Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jízda s obytným přívěsem vyžaduje přípravu i na nečekané překážky

Obytný přívěs poskytuje maximální svobodu na cestách, ale znamená také zvláštní dopravní omezení a požadavky na zručnost řidiče. Jízda s přívěsem však může být skvělým a dobrodružným zážitkem, pokud se na její specifika důkladně připravíte. 

Dovolenka s prívesom

Při jízdě s přívěsem je třeba vždy pečlivě naplánovat trasu. Pokud nepodceníte přípravu a jste zdatným řidičem, který bude věnovat zvýšenou pozornost rizikovým úsekům cesty, čeká vás senzační dovolená.

Řidičský průkaz na obytný přívěs

Typ řidičského oprávnění pro jízdu s obytným přívěsem se liší v závislosti na hmotnosti přívěsu.

  • Obytný přívěs do 750 kg: Pro jízdu s přívěsem stačí řidičské oprávnění skupiny B, tedy řidičák pro vozidla do 3500 kg. 
  • Obytný přívěs nad 750 kg: Lze ho připojit za osobní automobil pouze v takovém případě, je-li dodržena maximální hmotnost celé soupravy do 3500 kg. Tehdy stačí rovněž řidičský průkaz skupiny B. Nevejde-li se celá souprava do této hmotnosti a zároveň nepřekročí hmotnost 4250 kg, bude potřeba oprávnění rozšířit na skupinu B96. Rozšíření obnáší pouze přezkoušení z praktické jízdy s přívěsem.
  • Obytný přívěs v soupravě překračující celkovou hmotnost 4250 kg: Tento případ vyžaduje vlastnictví řidičského oprávnění B+E, kterému předchází teoretická i praktická výuka v autoškole.

Jízda s obytným přívěsem

Jízda s přívěsem je pro řidiče zvláštní disciplína, která vyžaduje zvýšenou pozornost na rizikových úsecích a důkladné plánování trasy. Přinášíme pár tipů, jak jízdu s obytným přívěsem bez problémů zvládnout. 

Plánování trasy

Obytný přívěs je poměrně rozměrné přípojné vozidlo, s kterým se vystavujete komplikacím zejména na úzkých cestách, v horských oblastech, pobřežních zatáčkách, snížených podjezdech či podzemních garážích. Je tedy třeba vždy trasu naplánovat tak, abyste eliminovali riziko, že budete muset kritický úsek objet jinudy nebo zkomplikujete dopravu ostatním řidičům.  

Připojení obytného přívěsu

Zkontrolujte pevnost připojení přívěsu a funkčnost připojené elektřiny. Způsobů zapojení je více, proto je třeba vždy řídit se pokyny výrobce

Hmotnost a rozložení nákladu

Každý automobil má své limity a přetížený obytný přívěs se pro něj může stát nepřiměřenou zátěží. Přetíženému vozidlu se mění jízdní vlastnosti a vy se vystavujete riziku dopravní nehody. Hmotnostní limit přívěsu a celkové soupravy najdete v manuálu od výrobce. 

Pro bezproblémovou jízdu s naloženým obytným přívěsem jsou velmi důležité i kvalitní pneumatiky, které zvýšenou zátěž vydrží po celou dovolenou. 

Nejen dodržení maximální hmotnosti je však pro bezpečnou jízdu s obytným přívěsem důležité. Neméně podstatné je i správné rozložení nákladu vzhledem k nápravě. Větší zatížení by mělo být před nápravou, aby při jízdě nedošlo k jejímu nadzvedávání nebo výkyvům přívěsu.  

Při jízdě s přívěsem je také třeba veškerý náklad zabezpečit proti pádu nebo posouvání. To platí zejména pro těžké a křehké předměty

Jízda s přívěsem v pruzích

Povinností řidiče vozidla s připojeným přívěsem je držet se v pravém jízdním pruhu. Výjimkou je objíždění překážky na vozovce, odbočování vlevo a předjíždění v dostatečné rychlosti, aby vůz nebrzdil plynulost provozu. 

Dodržování rychlosti

Jízda s přívěsem bude logicky vždy pomalejší než bez něj. Nejvyšší povolená rychlost je stanovená výrobcem a jejím překračováním se řidiči vystavují ještě vyššímu riziku, než když jedou velmi rychle bez přívěsu. Rizikovými místy jsou nepřehledné zatáčky a jízda s obytným přívěsem z kopce, kdy funkce brzdění spočívá pouze na tažném vozidle. Při vysoké rychlosti v těchto situacích se může přívěs stát ohrožujícím prvkem, který řidič nemůže ze své pozice nijak ovládnout. 

Přečtěte si také: Jak připravit auto na dovolenou? 

Jak jsou na tom vaše gumy? Pokud se chystáte vyrazit na dovolenou s obytným přívěsem, vaše brzdná dráha bude delší než obvykle. Pokud má váš vzorek už svou nejlepší hloubku za sebou, neriskujte a pořiďte si nové kvalitní pneumatiky.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nahoru