Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Bridgestone – od ponožek k pneumatikám

Bridgestone má fascinující historii, která začala výrobou tradičních japonských ponožek. Firma se však postupně přeorientovala na výrobu pneumatik a gumárenských produktů a rychle expandovala. Svou stopu zanechala i v motorsportu. Přečtěte si více o úspěších této japonské značky.

Alu kolo s pneumatikou Bridgestone

Věděli jste, že než začala společnost Bridgestone vyrábět pneumatiky, specializovala se na japonské ponožky?

Historie značky Bridgestone

Společnost Bridgestone založil v roce 1931 obchodník Shojiro Ishibashi v japonském městě Kurume. Název Bridgestone pochází z překladu jména zakladatele do angličtiny – Ishibashi totiž znamená v japonštině „kamenný most“.

Shojiro Ishibashi se původně specializoval na výrobu tradičních japonských ponožek tabi. Viděl ale potenciál v rozvoji automobilové dopravy. V Japonsku v té době totiž nebyl nikdo, kdo by vyráběl pneumatiky. Kapitál nabytý z výroby ponožek tedy investoval do tohoto segmentu. První pneumatika Bridgestone sjela z výrobní linky 9. dubna 1930 a přibližně rok poté Ishibashi oficiálně založil firmu Bridgestone Tire Company.

Společnost vyráběla pneumatiky pouze pomocí japonských technologií. I když to v začátcích znamenalo poprat se s mnoha výzvami, kvalita produktů se rychle zvyšovala a firma se rozrůstala jak v Japonsku, tak v zahraničí. V roce 1937 se firma Bridgestone přestěhovala do Tokia.


Pneu Bridgestone na předních příčkách testů: podívejte se, jak si vedou >>


Bridgestone v době (po)válečné

Během druhé světové války směřovala většina výroby na vojenské účely. Po bombardování Tokia byla sice zcela zničena budova ústředí společnosti, další dvě továrny však poškození unikly a Bridgestone dokázal záhy po skončení války obnovit výrobu.

V průběhu 60. a 70. let společnost expandovala do zahraničí. Mimo jiné založila pobočku Bridgestone Tire Company of America, která sloužila jako obchodní centrála firmy v USA. V dalších letech postupně otevřela továrny v Indonésii či v Íránu, koupila závod na výrobu pneumatik v Austrálii a investovala i na Tchaj-wanu. Během tohoto období růstu zemřel zakladatel společnosti Shojiro Ishibashi († 11. 9. 1976).

Pneu Bridgestone na monopostu F1

Společnost Bridgestone dodávala pneumatiky do seriálu Formule 1 dlouhých 15 let.

Partnerství Bridgestone v motorsportu

V květnu 1988 proběhla akvizice společnosti Firestone, čímž se Bridgestonu otevřel velký trh v celé Americe i v Evropě. Stal se tak jedním z největších světových výrobců pneumatik a gumárenských výrobků.

Povědomí o značce se dále začalo šířit se vstupem společnosti do motoristického sportu, konkrétně do závodů Indianapolis 500 a IndyCar. Od roku 1997 dodával Bridgestone také pneumatiky pro Formuli 1, a to dlouhých 15 sezon.

Společnost dále pokračovala v rozšiřování výrobních závodů po celém světě. Její odhodlání být světovým lídrem přineslo ovoce – stala se největším výrobcem pneumatik na světě. Důkazem jsou i špičkové moto pneumatiky Bridgestone, které na své stroje obouvají všechny významné japonské značky jako Yamaha, Suzuki nebo Honda.

Vyzkoušejte i vy značku Bridgestone. Obujte své auto nebo motorku do některého z modelů z naší nabídky!

 

Auto pneu Bridgestone

Moto pneu Bridgestone

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru