Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Chystáte se autem na dovolenou do Chorvatska? Poradíme vám, jak ušetřit za dálniční poplatky!

Dovolenková sezóna sice pomalu končí, ale vy se možná na cestu za mořem, relaxací a rodinnou pohodou teprve chystáte. Nejspíš teď počítáte, kolik vás dovolená bude v praxi stát, a lámete si hlavu nad tím, jak astronomické výdaje alespoň trochu snížit. Nemalé peníze lze ušetřit třeba na dálničních poplatcích. Chcete vědět, v jaké zemi se vyplatí koupit předplacené dálniční kupony nebo kde můžete zaplatit mýtné předem ještě z pohodlí domova? AZ Pneu vám poradí, jak ušetřit za dálniční poplatky v roce 2018!

Dálniční poplatky Chorvatsko 2018

Za dálniční poplatky v Chorvatsku nebo Itálii můžete výrazně ušetřit.

Dálniční poplatky – Chorvatsko 2018

Když Češi vyráží autem na dovolenou, jejich nejčastějším cílem je stále Chorvatsko. Pokud i vy patříte mezi pravidelné návštěvníky Dubrovníku, Hvaru nebo Istrie, určitě dobře víte, že se na zdejších dálnicích platí poplatek za průjezd prostřednictvím mýtných bran. Stejně jako většina ostatních chorvatských služeb se i mýtné může pochlubit velmi lidovou cenou – 40 chorvatských kun (přibližně 140 Kč) za každých sto ujetých kilometrů.

Co už však možná nevíte, že na cestování mezi prosluněnými plážemi můžete výrazně ušetřit s pomocí předplacených kupónů s měsíční nebo roční platností. Pokud se tak chystáte na pořádně dlouhou dovolenou nebo budete Chorvatsko navštěvovat opakovaně, rozhodně nad jejich koupí popřemýšlejte, mýtné pro vás ve výsledku bude levnější o celých 10 %.

Dálniční poplatky – Itálie 2018

Když se budete chystat na dovolenou autem do Itálie, rovnou si připravte i dostatek peněz na mýtné. Oproti Chorvatsku jsou dálniční poplatky v zemi pizzy, pneumatik Pirelli a Valentina Rossiho trochu dražší – průměrně zaplatíte 9 EUR (přibližně 230 Kč) na 100 kilometrů. Kromě toho si připlatíte také za průjezd tunelů, konkrétně:

  • Grand St Bernard Tunnel – 25,10 EUR
  • Monte Bianco Tunnel – 42,40 EUR
  • Munt La Schera Tunnel – 32/38,50 EUR
  • Tunnel du Frejus – 43,50 EUR

I v Itálii však můžete za dálniční poplatky ušetřit. Stačí, když si mýtné předplatíte v systému Telepass nebo využijete předplacených karet Viacard.

Dálniční poplatky – Maďarsko 2018

Pokud se chystáte na Balaton, budete potřebovat elektronickou dálniční známku, kterou si můžete samozřejmě objednat online. Na dobu dovolené vám nejspíš bude stačit její týdenní varianta, která vás přijde na 2 975 HUF nebo také 250 Kč. Pokud byste se však jízdy autem po Chorvatsku nemohli nabažit, můžete si jízdu po tamějších dálnicích předplatit také na měsíc (4 780 HUF – cca 400 Kč) nebo rovnou celý rok (42 980 HUF – cca 3 660 Kč).

Dálniční poplatky – Německo 2018

Na první pohled by se možná mohlo zdát, že ať už pojedete na dovolenou kamkoliv, přivítají vás všude dálniční poplatky. V cílových destinacích se sice mýtnému opravdu nevyhnete, začátek cesty do Chorvatska nebo Itálie vám však jistě zpříjemní cesta přes Německo. Na jeho síti vysoce kvalitních dálnic si konečně plně užijete dojem z jízdy na prémiových pneumatikách. Mýtné stále platí jen řidiči vozů s hmotností od 7,5 tun a výše, pro většinu českých výletníků tak budou německé dálnice naprosto zdarma. Nemusíte tak řešit žádné poplatky a jízdu na dovolenou si pořádně užít. Tak šlápněte na plyn a šťastnou cestu!

 

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Nahoru