Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Aplikace Hazard Perception pomáhá motorkářům připravit se na nebezpečné situace

Po vzoru Velké Británie nastolilo i Česko trend výuky začínajících řidičů virtuální formou. Teoretická příprava už tak není postavená jen na prostém textu a statických obrázcích. Žáci se nyní mohou připravovat na ostrou jízdu pomocí videí a nově i prostřednictvím interaktivní aplikace, díky které si otestují nebezpečné situace v provozu. A dostupná je také pro zkušené řidiče.

Jak předvídat rizika na motorce

V aplikaci Hazard Perception se virtuálně projedete v sedle motocyklu a vyzkoušíte si reakce na rizikové situace.

Interaktivní videa mají přispět ke snížení počtu dopravních nehod

Zařazování interaktivních videí do výuky řidičů je celosvětovým trendem, kterému se přizpůsobuje i české Ministerstvo dopravy. Proto už téměř 5 let pracuje Tým silniční bezpečnosti, Asociace autoškol ČR, Autoklub ČR, BESIP a další partneři na vývoji aplikace Hazard Perception, neboli vnímání rizika

Je určená jak pro všechny lektory v auto-moto školství, tak pro začínající i zkušené řidiče. Především však pro motorkáře. Ti se často v provozu dostávají do nebezpečných situací s auty, což je jedním z důvodů, proč patří mezi nejohroženější skupinu účastníků na silnici. 

Cílem tohoto projektu je:

  • vytvoření metodické i vzdělávací pomůcky, která bude přístupná široké veřejnosti,
  • seznámení začínajících řidičů s riziky, s nimiž se mohou v provozu setkat,
  • zdokonalení výuky i zkoušení v autoškolách
  • a prevence proti zvyšování nehodovosti.

Helma na motorku musí být bezpečná a komfortní. Víte, jak ji správně vybrat? >>

Jak aplikace funguje?

Hazard Perception funguje na principu hry, kdy se z pohodlí domova může každý stát na několik okamžiků motorkářem. Najdete ji na stránkách Učme se přežít a eTesty, kde si vyberete modelovou jízdu v obytné zóně, nebo mimo ni

Po spuštění testu budete odhalovat riziková místa i chování ostatních účastníků provozu. Pokud na nebezpečí narazíte, kliknete do obrazu, video se zastaví a začne vám běžet čas na označení patřičného místa. 

Po ukončení jízdy si můžete spustit vyhodnocení. Už bez označování si celou trasu projedete znovu a program vám sám rizikové situace ukáže a zdůvodní. Zároveň se dozvíte, jak si v provozu počínat, abyste se nedostali do kolize, i jak jste v testu byli úspěšní.

Víte, jaký řidičský průkaz potřebujete na motorku, skútr či moped? >>

Aplikace získala ocenění za nejzajímavější počin

Interaktivní aplikace pro zlepšování bezpečnosti a plynulosti provozu získala v listopadu loňského roku 3. místo v kategorii Centrální úřady za nejzajímavější počin v digitalizaci projektů veřejné správy ČR. Toto ocenění vyhlašuje od roku 2005 Magazín Egovernment.

Nečekejte, až vás nenadálá situace překvapí v ostrém provozu a otestujte si své vnímání rizik nanečisto. Před jízdou se také ujistěte, že vzorek pneumatik na vaší mašině není sjetý. Jestli už má něco za sebou, pořiďte si nové, kvalitní pláště.

 

Vybrat nové moto pneu

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru