Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co potřebujete vědět o elektronických dálničních známkách v roce 2021?

Dálniční známky pro rok 2021 jsou v České republice poprvé v elektronické podobě. Jak je můžete koupit, kolik stojí, jaká je jejich platnost a z kterých variant lze vybírat? Která auta jsou od poplatku nově osvobozena? Odpovědi na tyto i další otázky najdete v našem článku a jako bonus se dozvíte, jak to se známkami mají v sousedních zemích.

Dálnice za tmy s řadami jedoucích automobilů

Dálniční známky pro rok 2021 jsou letos v ČR konečně elektronické a zakoupit je můžete na internetu i v kamenných prodejnách.

Cena a platnost elektronických dálničních známek 2021

Pro letošní rok se cena dálničních známek v ČR nijak nemění. Desetidenní vás přijde na 310 Kč, měsíční na 440 Kč a roční dálniční známka stojí 1 500 KčZásadní změna se však týká platnosti. Zatímco papírová známka platila od 1. ledna do 31. ledna následujícího roku, nová elektronická známka platí přesně 365 dní ode dne zakoupení. Další změna se pochopitelně týká způsobu nákupu, protože dálniční známku teď můžete pořídit především online.

Jak a kde koupíte českou elektronickou dálniční známku 

S přechodem na elektronickou známku končí doba shánění známek na poslední chvíli po benzínkách či poštách, což většina lidí nejspíš ocení. Odteď známku koupíte jednoduše v e-shopu edálnice.cz. Ovšem pro ty, kteří si s internetem třeba tolik nerozumí, tu stále zůstává možnost pořídit známku v kamenných prodejnách, např. na poště či čerpacích stanicích Euro Oil.

Jak se neviditelná dálniční známka kontroluje?

Jelikož známka fyzicky neexistuje, nemusíte ji už lepit na přední sklo. Kontrolu platnosti známek vykonává Policie ČR a Celní správa ČR z hlídkových vozidel vybavených kamerovým systémem pro rozpoznávání SPZ, případně prostřednictvím zařízení na kontrolních branách, nebo namátkovými kontrolami na dálničních odpočívadlech. 

Která vozidla musí mít dálniční známku a která nikoli?

Povinnost být vybaven platnou dálniční známkou má na dálnici každý vůz s hmotností do 3 500 kg. I v případě připojení přívěsu. Pokud jste řidičem motocyklu, dálniční známku nepotřebujete.

Jste-li řidičem vozu těžšího než 3,5 tuny, od předloňského prosince se na vás vztahuje již zavedené elektronické mýtné. To přebral nový provozovatel a bližší informace získáte na jeho webových stránkách.

Od placení dálničního mýta, tedy pořizování dálničních známek, jsou osvobozeny osoby přepravující držitele průkazu ZTP II. stupně (s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou) a držitele průkazu ZTP III. stupně, pokud držitelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká. 

Nově jsou od povinnosti nákupu dálniční známky osvobozeny elektřinou poháněné automobily s přidělenou speciální poznávací značkou, tj. elektromobily, ale i plug-in hybridy s emisemi CO2 pod 50 g/km. Zdarma se mohou po dálnici prohánět také vozy s průkazem historického vozidla. 

Zpoplatněné úseky dálnice jsou jasně označeny dopravními značkami Dálnice a Konec dálnice. Úseky, které jsou ze zpoplatnění vyňaty, se značí dodatkovou tabulkou Bez časového poplatku, nebo Bez časového poplatku a mýtného. Kromě dálniční známky nezapomínejte také na povinnou výbavu, kterou musíte vozit stále u sebe.

Na co si dát pozor?

Primárně na pokuty. Pokud se na dálnici vydáte bez platné dálniční známky, hrozí vám pokuta ve výši 20 000 Kč. V následujícím správním řízení pak v rámci trestu můžete zaplatit až 100 000 Kč. A to už je pořádná částka. A když už jsme u pokuty, tu riskujete také s nalepenou starou známku na čelním skle, proto starou známku odstraňte.

A co dálniční známky v zahraničí?

Na Slovensku platí elektronické mýtné už několik let. Povinně musí mít dálniční známku všechna vozidla do 3,5 tuny. Vybírat můžete, stejně jako u nás, mezi desetidenní (€10), třicetidenní (€14) a roční (€50). Slovenskou dálniční známku koupíte v e-shopu eznamka.sk.

V Rakousku též platí elektronické mýtné, ale délka platnosti dálničních známek se liší. Zakoupíte ji pro vůz do 3,5 tuny buď na 10 dní (€9,50), 2 měsíce (€27,80), nebo rok (€92,50). Podstatným rozdílem je, že v Rakousku musí mít dálniční známku i motorky. Kromě poplatku za dálniční známku počítejte také s poplatky za průjezd některých úseků – například mostů, tunelů či horských průsmyků.

V Polsku si dálniční známku nepořídíte. Mýtné se platí na mýtných branách a pro časté uživatele polských silnic se vyplatí pořídit si elektronickou jednotku ViaToll.

Plánujete cestu do Německa? Za průjezd na zpoplatněných komunikacích platí pouze řidiči vozů nad 7,5 tuny. Pro běžné osobní vozy do 3,5 tuny je průjezd zdarma. To se však má již brzy změnit – Německo plánuje zavedení dálničních známek již v průběhu roku 2021.

Jízda po českých dálnicích může být občas docela o nervy. Nezapomeňte proto vyrážet jen na kvalitních pneu, na které se můžete spolehnout i na tom největším tankodromu.

 

Pořídit spolehlivé pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru