Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Barum – české pneumatiky, které zná celý svět

Barum je značka, kterou má v podvědomí každý Čech. A je ale známá i daleko za hranicemi naší republiky. Tento podnik s historií dlouhou více než 80 let sídlí v Otrokovicích a je spojený se jménem československého podnikatele Tomáše Bati.

kvalitní české pneumatiky

Pneumatiky Barum jsou oblíbené u nás i v zahraničí. 

Jak to všechno začalo

Ve 20. letech 20. století probíhal velký rozmach automobilového průmyslu. Do Československa se dovážely pouze drahé zahraniční pneumatiky, vedení Baťových závodů si však moc dobře uvědomovalo obrovský potenciál pro výrobu a prodej kvalitních a přitom levných pneumatik.

V roce 1931 se ve Zlíně začaly vyrábět nejdříve pláště pro bicykly. O rok později byla spuštěna výroba pneumatik i pro osobní a nákladní automobily. Zájem o kvalitní pneumatiky rostl, což v několika dalších letech způsobilo pokles jejich ceny. Vrcholu výroba dosáhla těsně před 2. světovou válkou, kdy bylo za rok vyprodukováno přes 250 000 kusů pneumatik. V roce 1945 poklesla výroba, i kvůli nedostatku surovin, na pouhých 28 000 kusů.

Portrét Tomáše Bati

Zásluhou Tomáše Bati se v roce 1932 začaly ve Zlíně vyrábět první pneumatiky pro osobní automobily.

Po válce byla továrna znárodněna a sloučením tří firem, které zajišťovaly distribuci a prodej pneumatik na našem trhu, vznikla v roce 1947 značka BARUM. Název tvořila počáteční písmena firem Baťa, Rubena a Mitas (původně pražská pobočka francouzského Michelinu). Veškeré gumárenské výrobky se v Československu prodávaly pod touto značkou dalších 40 let.

Nový nádech

V roce 1972 byl slavnostně spuštěn provoz v novém závodě v Otrokovicích. Z jedné z nejmodernějších a největších továren ve střední Evropě se vyvážely pneumatiky Barum do Sovětského svazu, Indie, USA, Japonska i Austráli. Československé automobilové podniky je využívaly pro své nové vozy.

Kvůli zajištění konkurenceschopnosti se firma kolem roku 1990 rozhodla spojit síly s jedním ze šesti tehdejších pneumatikářských gigantů. Volba padla na koncern Continental, s nímž započala spolupráci v roce 1992.

S Barum Polaris 5 klidně až za polární kruh

Vlastníte automobil střední třídy nebo SUV? Pak vám jízdu nejen po zasněžených silnicích zpříjemní Barum Polaris 5. Jejich profil je přizpůsobený zimním podmínkám tak, že na sněhu dosahují mimořádné trakce a zkracují brzdnou dráhu. Na mokré vozovce účinně odvádí vodu široké obvodové a optimalizované příčné drážky. Běhoun navíc při odvalování produkuje minimum hluku. S těmito pneumatikami se tak můžete vydat na bezpečnou a komfortní cestu, klidně do dalekých severských krajů.

zimní pneu barum polaris 5

Pneumatiky Barum Polaris 5 nabízí komfortní svezení, vyvážený výkon i bezpečnou jízdu na sněhu i mokru.

Barum SnoVanis 3 šetří vaše palivo 

Z dalších modelů společnosti Continental Barum doporučujeme novinku z roku 2021 Barum SnoVanis 3. Získá si vás:

  • vynikajícím výkonem v kombinaci s vysokým kilometrovým nájezdem
  • nízkým valivým odporem a spotřebou paliva
  • a kratší brzdnou dráhou na sněhu. 

Díky svým vlastnostem vám tato pneumatika zajistí větší bezpečnost v zatáčkách. Chlubit se ale může také vynikající přilnavostí v jakýchkoli zimních podmínkách, takže svůj vůz budete mít pod kontrolou i při jízdě na mokrém nebo zasněženém povrchu.

užitkové pneumatiky barum snovanis3

Pneumatiky pro užitkové vozy Barum SnoVanis3 mají nízký valivý odpor, takže šetří vaši peněženku.

Barum Quartaris 5: celoroční pneu s vynikající stabilitou

Z kategorie celoročních pneumatik pro osobní vozy nabízí česká značka model Barum Quartaris 5, který vám na zasněženém a kluzkém povrchu poskytne výbornou trakci i precizní vedení v přímém směru. Tato pneumatika zasluhuje pozornost i z hlediska krátké brzdné dráhy a odolností vůči aquaplaningu. O ten se starají široké obvodové a příčné drážky. Díky tuhým ramenním blokům vynikají Quartaris 5 ve stabilitě a handlingu na suché vozovce.

celoroční pneumatiky barum quartaris 5

Barum Quartaris 5 jsou pro vás vhodné, pokud žijete v oblasti s mírnými zimními teplotami nebo jezdíte hlavně ve městě.

Barum Vanis AllSeason přilnou za každého počasí

Tím ale nabídka kvalitních „Barumek“ nekončí. Jestliže si nechcete přidělávat starosti sezónní výměnou gum na své dodávce, sáhněte po Barum Vanis AllSeason. Tyto robustní pneumatiky s mimořádně dlouhou životností mají vyztužené bočnice, a jsou tak odolné proti mechanickému poškození. Hluboké a široké drážky zajišťují spolehlivou přilnavost a ovladatelnost na všech površích i lepší brzdný výkon.

celoroční užitková pneumatika barum vanis allseason

Barum Vanis AllSeason jsou synonymem celoroční úspory paliva i dlouhodobého výkonu.

Pneumatiky Barum jsou zárukou odolnosti, dlouhého kilometrového proběhu i stabilního výkonu ve všech podmínkách. Vyberte si svůj rozměr a užijte si v zimě bezpečnou a komfortní jízdu.

 

Koupit pneu Barum

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, AZ pneu, Commons.wikimedia.org

Nahoru