Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Cestou na hory: přepravte lyže a snowboard bezpečně a skladně

Zima láká milovníky sněhu k aktivnímu odpočinku v horských střediscích. Pokud vyrazíte provětrat své lyže, běžky a snowboardy taky, pohlídejte si jejich převoz. Poradíme vám, jak je naskládáte do auta a jak nejlépe drží na střeše nebo v rakvi. Bez škrábanců na autě i vyhrocených situací na silnici.

přeprava lyží na střeše

Nepodceňujte situaci ani tehdy, když si jedete zalyžovat pouze na svah, který máte „za kopcem“.

Když nezajistíte lyže v autě, stávají se z nich podle legislativy volně pohybující se předměty, které jsou na silnici životu nebezpečné. Vyhněte se zbytečným pokutám, které třeba v Rakousku přesahují až 100 tisíc korun a nenechte si vybavením zničit interiér ani své zdraví. Poradíme vám, jak na to.

Lyže uvnitř auta: na hory v pár lidech nebo ve velkém vanu

Nejjednodušší způsob, jak své sportovní vybavení přepravíte na hory, je v autě. Nepatří ale k těm nejpohodlnějším. Pokud tedy nevlastníte rodinný van, kam se vše bez problémů vejde do zavazadlového prostoru, nebo necestujete na hory jen ve dvou. 

Objem kufru u běžných osobních aut je totiž většinou na lyže a snowboardy krátký, proto sklopte část sedaček. 

  • Vždy sklápějte pouze užší část zadních sedaček. Při sklopení širší části totiž hrozí, že by se při brzdění i ze zbylých zavazadel staly nebezpečné předměty. 
  • Pokud máte středovou loketní opěrku na zadních sedačkách, využijte její zabudovaný vak na lyže a dojedete na hory pohodlně i ve čtyřech.

Ať vezete dva páry lyží nebo tři páry a snowboard, vše pevně svažte dohromady, nejlépe do kříže, a to včetně hůlek. Ideální varianta je uložení do společného vaku. Ten pak upevněte v interiéru pomocí upínacích pásů

Upínacím gumám se raději vyhněte, když jedete s dětmi. Rádi si z nich dělají oblíbené zbraně, kterými by vás při řízení zbytečně ohrožovaly. Myslete i na lyžáky a helmy. Ze zadních sedadel snadno přeletí až k řidiči, proto je raději vložte za zbylá sedadla do kufru a upevněte je.

Přeprava lyží na zahrádce: uspoří místo v autě

Mnohem pohodlněji se veze vybavení v nosičích na lyže, které připevníte na střešní zahrádku. Do nosičů dáte několik párů lyží nebo třeba čtyři snowboardy. Uvnitř auta pak máte spoustu místa na lyžáky, helmy a další zavazadla.

Když jedete na kratší vzdálenost a máte jen dva páry lyží, vyzkoušejte magnetické nosiče, u kterých není třeba instalovat ližiny. Drží samy jen díky magnetu na plechové střeše.

TIP: V obou případech lyže nasazujte špičkami nad zavazadlový prostor, abyste při jízdě nenarušovali aerodynamiku vozu.

Při jízdě se zahrádka i vybavení stávají terčem nečistotI když je přeprava lyží na střeše bezpečnější pro posádku, má i nevýhody.

  • a snáze si jí všimnou zloději, proto ji raději nenechávejte dlouho bez dozoru. 

auto se střešním boxem na lyže

I do střešního boxu umístěte lyže špičkami proti směru jízdy, aby se při prudkém brzdění nepoškodily.

Střešní box na lyže: nejpohodlnější a nejbezpečnější

Pokud máte namířeno do stovky kilometrů vzdálených Alp nebo Tater, ocení celá posádka komfort dalšího uzavřeného prostoru na střeše. Uvolníte jim tak prostor na zadním sedadle i pod nohama. Cestou autem na hory totiž děláte každou chvíli přestávky a vzadu si každý rád co chvíli protáhne kosti. 

Střešní box je proto tím nejlepším a nejpohodlnějším způsobem, jak přepravíte

  • lyže
  • běžky,
  • snowboardy
  • i hůlky.

Veškeré vybavení nenechávejte v boxu navolno a připevněte je pomocí vázacích popruhů, které jsou součástí každého kvalitního boxu. Naopak helmy a přeskáče do boxu nedávejte. Jsou i na box z tvrzeného plastu příliš těžké a při vysoké rychlosti a prudkém brzdění nebezpečné. 

Střešní box je nejdražší variantou, jestli ale vyrážíte do zahraničí na hory jen jednou za dva roky, určitě se vyplatí box alespoň půjčit.

Vyrážíte autem na hory? Nezapomeňte si překontrolovat povinnou zimní výbavu, do které třeba v Rakousku bez výjimky patří i sněhové řetězy. A abyste se vyhnuli nepříjemnému hrabání na zamrzlém kopci, bude to chtít i pořádný vzorek.

 

Vybrat kvalitní pneu do hor

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru