Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Mají pneumatiky vliv na spotřebu auta?

Pneumatiky jsou důležitou součástí vozidla, která ovlivňuje jeho jízdní vlastnosti i spotřebu paliva. Jejich valivý odpor se totiž zásadně podepisuje na tom, kolik litrů benzínu nebo nafty spotřebujete na 100 kilometrů. V tomto článku vám proto poradíme, jak vybrat správné pneumatiky, které budou šetrné k životnímu prostředí i k vaší peněžence, a jak s nimi správně zacházet.

Výběr pneumatik s ohledem na spotřebu

Spotřebu pohonných hmot ovlivňuje valivý odpor pneumatik, ale také jejich nahuštění nebo velikost.

Pneumatiky jsou jediným kontaktním bodem mezi vozidlem a vozovkou. Je proto důležité, aby měly co nejlepší přilnavost a stabilitu. To však znamená i vyšší valivý odpor, který spotřebu zvyšuje. Na ni mají vliv ale i další faktory, například styl jízdy, množství nákladu nebo to, jak máte těžkou nohu na plynu. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější proměnné.

Valivý odpor pneumatik

Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje spotřebu benzínu či nafty, je valivý odpor pneumatik. Je to síla, která působí na pneumatiku ve chvíli, kdy se pohybuje (valí se) po silnici. Čím menší částí se pneumatika dotýká vozovky, tím menší je i valivý odpor. Jaké aspekty na něj mají vliv?

  • Profil pneumatikčím širší jsou pneumatiky, tím větší je jejich kontaktní plocha s vozovkou a tím větší je i valivý odpor. Proto to raději nepřehánějte s tuningem a vybírejte pneumatiky, které odpovídají rozměrům uvedeným v technickém průkazu vozidla.
  • Tlak v pneumatikách – čím nižší je tlak v pneumatice, tím více se deformuje a zvětšuje se její styčná plocha se silnicí. Jsou-li pneumatiky podhuštěné už jen o 0,1 baru, dle odborníků se zvýší spotřeba paliva o 1 %. Dodržujte tedy hodnoty tlaku v pneumatikách, které předepisuje každý výrobce pro konkrétní model auta. Najdete je na bočním sloupku dveří, případně na vnitřní straně víčka nádrže.
  • Složení pneumatikmateriál, ze kterého jsou pneumatiky vyrobeny, má rovněž vliv na valivý odpor. Některé materiály mají nižší tření než jiné a valivý odpor tak snižují. Je to například silika (oxid křemičitý), která navíc zlepšuje brzdné vlastnosti.

Při výběru pneumatik pomůže energetický štítek

Od roku 2012 mají výrobci povinnost dodávat pneumatiky na evropský trh s energetickým štítkem. Ten informuje spotřebitele o palivové efektivitě (valivém odporu), brzdném účinku na mokré vozovce nebo hlučnosti pneumatik. Valivý odpor je na štítku označený písmeny od A do E, kde A znamená nejnižší valivý odpor a nejnižší spotřebu paliva.

Rozdíl mezi každou třídou na stupnici je zhruba 0,1 l/100 km. Pokud tedy jezdíte na pneumatikách s valivým odporem třídy A, můžete oproti třídě E ušetřit okolo 0,5–1 litru pohonných hmot na 100 km. Což už je v ročním zúčtování pěkná suma.

Od května 2021 platí nový systém štítkování pneumatik. Jak štítky vypadají? >>

Nahuštění pneumatik na správný tlak

Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách, ideálně jednou měsíčně nebo před každou delší cestou a za studena.

Jak se starat o pneumatiky, aby spotřeba nerostla

Správná údržba pneumatik je důležitá pro jejich delší životnost i snížení spotřeby paliva. Kromě pravidelné kontroly tlaku dbejte především na sezónní výměnu. Zimní pneumatiky se vyrábí z měkčí směsi a jejich použití při vyšších teplotách má za následek nezanedbatelné zvýšení spotřeby. Zároveň se zhoršují i jízdní vlastnosti, dochází třeba k prodloužení brzdné dráhy. Jízda na zimních pláštích v létě se tedy dvakrát nevyplatí.

Při každé výměně pneumatik také nechejte kola vyvážit. U přezutí v pneuservisu by to měla být samozřejmost, pokud si však měníte kola ze zimních na letní (a obráceně) sami, na vyvážení se do servisu objednejte. Nepodceňujte ani pravidelné seřízení geometrie, které vám zajistí rovnoměrné opotřebení pneumatik, lepší ovladatelnost vozu i nižší spotřebu.

Chyby v geometrii kol odhalíme za minutu díky špičkové technologii Hunter. >>

Jak jezdit ekonomicky

Nechceme nikomu mluvit do řízení, ale pokud vám není lhostejný stav životního prostředí ani vašeho konta, přečtěte si ještě tyto 2 užitečné tipy. Nejen výběr a údržba pneumatik, ale také váš jízdní styl má totiž vliv na spotřebu benzínu a nafty.

  • Jezděte klidně a plynule. Styl jízdy brzda–plyn je zbytečný, protože zvyšuje spotřebu i opotřebení pneumatik, nehledě na to, že tím stresujete spolujezdce. Snažte se předvídat a přizpůsobte dané situaci rychlost, včetně dodržení bezpečné vzdálenosti od ostatních vozidel.
  • Nižší rychlost = větší dojezd. Čím víc na to „šlápnete“, tím víc se to projeví na obsahu vaší nádrže. Každých 10 km/h navíc znamená asi o 10 % vyšší spotřebu paliva. Dodržujte tedy rychlostní limity, vrátí se vám to dvojnásob.

Správně zvolené pneumatiky mohou uspořit až 20 % paliva. Výrobci pneumatik se snaží snižovat hodnotu valivého odporu, někdy to ale může být na úkor ostatních jízdních vlastností. Pokud nechcete šlápnout vedle, řiďte se při výběru testy pneumatik nebo se obraťte na naše AZ pneu specialisty, kteří vám rádi poradí.

 

Vybrat si kvalitní a prověřené pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru