Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Díky chiptuningu motorky dosáhnete snížení spotřeby i zvýšení výkonu

Sériová výroba motocyklů pro různé trhy s sebou nese určitá omezení nastavení jejich provozu v závislosti na emisních limitech, intervalu servisních prohlídek, kvalitě pohonných hmot atd. Z těchto důvodů jsou výrobci nuceni k výkonnostním kompromisům motorů, jejichž možnosti tak nejsou zdaleka plně využity. Chiptuning motorky je relativně jednoduchý servisní úkon, kterým dosáhnete překvapivé efektivity motoru.

Chiptuning motorky pro lepší spotřebu i výkon

Chiptuningem lze optimalizovat spotřebu i výkon motoru tak, aby využíval rezerv, které nejsou díky továrnímu nastavení k dispozici. Lze ho provádět legálně, ale jen tam, kde je možné získat na tyto změny homologaci.

Co je chiptuning motorky?

Pod pojmem chiptuning se rozumí optimalizace parametrů uložených v paměti řídící jednotky motoru. Tímto způsobem lze upravit prakticky jakýkoli elektronicky řízený motor, ať už jde o motory automobilů, motocyklů, skútrů nebo třeba lodí, motory benzínové či naftové. Cílem chiptuningu je využití rezerv vlastností motoru, které nejsou díky továrnímu nastavení k dispozici. 

Po chiptuningu pocítíte:

  • navýšení výkonu motorky až o 35 %
  • navýšení točivého momentu motorky až o 40 %
  • pružnější chod motoru 
  • menší prodlevu mezi sešlápnutím plynu a počátkem akcelerace
  • snížení spotřeby motorky až o 15 % (nižší spotřeby docílíte i pořízením kvalitních moto pneumatik)
  • omezení nutnosti řazení 
  • zvýšení bezpečnosti při předjíždění a v kritických situacích

Chiptuning motorky a legislativa

Chiptuning sice není na první ani druhý pohled viditelnou úpravou, ale při první technické kontrole vás může neschválená úprava vyjít opravdu draho. Úpravy softwaru řízení motoru lze od roku 2017 provádět zcela legálně, nicméně pouze tam, kde je možné získat na tyto změny homologaci. Schválená úprava zahrnuje podrobnou diagnostiku motoru, měření výkonu a emisí před i po chiptuningu. Vylepením homologačního štítku a zápisem změny do technického průkazu na příslušném úřadu si ušetříte spoustu starostí i peněz za pokutu a uvedení motocyklu do původního stavu.

Kolik stojí chiptuning motorky?

Cena za legální chiptuning se pohybuje v rozmezí přibližně 3 000 – 11 000 Kč v závislosti na zařazení motocyklu ve výkonové tabulce. 

Chiptuningem zvýšíte výkon motorky. Nezapomeňte však jezdit bezpečně! Základem bezpečné jízdy je nepodcenit stav pneumatik. Pokud ty vaše začínají být sjeté, pořiďte si kvalitní pneu z našeho širokého výběru moto obutí od prověřených výrobců.

 

Obujte svůj stroj kvalitními moto pneu!

 

Zdroj fotografií: Jan Starek, Unsplash 

Nahoru