Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Bridgestone – od ponožek k pneumatikám

Historie značky Bridgestone sahá do roku 1931, kdy ji v japonském městě Kurume založil obchodník Shojiro Ishibashi. Název Bridgestone pochází z překladu jména zakladatele do angličtiny – Ishibashi totiž znamená v japonštině „kamenný most“.

Shojiro Ishibashi se původně specializoval na výrobu japonských tradičních ponožek tabi. Protože ale v rozvoji automobilové dopravy viděl potenciál a v zemi v té době neexistoval nikdo, kdo by pneumatiky vyráběl, s pomocí kapitálu z původní společnosti rozjel jejich výrobu. První pneumatika Bridgestone byla vyrobena 9. dubna 1930 a přibližně rok poté Ishibashi založil firmu Bridgestone Tire Company.

Společnost vyráběla pneumatiky jen s pomocí japonských technologií. I když to v začátcích znamenalo poprat se s mnoha technologickými či obchodními výzvami, rychle se zvyšovala kvalita výrobků a firma se rozrůstala jak doma v Japonsku, tak v zahraničí.

Rychlá obnova po válce

Během druhé světové války směřovala většina výroby na vojenské účely. Letecký bombový útok sice zcela zničil budovu tokijského ústředí společnosti, naštěstí další dvě továrny poškození unikly a Bridgestone dokázal záhy po skončení války obnovit výrobu.

V průběhu 60. a 70. let společnost expandovala do zahraničí, mimo jiné založila pobočku Bridgestone Tire Company of America, která sloužila jako obchodní centrála firmy v USA. V dalších letech postupně otevřela továrny v Indonésii či v Íránu, koupila závod na výrobu pneumatik v Austrálii a investovala i na Tchajwanu. Bohužel během tohoto období růstu dne 11. 9. 1976 zemřel zakladatel společnosti Shojiro Ishibashi.

Bridgestone byl 15 sezón dvorním dodavatelem pneumatik pro závody formule 1.  

Partnerství v motosportu

V květnu 1988 proběhla akvizice společnosti Firestone, čímž se Bridgestonu otevřel velký trh v celé Americe i v Evropě. Stal se tak jedním z největších světových výrobců pneumatik a gumárenských výrobků. Pro zvýšení povědomí o značce vstoupila společnost i do motoristického sportu, konkrétně do závodů Indianapolis 500 a IndyCar. Od roku 1997 se na dlouhých 15 sezón stala dodavatelem pneumatik pro seriál závodů formule 1. Bridgestone také dále pokračoval v rozšiřování výrobních závodů po celém světě.

Odhodlání Bridgestonu být světovým lídrem ve výrobě pneumatik přineslo ovoce, protože dnes je tato globální společnost, jejíž špičkové motocyklové pneumatiky obouvaly na své stroje všechny významné japonské značky jako třeba Yamaha, Suzuki nebo Honda, největším výrobcem pneumatik na světě.

 

Zdroj foto: Commons.wikimedia.org

Nahoru