Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Airbagy zachraňují životy, ale mohou způsobit i fatální zranění

Prvkem pasivní ochrany, který může v případě nehody zachránit život vám i spolucestujícím, jsou airbagy. Aby však splnily svou funkci, je potřeba při jízdě v autě dodržovat některá pravidla. V tomto článku se dozvíte, jaké typy airbagů existují, jak fungují i co (ne)dělat, aby vás ochránily.

Crash test aktivace airbagu

Bez použití bezpečnostního pásu mohou být airbagy i smrtící zbraní.

Co jsou airbagy a jak fungují?

V současnosti hrají moderní technologie v autě stále větší roli i při zvyšování bezpečnosti na silnicích. Jedním z těchto technologických zázraků je airbag, který si však nechal patentovat John W. Hetrick už v roce 1953. První sériový vůz s touto výbavou byl Chevrolet Impala z roku 1972.

Celý systém airbagů se skládá ze tří částí – vzduchového vaku, vyvíječe plynu a senzorů nárazu napojených na řídicí jednotku. Pokud dojde k nárazu a senzory jej vyhodnotí jako kritický, aktivuje se u příslušného airbagu vyvíječ plynu. Vzduchový vak se pak nafoukne rychlostí blesku (do cca 0,05 sekundy) a vytvoří polštář, který chrání posádku před tvrdým nárazem do volantu, palubní desky, dveří nebo skel. Tento okamžitý nárůst objemu vytváří ochrannou bariéru mezi tělem člověka a tvrdými částmi vozu, což může výrazně snížit závažnost zranění.

Přečtěte si také: Umíte správně tvořit uličku pro záchranáře? >>

Nejčastější druhy airbagů

    • Přední (čelní) airbagy chrání posádku při čelním nárazu. Jsou umístěné ve volantu a nad přihrádkou v palubní desce.
    • Boční airbagy chrání při bočním nárazu a pomáhají udržet tělo v bezpečné pozici. Většinou jsou instalované v boční části předních sedaček, některé modely vozů mají tuto výbavu i pro cestující na zadním sedadle.
    • Kolenní airbag zabraňuje proklouznutí těla pod bezpečnostním pásem. Pro řidiče je umístěný pod volantem a pro spolujezdce pod odkládací přihrádkou.
    • Hlavový airbag bývá zpravidla umístěný v bočním sloupku. V případě bočního nárazu se nafoukne podél celé strany interiéru vozu.

Výjimkou dnes už nejsou ani airbagy umístěné v loketní opěrce mezi předními sedadly nebo ve středové části zadních sedadel, airbagy v bezpečnostních pásech nebo airbagy pro chodce, které jsou instalované pod kapotou v blízkosti čelního skla.

Přečtěte si také: Airbag na motorku doporučují i závodní jezdci a kaskadéři. >>

Výstraha pro vypnutí airbagu

Pokud vezete dítě ve vajíčku na předním sedadle, nezapomeňte deaktivovat airbag spolujezdce.

Co musíte dodržet, aby vás airbagy ochránily

Airbagy nejsou jediným bezpečnostním prvkem v autě, ale jsou klíčové pro záchranu života a minimalizaci zranění během dopravní nehody. Aby však mohly airbagy plnit svou funkci, je důležité držet se při jízdě několika zásadních pravidel.

  • Vždy používejte bezpečnostní pásy. Udrží vás v bezpečné pozici tak, aby vás airbag nezasáhl vší silou, která by mohla být i fatální.
  • Víte, jak správně sedět v autě? I toto pravidlo je pro vaši bezpečnost zásadní. Volant byste měli držet alespoň 25 cm od hrudníku. Tato vzdálenost je potřebná k bezpečnému nafouknutí airbagů. Dále byste měli sedět vzpřímeně, zbytečně se nepředklánět, mít opřená záda o opěradlo a nohy na podlaze.
  • Nepokládejte nic na airbagy. V případě jejich aktivace by vás jakýkoliv předmět mohl zranit.
  • Děti do 13 let by měly sedět na zadních sedadlech v autosedačce nebo na speciálním podsedáku. Pokud potřebujete umístit vajíčko s kojencem na sedadlo spolujezdce, které se poutá proti směru jízdy, nezapomeňte airbag spolujezdce vypnout. U modernějších vozů stiskem patřičného tlačítka, starší vozy mají pro tento účel většinou zámek na klíč v odkládací přihrádce. Vypnutý airbag pak signalizuje kontrolka na přístrojové desce.

Airbagy jsou důležitým bezpečnostním prvkem, který vám při dodržení těchto zásad poskytnou maximální ochranu v případě nehody. Krůčkem ke karambolu jsou ale i pneumatiky s nedostatečnou hloubkou dezénu. Proto si je raději včas zkontrolujte, a pokud už jsou sjeté, pořiďte si raději nové kvalitní obutí.

 

Vybrat nové pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru