Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jsme experti na geometrii kol. Chyby odhalíme za minutu

Důsledkem špatné geometrie kol je zkrácení životnosti pneumatik nebo riziko poškození mechanických částí systému řízení. Pravidelným seřízením ale těmto problémům předejdete. V našem servisu pracujeme se špičkovou technologií, která všechny neduhy zjistí během jedné minuty. Zjistěte, jak to u nás funguje.

kontrola geometrie kol

Pravidelnou kontrolou geometrie kol předejdete zkracování životnosti pneumatik i vyšší spotřebě.

Co je geometrie kol a proč ji řešit?

Aby byl vůz co nejlépe ovladatelný a vykazoval maximální akceleraci i brzdnou sílu, musí se kola dotýkat vozovky co největší plochou. To zajistí správná geometrie, tedy nastavení úhlů, které kola svírají vůči podélné i svislé ose, respektive rovině vozu. Zjednodušeně řečeno: kola by měla být vůči vozovce ideálně postavená. I malá odchylka totiž může mít za následek zbytečné výdaje navíc.

Přečtěte si, o kolik snížíte spotřebu paliva se správnou geometrií. >>

Při špatné geometrii je nejviditelnějším problémem nerovnoměrné sjíždění pneumatik. Zkracuje se tím jejich životnost, což vede k častějším výměnám plášťů. Vaše peněženka ale i nepatrné odchylky v úhlech pozná na vyšší spotřebě paliva. Správně seřízení geometrie je zásadní také pro celkovou stabilitu vozidla, která se odráží v bezpečnosti provozu.

Zopakujte si pojmy, které souvisí s geometrií kol a je dobré je znát.

Odklon kol

Odklon říká, jak jsou kola kolmá k vozovce. Čelním pohledem zepředu nebo zezadu zjistíte, jestli jsou:

  • do tvaru „A“ (příklon, nebo pozitivní odklon), 
  • případně zda svírají úhel do „V“ (odklon, nebo negativní odklon). 

Mohlo by se zdát, že ideální odklon je nulový, ale to platí jen při jízdě na rovině, ne v zatáčkách. Proto je u každého vozu nutné nastavit optimální hodnoty, které stanovil výrobce.

Sbíhavost kol

Stejně, jako u odklonu, se i u sbíhavosti kol určuje jejich úhel do „A“ (sbíhavost) nebo do „V“ (rozbíhavost). Tentokrát ale při pohledu z ptačí perspektivy. Jestliže se kola sbíhají, projeví se to v nedotáčivosti vozu a pneumatiky se budou sjíždět na vnější straně. U rozbíhavých kol dochází naopak k přetáčivosti a nadměrnému opotřebení pneumatik z vnitřní strany.

Jak poznat špatnou geometrii

Ideální postavení kol na vašem voze může narušit výmol na silnici, náraz do obrubníku při parkování nebo i drobná nehoda. Potřebnou korekci pak odhalíte poměrně snadno. 

Například: 

  • cítíte, že auto při řízení táhne lehce do strany,
  • volant je vytočený do strany i při jízdě po rovině,
  • po zatočení se vám volant hůře vrací do středové polohy
  • nebo si všimnete nerovnoměrného opotřebení pneumatik.

Při jakémkoli z těchto projevů byste měli co nejdříve zavítat do autoservisu, který vám geometrii zkontroluje a nastaví na správné hodnoty. I když se ale zdá všechno v pořádku a v seřízení kol necítíte žádný problém, doporučujeme vám na kontrolu geometrie zajet aspoň jednou do roka.

sbíhavost sjeté pneu

Špatná geometrie má za následek nerovnoměrné sjíždění pneumatik i horší stabilitu vozu.

V AZ pneu se postaráme o výměnu pneumatik i geometrii

Čas přezouvání pneumatik je ideální příležitostí ke kontrole geometrie, kterou vám rádi v našem servisu provedeme. Na tento úkon je potřeba si předem zarezervovat termín, ale pokud nám to časový harmonogram dovolí, zvládneme ji rovnou v rámci výměny pneumatik. Během přezouvání naši mechanici poznají, jestli je geometrie kol potřeba.

Přezutí gum nám zabere maximálně 20 až 30 minut, podle toho, zda se mění celá kola, nebo se pneumatiky sundávají z ráfků. Při nasazování pneumatik vám také zkontrolujeme stav brzdového systému a podvozku. 

Měření geometrie je otázkou jediné minuty, při které systém vyhodnotí nutnost přenastavení na požadované hodnoty. Na seřízení většinou stačí půlhodina. Takže do hodiny odjíždíte s vyměněnými pneumatikami i správně nastavenou geometrií kol.

Jak nastavení geometrie probíhá?

Mechanik během jedné minuty nasadí snímače geometrie na kola a spouští měření. A zatímco systém vyhodnocuje stav geometrie, pouští se do kontroly podvozku. Podle naměřených hodnot poté rozhodne, co je potřeba seřídit. A dotáhne a přenastaví vše, co je na jednotlivých kolech špatně nastavené nebo rozhozené. Když k nám přijedete na geometrii, provedeme vám i kontrolu jednotlivých částí podvozku, tedy: 

  • náprav, 
  • uložení čepů, 
  • tyček stabilizátorů a dalších. 

V případě potřeby vám pak doporučíme další servis.

Přečtěte si, jak udržíte podvozek v kondici i při nejdrsnější zimě. >>

Cena geometrie kol se v AZ pneu pohybuje od 700 do 1 200 Kč, v závislosti na velikosti auta a na tom, jestli je seřízení potřeba u přední i zadní nápravy.

měřenígeometrie hunter hawkeye

Díky technologii Hunter odhalíme problémy s geometrií kol během minuty.

Pracujeme se špičkovou technologií Hunter WinAlign a systémem HawkEye Elite

K odvádění precizní práce našim mechanikům pomáhá technologie Hunter, která se svou kvalitou řadí na vrchol. Je rychlá, spolehlivá, přesná a vždy obsahuje aktuální data od výrobců aut. Pomocí 3D kamerového systému Hunter HawkEye Elite naměří hodnoty geometrie už za 1 minutu, které pak mechanici nastavují na parametry definované výrobcem.

Součástí našeho servisního vybavení od společnosti Hunter je i vyvažovačka kol Road Force Elite, která dokáže diagnostikovat:

  • vibrace, 
  • dynamické nerovnoměrnosti 
  • nebo tahání do stran. 

Tyto neduhy odhalí pomocí přítlačného válce, který během vyvažování simuluje kontakt se silnicí a tlačí na pneumatiku. Pneumatika se při snímání otáčí a přístroj vyhodnocuje její kompletní vlastnosti. Hlavními přínosy tohoto testu jsou:

  • optimální vyvážení kola pro bezpečnou a komfortní jízdu,
  • eliminace množství použitých závaží o 20–30 % oproti klasickým vyvažovačkám
  • a vyhodnocení, kam jednotlivé pneumatiky osadit, aby se ještě více eliminovaly vibrace.

Technologií Hunter máme jako jedni z mála, proto k nám řidiči přichází po seřízení z jiných servisů, kde jim vyvážení kol nebo geometrii nezvládli dát do pořádku. Pokud tedy pociťujete při některých rychlostech vibrace a tento problém přetrvává, i když jste si kola nechali vyvážit, nebo pozorujete, že se vzorek na vašich pneumatikách sjíždí nerovnoměrně, přidejte se k našim spokojeným zákazníkům.

Objednat se na geometrii a vyvážení kol

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, AZ pneu

 

Nahoru