částku, můžete se po eko voze poohlédnout v bazarech, kde už se začínají objevovat.

#2 Elektrické vozy jsou šetrné k životnímu prostředí

Narozdíl od spalovacích motorů, elektromobily neprodukují žádné zplodiny. Proto jsou ekologičtější alternativou. To platí i v případě jejich výroby. Elektřina je navíc obnovitelný zdroj a vyrobit si ji můžete i doma, proto je elektromobilita cestou k udržitelné budoucnosti.

#3 Nabíjet můžete ve své garáži

Kde nabít elektromobil? Kromě veřejných nabíjecích stanic, jejichž infrastruktura se stále rozšiřuje, není problém dobít přes noc baterie na plnou kapacitu i v garáži z klasické 230V zásuvky. Jestliže to ale s elektrickým vozem budete myslet vážně, pravděpodobně si pořídíte mnohem účinnější nástěnnou nabíječku. Na dlouhých cestách vám s hledáním nabíjecí stanice pomůže chytrá aplikace E.ON Drive.

#4 Ušetříte na provozních nákladech

Ještě donedávna byla jízda elektromobilem nesrovnatelně levnější v porovnání s auty poháněnými spalovacími motory. Zdražování cen elektrické energie se sice promítlo i do cen za kilometr, stále se však z tohoto pohledu pořízení elektrovozu vyplatí. Při průměrných cenách elektřiny vyjde cena za kilometr zhruba na necelé 2 Kč. Úsporu pocítíte i při placení složenky za povinné ručení. To je účtováno v nejnižší sazbě pro nízkoobjemové vozy.

cena nabíjení elektromobilu

I přes zdražování energií je nabíjení elektromobilu stále výhodnější, než tankování  nafty nebo benzínu.

#5 Parkování v centru Prahy zdarma? S elektromobilem realita

A nejen v Praze, ale i v Plzni, Ostravě a dalších městech. Pokud tady budete potřebovat zaparkovat v zónách placeného stání, můžete využít jednu z výhod elektrických vozů a nezaplatit ani korunu. Stejně tak můžete bezplatně využívat dálnice a u německých nebo rakouských sousedů nebudete muset řešit ekologické zóny.

#6 Do servisu nemusíte tak často

Auta s elektromotorem nejsou tolik náročná na údržbu, jako ta se spalovacím. Výměna chladicí kapaliny, oleje nebo filtrů se totiž elektromobilů netýká. Menší opotřebení zpozorujete i u brzd, za které velkou část práce odvádí při zpomalování motor rekuperačním brzděním.

#7 Požitek z jízdy je nesrovnatelný

Elektromobily jsou tišší a jízda v nich je plynulejší než u klasických aut. Tyto benefity má na svědomí absence převodovky. Pod kapotou mají obvykle i více elektromotorů, což zefektivňuje přenos síly na kola, umocňuje akceleraci a zlepšuje celkový výkon. Zkrátka, jízdní vlastnosti a ovladatelnost elektromobilu vás chytí za srdce hned při zkušební jízdě a za volant svého benzínu už se nebudete chtít vrátit.

#8 Elektrický vůz zvládne dojezd i 400 km  

Už dávno neplatí, že s elektromobilem nedojedete na jedno nabití ani do práce a zpět. Technologie pokročila a kapacita baterií vám tak s klidem vystačí i na delší výlet. Dnes je standardem dojezd 200 až 400 km v závislosti na stylu jízdy. Každopádně je lepší si předem vždy naplánovat zastávky na nabíjení.

S prodloužením dojezdu vám také pomůžou pneumatiky navržené speciálně pro elektromobily. Jejich konstrukce vyniká nízkým valivým odporem a vylepšenou přilnavostí. Tyto vlastnosti snižují jak hlučnost, tak spotřebu energie, což se podepisuje na delší dojezdové vzdálenosti. Patří mezi ně třeba zimní pneu Hankook Winter i*cept iON, nebo letní Continental ContiPremiumContact 5.

V AZ pneu víme o pneumatikách vše a s výběrem správného obutí vám rádi poradíme.

Vybrat kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru