Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Autem na hory bezpečně: víme, co zkontrolovat a dokoupit

Ještě než se vydáte na zimní dovolenou, zkontrolujte auto, jestli cestu ve sněhu a blátě zvládne. Připravte si správnou směs do ostřikovačů, zkontrolujte olej i stav baterky a nezapomeňte přezout zimní pneumatiky. Abyste na nic nezapomněli, projděte si náš přehled zimní přípravy.

cesta autem na hory

Před cestou na hory nezapomeňte zkontrolovat provozní kapaliny a světla

Užijte si zimní dovolenou bez komplikací, a to i těch na silnici. Abyste dorazili až na místo v pořádku, připravte auto do perfektní kondice. Ne vždy totiž dojedete až na místo suchou stopou. A při cestě do zahraničí to platí dvojnásob. Vyhněte se na dovolené zdlouhavému hledání servisu a vyhazování peněz za opravy a vše dopředu zkontrolujte. Poradíme, jak na to.

Zimní pneumatiky jsou must have

Asi to slyšíte pořád dokola, ale stále se mezi řidiči najdou tací, kteří vyrazí na zasněžené nebo zledovatělé silnice s letním obutím. Hrozí jim pokuta a v horším případě i dopravní nehoda. Před cestou do vyšších nadmořských výšek si proto zopakujte pravidlo čtyř:

  • Zimní pneumatiky musí být na všech 4 kolech.
  • Minimální hloubka dezénu jsou 4 mm.
  • Na pneumatikách nejezděte déle než 4 roky.

Auto pro větší skupinu, třeba tranzit (auta nad 3,5 tuny), pak musí mít dezén s hloubkou alespoň 6 mm. Stáří pneumatiky hledejte na jejím boku. Označuje ho rámeček se čtyřmi čísly, která značí týden v roce a rok výroby.

Do kufru přibalte zimní řetězy

I s novými zimními pneumatikami se můžete dostat do úzkých. Stačí silnější vrstva sněhu nebo ledovky a kola se začnou protáčet. A potmě cestou na ubytování tahle situace nepotěší. Zabalte si proto k zavazadlům i sněhové řetězy. Třeba v Rakousku nebo italské Val d’Aosta jsou v zimní sezóně povinností. Pokud je nepřibalíte, vystavujete se riziku pokuty i zapadnutí. 

Taky si raději zopakujte, jak sněhové řetězy nasadíte. Doporučujeme si proces vyzkoušet ještě před odjezdem, abyste v reálu nebyli zaskočení.

jízda autem v horách

Jízda v horách může být ošemetná, mějte proto vždy při ruce řetězy, lopatku i teplé rukavice.

Čtyři kapaliny bez kterých to nepojede

Na sucho to nepojede. Před cestou tedy otevřete kapotu a ujistěte se, co máte v nádrži.

Motorový olej

Na rysce měrky oleje se ujistěte, že ho máte dostatek. Pro nenadálé situace si s sebou klidně vozte litr až dva navíc

Jestli nevíte, jaký olej do motoru auta vybrat, přečtěte si náš jednoduchý návod. >> 

Chladicí kapalina

Chladicí kapalina brání přehřívání motoru a ošetřuje jeho chladicí systém. Kapalina vám po létě určitě ubyla, což není dobré ani pro chladič, ani pro motor. Zkontrolujte proto její hladinu v nádržce a případně ji dolejte. Nikdy ale nepřelijte maximální doporučené množství. V nejlepším případě si ji raději nechte vyměnit v nejbližším autoservisu.

Zimní směs do ostřikovačů

Nezapomeňte ani na čistá okna, která vám zajistí jasný výhled na cestu. Proto s sebou mějte zásobu zimní směsi do ostřikovačů. A to jak v samotné nádržce, tak i na dolití.

Palivo

Řidiči dieselů, zpozorněte. Ujistěte se, že na cestu natankujete zimní naftu, která má filtrovatelnost (průchod palivovým filtrem) i při -20 °C. Tahle nafta se běžně prodává od poloviny listopadu do konce února. 

Od října do poloviny listopadu a od března do poloviny dubna seženete naftu s filtrovatelností do -10 °C. Pokud vyrážíte na ledovec a chcete mít jistotu, že nastartujete kdekoliv, raději si připlaťte za lepší naftu s filtrovatelností do -40 °C.

Řidiči benzínových motorů řešit horší startování nemusí. Benzín totiž většinou zamrzá až při -40 °C.

Zkontrolujte baterku a vodivý roztok

Špatné startování není jen záležitostí paliva. Životnost autobaterie je totiž zhruba 4–6 let. Proto zapátrejte v paměti, jak stará je ta vaše, a případně ji dobijte. A když se vyznáte, klidně zkontrolujte i hladinu vodivého roztoku a dolijte ho destilovanou vodou. Pokud je baterka stará a bojíte se ji rozšroubovat, zajděte s ní do autoservisu, nebo rovnou pořiďte novou. 

S polofunkční baterií sice na hory dojedete, ale po týdnu, kdy auto jen stojí v mrazu bez pohybu, nemusíte odjet domů. V každém případě mějte v záloze i startovací kabely.

Na horách se bude ještě hodit…

V autě vám v žádném případě nesmí chybět povinná výbava, a také:

  • škrabka na sklo, 
  • smetáček a lopatka na odklízení sněhu, 
  • rozmrazovací sprej na okna, stěrače a zámek
  • a teplé rukavice. 

Na dlouhou cestu se hodí i deka a termoska s teplým čajem, kdyby přišlo na věc a museli jste čekat na odtah. Nezapomeňte také na zásady bezpečné jízdy a bezpečné uskladnění zavazadel.

Chcete mít jistotu, že je vaše auto v dobrém technickém stavu a můžete s ním bez starostí odjet v zimě na hory a jste z Opavy a okolí? Neváhejte navštívit náš autoservis, ve kterém se o všechno postaráme.

Objednat se do servisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru