Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co dělat, když motorka nestartuje

Nestartující motorka je noční můrou každého motorkáře. Pokud se vám nedaří rozburácet motor vašeho motocyklu, představa pohodové vyjížďky se během chvilky změní v odpoledne plné starostí. Co dělat, když motorka nestartuje? Příčin může být spousta. Některé jsou banální, jiné vyžadují odborný zásah technika. Motorka pro bezproblémový chod potřebuje 3 základní věci – jiskru, správný poměr paliva a vzduchu a kompresi. Než začnete panikařit, všechny elementární součásti motocyklu zkontrolujte.

Co dělat, když motorka nestartuje

Motor nechce naskočit? Příčin může být více. Než se vydáte do odborného servisu, vyzkoušejte těchto několik tipů.

Slabá nebo vadná baterie

Aby mohl motor motocyklu naskočit, je důležité, aby byla baterie v dobré kondici. Motobaterie špatně snáší nízké teploty, a pokud se pravidelně nedobíjí, ze dne na den vypoví službu. Právě důkladná péče o baterii je zásadní při zazimování motocyklu. Pokud nemůžete nastartovat, přeměřte napětí na baterii, případně zkuste motorku rozběhnout přes startovací kabely. Vybitou baterii poznáte spolehlivě podle toho, že se při pokusu o startování neozývají žádné zvuky a motor se neprotáčí. Dlouhými pokusy o nastartování motocyklu po zimě si také můžete baterii nechtěně vybít.

Zaměřte se na svíčku

Pokud je baterie v pořádku, zkontrolujte zapalovací svíčku. Očistěte ji, případně vyměňte za novou. Aby mohl motor bez problémů běžet, musí svíčka házet silnou jiskru. Při kontrole svíčky také sledujte, je-li vlhká, nebo suchá. Aby mohla motorka nastartovat, musí být svíčka vlhká. V opačném případě to znamená, že se palivo ke svíčce vůbec nedostane, a problém je tak v palivových cestách. Problém se startováním může naopak způsobit i svíčka utopená v benzínu.

Problém s množstvím nebo kvalitou benzínu

Každému je jasné, že bez paliva motorka nepojede. Problém se startováním však může nastat i v případě, že v nádrži benzín je, ale jen v malém množství. Pokud stála vaše motorka ladem delší dobu a nedaří se ji nastartovat, doplňte do nádrže nový kvalitní benzín. Při delší odstávce může z benzínu vyprchat oktan a spalování paliva nebude možné. Přimícháním čerstvého benzínu se množství oktanu rapidně zvýší a motorka možná naskočí už po pár pokusech. Problémy s palivem bývají často u motorek s karburátorem. Při řešení problémů se startováním může pomoci i speciální startovací sprej na bázi etheru, který palivové cesty zprůchodní.

Vzduchový filtr a výfuk

Pokud se vám stále nedaří nastartovat motorku, zkontrolujte i další mechanické části. Aby byl proces spalování dokonalý, musí se palivo mísit se vzduchem. Ucpaný, poškozený nebo silně znečištěný vzduchový filtr tak může způsobovat problémy se spalováním, tedy i se startováním. Pro jistotu rovnou zkontrolujte i výfukový systém a jeho průchodnost. I dnes můžete narazit na „vtipálky“, kteří záměrně ucpávají výfuky u aut i motorek a čekají, co se stane.

Svěřte svůj motocykl odborníkům

Pokud se vám během krátké doby nepodaří odhalit příčinu problému se startováním a vyřešit jej, zbytečně se s tím netrapte. Obraťte se na profesionální motoservis, ve kterém vyhodnotí stav stroje a dají vše do pořádku. Špatné startování totiž může znamenat i závažnější technické problémy. Než se vydáte na delší cestu nebo dovolenou na motorce, nechejte si technický stav stroje zkontrolovat. Nezapomínejte také na kvalitní motopneu s dostatečnou hloubkou vzorku, se kterými bude vaše jízda bezpečná a více si ji užijete.

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

 

Nahoru