Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Evropou „na divoko“ aneb Spaní v autě není povoleno všude

Určitě jste v souvislosti s koronavirovou pandemií zaznamenali nárůst obliby karavanů a obytných vozů. A není tomu tak jen na našich silnicích. Cestování „na divoko“ s přespáváním v autě je stále oblíbenější po celé Evropě. Může se i stát, že při své cestě na dovolenou budete muset jednu dvě noci strávit v osobním autě. Zjistili jsme pro vás, jaké země jsou vůči tomuto způsobu turistiky benevolentní, i kde je spaní v autě zakázáno.

Obytné auto u jezera

V některých evropských zemích lze volně kempovat bez omezení. Jinde si zase zaděláte na problém. 

Kdo jednou nezkusil, nepochopí. Oproti dovolené s cestovní kanceláří, kdy se z místa A do místa B přepravujete veřejnou dopravou, nabízí cestování autem notnou dávku svobody okořeněnou nezapomenutelným dobrodružstvím a někdy i vysokou hladinou adrenalinu, zvlášť pokud se rozhodnete pro nocování ve své pojízdném příbytku. Zkrátka – tento styl cestování není pro každého.

Kromě toho, že si autem nebo obytným vozem můžete zajet, kam se vám zlíbí a užít si třeba i divokou přírodu, lze také v případě nocování v autě nebo ve stanu poblíž auta ušetřit nemalou sumu za ubytování. To vše však za cenu nižšího komfortu, omezených hygienických podmínek a někdy i bezpečnosti. Navíc existují místa, kde je kempování ve volné přírodě nebo na parkovištích zakázáno a místo uspořené sumy za pohodlný hotel nebo  penzion vás může nepovolené kempování přijít poměrně draho. 

Jak je to tedy v oblíbených evropských zemích?

Spaní v autě povoleno

Jestliže se rozhodnete pro cestu do Bulharska nebo Rumunska, postihu za volné kempování se nemusíte bát. Zde budete muset dávat pozor spíše na bezpečnost. Stejně tolerantní je v tomto ohledu Švédsko, které má ale k dispozici velké množství tzv. ställplatsů, kde můžete bezproblémově v autě nebo obytňáku přespat. 

Spaní v autě povoleno, ale…

Rozhodli jste se, že projedete naši vlast „na divoko“? Pak můžete být poměrně v klidu. Volné kempování je v Česku povolené, nesmíte však zakotvit v přírodní rezervaci, některé z našich CHKO nebo na vojenském území. Na soukromém pozemku se musíte domluvit s jeho majitelem. 

Ve Španělsku a Dánsku záleží na oblasti, do které míříte. Někde je kempování na volno povolené, jinde ne, proto doporučujeme informovat se konkrétně. Míříte do země tisíců jezer? Pak máte zelenou. Spaní v autě ve Finsku je povolené, ledaže byste narazili na místo, které je vyloženě označeno zákazem. Stejně tak je to i v sousedním Norsku. Vůči tomuto typu turistů je poměrně shovívavé Estonsko, kde se dá kempovat na státních pozemcích, dokonce i na plážích. Obdobná situace jako u nás panuje ve Francii a Polsku, zákaz kempování je v přírodních rezervacích a na soukromých pozemcích bez souhlasu majitele. 

Obytné vozy u norského jezera

Mnohé evropské země mají pro kempování vyhrazená speciální místa.

Kde je spaní v autě zakázáno

K jedné z nejoblíbenějších destinací nás Čechů stále řadíme Chorvatsko. Pokud byste chtěli nocovat v této zemi mimo klasický apartmán nebo kemp, můžete se se zlou potázat. Platí tady totiž přísný zákaz volného kempování. Zákaz spaní v autě platí i v Itálii a ve Slovinsku. Stejně nekompromisní jsou zákony a vyhlášky ve Švýcarsku, u našich sousedů na Slovensku, v Rakousku i Německu, dále v Srbsku, Maďarsku, Itálii, Řecku, Belgii nebo Nizozemsku. Poměrně významně se změnila situace v Portugalsku, kde bylo spaní v autě tolerované, hlas místních dal ale za vznik zákonu, který od ledna letošního roku volné kempování zakazuje.

Aby vás za volantem nepříjemně neoslňovalo slunce nebo záře reflektorů aut, nezapomeňte na kvalitní polarizační sluneční brýle!

Když nevíte kam, chytré aplikace vám poradí

Moderní doba si žádá moderní počiny. Proto vývojáři myslí i na cestovatele, kteří si svůj výlet chtějí užít, aniž by byli vázáni na jedno místo. Už jsme se zmínili o speciálních odpočívadlech, které existují po celé Evropě. Nocování v autě nebo karavanu je tam za drobný peníz nebo úplně bez poplatku. Abyste nemuseli složitě dohledávat souřadnice, existují mobilní aplikace, které vás na takové místo dovedou. Některé umí pomocí určení vaší polohy najít vám nejbližší odstavné místo, některé vám i řeknou, jestli se tu dá přenocovat s větším než osobním autem. 

Mezi asi ty nejznámější a nejhledanější aplikace patří Park4night, Stellplatz Europe nebo Van & Camping App Europa/Womo Stellplatz Europa. Konkrétně v Česku a na Slovensku pak můžete najít ubytování ve volné přírodě přes projekt bezKempu.cz.

Nezapomeňte si na cestu pro jistotu přibalit také poloautomatickou sadu na opravu pneumatik a zkontrolovat pneumatiky.

 

Vybrat nové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru