Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Bodový systém 2022: Jaké změny se chystají na řidiče?

Schválení novely silničního zákona, která obsahuje i změny v bodovém systému, bylo na spadnutí. Starou sněmovnou ale do konce volebního období neprošla a čeká na finální verdikt nové. Její aktuální znění poslanci sestavili včetně připomínek obcí a občanů a je velmi pravděpodobné, že ji v této podobě i schválí. Jakých změn se v bodovém systému dočkáte?

Řidič při dechové zkoušce

Řízení pod vlivem alkoholu je závažný přestupek, u kterého podle nového bodového systému hrozí vyšší pokuta i delší zákaz řízení.

Nový bodový systém v ČR měl platit od 1. ledna 2022. Má zjednodušit celý systém, ale hlavně přísněji postihovat piráty silnic, kteří své dopravní přestupky dělají vědomě. Naopak slušní řidiči nezaplatí tolik na pokutách. Co se má změnit?

Nový bodový systém a pokuty

Aktuální bodový systém má pět bodových sazeb od 2 do 7. Nový se zjednoduší na tři bodové sazby: 2, 4 a 6. Odstupňované budou podle závažnosti provinění. U nejhorších přestupků, kde nyní inkasujete 7 bodů, vznikne sankce 6 bodů. Naopak u méně závažnějších provinění, jako je třeba nepoužití bezpečnostního pásu nebo autosedačky, se postih zvedne ze 3 na 4 body. 

Limit 12 bodů, kdy řidič přichází o řidičské oprávnění, zůstává. Nově se však počítá s limitem 6 bodů na 2 roky pro začínající řidiče. U závažných prohřešků se prodlouží i doba zákazu řízení. Návrh novely také obsahuje změnu pásem blokových pokut a pokut ve správním řízení:

PÁSMA BLOKOVÉ POKUTY PÁSMA POKUT VE SPRÁVNÍM ŘÍZENÍ
do 1 500 Kč 2 000–5 000 Kč
1 500 Kč 4 000–10 000 Kč
2 500 Kč 7 000–25 000 Kč
5 000 Kč 25 000–75 000 Kč

Přehled bodového systému a navrhovaných změn

Bodový systém se dočká velkých úprav po vzoru okolních zemí, aby si posvítil na neohleduplné řidiče, kteří cíleně nedodržují zásady bezpečné jízdy

  • Za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek tak sice hrozí postih 6 body, namísto současných 7, ale zvyšuje se pokuta z 5 000–10 000 Kč na 7 000–25 000 Kč. 
  • Stejné body a finanční sankce udělí strážci zákona za jízdu na červenou. Naopak u drobnějších přestupků, kam se řadí například nerozsvícená světla, se sníží bloková pokuta v pásmu na 1 500 Kč.

Bodový systém: tabulka změn přehledně

Přehledná tabulka změn bodového systému pro rok 2022

S platností nového bodového systému zaplatíte více za nezodpovědnou jízdu. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Přestupky uvedené v tabulce patří k těm nejčastějším. Kompletní informace o všech změnách v bodovém systému, včetně úplného znění návrhu novely zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, najdete na stránkách Ministerstva dopravy.

Jak zjistit body v bodovém systému?

Pokud si nejste jistí, jak na tom vaše bodové konto je, klidně se obraťte na:

    • jakékoliv pracoviště Czech POINT (obecní úřady, pobočky České pošty, notáře),
    • online Portál občana
    • nebo na kterýkoliv registr řidičů.

Pro přihlášení do Portálu občana použijte svou datovou schránku nebo eObčanku (občanku s čipem). 

Registr řidičů hledejte na nejbližším úřadu obce s rozšířenou působností. Za výpis zde zaplatíte ale poplatek.

Po schválení novely zákona zjistíte stav bodů i po zaslání žádosti formou SMS zprávy nebo e-mailu.

Jak funguje bodový systém při vrácení bodů? 

Odečtu bodů dosáhnete:

  • pokud řídíte rok bez ztráty bodu (automaticky se vám odečítají 4 body),
  • po absolvování školení bezpečné jízdy (odečet 3 bodů jen jednou za rok),
  • pokud dojde k pravomocnému zrušení rozhodnutí o provedeném přestupku.

Aby vás ani v tomto roce neprovázely bodové sankce, spěchejte pomalu, mějte vždy po ruce povinnou výbavu a nezapomeňte ani na kvalitní vzorek pneumatik, který je jedním ze základních předpokladů bezpečné jízdy nejen v zimě.

 

Vybrat kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Ministerstvo dopravy ČR, Depositphotos

Nahoru