Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jaká je minimální hloubka dezénu a co vám hrozí se sjetým vzorkem?

Minimální hloubka dezénu pneumatik je stanovená zákonem, ale její hodnota není jednotná pro všechny situace. Liší se podle druhu vozidla i podle toho, jestli zrovna panuje letní nebo zimní období. Každý řidič by si čas od času měl zkontrolovat, jak na tom jeho vzorek je. Jízda na sjetých gumách totiž představuje několik rizik. Jaká to jsou, nebo kde se měří hloubka dezénu, se dočtete v tomto článku.

měření hloubky dezénu

Nové letní pneumatiky mají hloubku dezénu 7 až 8 mm, zimní i 9 až 10 mm.

Co na minimální hloubku dezénu říká zákon?

Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích č. 341/2014 Sb. říká, že hloubka dezénu letních pneumatik musí být minimálně 1,6 mm. To platí pro všechny osobní a nákladní vozy, autobusy i motorky. Výjimku mají skútry a mopedy do 50 cm3, u kterých je přípustná hranice 1,0 mm.

V případě zimních pneumatik se minimální hloubka dezénu liší podle tonáže vozidla.

  • Pro automobily do 3,5 t je stanovena minimální hloubka dezénu na 4 mm.
  • Pro vozidla nad 3,5 t platí minimální hloubka vzorku 6 mm.

De facto ale zákon nezná pojem „letní pneumatiky“, proto je rozhodující období, kdy pláště používáte. Kdybyste chtěli dojíždět zimní pneumatiky v létě, což vzhledem k rizikům nedoporučujeme, stačil by vám vzorek hluboký méně než 4 mm, minimálně však 1,6 mm. Stejný princip platí i pro celoroční pneumatiky, které musí mít v letním období hloubku alespoň 1,6 mm, v době povinnosti zimního obutí vozu pak 4 mm. U motocyklů zimní pneumatiky povinné nejsou.

Přečtěte si také: Jaká jsou specifika zimních pneumatik, a v čem se liší od letního dezénu? >>

Pozor na limity v zahraničí

Plánujete se v zimě vydat autem na hory do zahraničí? Pokud už zákony daného evropského státu nařizují obutí zimních pneumatik, je dobré si ohlídat i minimální hloubku dezénu. V Rakousku nebo Chorvatsku platí, stejně jako u nás, 4 mm. Jiné země jsou benevolentnější:

  • 3 mm platí na Slovensku a ve Slovinsku, a ve skandinávských a pobaltských zemích,
  • v Rumunsku potřebujete 2 mm,
  • Německo povoluje dokonce 1,6 mm.

Vzorek letních pneumatik musí být ve všech evropských státech hluboký alespoň 1,6 mm.

Jak změřit hloubku dezénu

Měřením hloubky dezénu zjistíte, jestli pneumatiky ještě můžete používat, nebo je čas pořídit nové. Nestačí ale zkontrolovat jeden plášť, musíte rovnou všechny čtyři. Jedním ze způsobů, díky kterému zjistíte přesné hodnoty, je použití hloubkoměru nebo kombinovaného měřiče tlaku a dezénu. Místo, kde se měří hloubka dezénu pneumatiky, je drážka pro odvod vody asi 4 cm od boku pláště. Do ní umístíte hrot měřiče, srovnáte jeho hranu s běhounem a odečtete hodnotu.

Další možností, jak poznat, jestli jsou gumy sjeté, jsou indikátory opotřebení umístěné v drážkách. Ne vždy je najdete „na první dobrou“, ale pomoct vám může zkratka TWI. Toto značení se nachází na bočnici pneumatiky a ukazuje na místo, kde se indikátory nachází. Jejich výška je shodná s minimální povolenou hloubkou vzorku, takže pouhým pohledem snadno zhodnotíte, jestli se nachyluje čas na výměnu pneumatik.

Přečtěte si také: Co znamenají čísla a písmena na bočnici pneumatiky? >>

indikátor opotřebení pneu

V drážkách běhounu jsou umístěné indikátory opotřebení, díky nimž poznáte, jak moc je pneumatika sjetá.

Zkuste fígl pomocí mince

Oblíbeným způsobem je i měření hloubky dezénu mincí. U letních pneumatik se používá pětikoruna, která se do drážky zasune číslem 5 obráceně. Pokud uvidíte číslo celé, je nutné pořídit nové obutí. U zimních pneumatik je potřeba z peněženky vytáhnout padesátikorunu nebo dvoueurovou minci. Jestliže je viditelný celý vnější okraj (měří 4 mm), je pneumatika sjetá.

Co vám hrozí při jízdě na sjetých pneumatikách?

Minimální povolenou hloubku dezénu neurčuje zákon jen tak z plezíru, ale kvůli bezpečnosti provozu. Čím jsou pláště opotřebovanější, tím horší jízdní vlastnosti mají. 

Jedním z rizik sjetých plášťů je zhoršená přilnavost. Zejména pak v deštivých dnech. Aquaplaning totiž hrozí i při nižších rychlostech. S narůstající rychlostí se navíc zmenšuje kontaktní plocha s vozovkou, takže z ní můžete snadno „vyletět“. Pro představu, při 90 km/h a hloubce dezénu 1,6 mm se běhoun vozovky prakticky nedotýká. Problém může nastat i při brzdění na mokru, kdy se prodlužuje brzdná dráha úměrně sjetí vzorku.

Příkladem může být jízda rychlostí 80 km/h:

  • Nové pneumatiky mají brzdnou dráhu 42,3 m.
  • Pneumatiky s 3 mm vzorkem mají brzdnou dráhu 51,8 m.
  • Vzorek 1,6 mm odpovídá brzdné dráze 60,9 m.

Proto vám nedoporučujeme sjíždět gumy na povolené minimum. Raději je vyměňte s předstihem a i u letních se ideálně řiďte pravidlem čtyř. Nezapomeňte také zkontrolovat stáří pneumatik.

Přečtěte si také: Váháte s výběrem pneumatik? Poradíme vám, jak na to. >>

A co na to policie nebo pojišťovna?

Jízdou na sjetých pneumatikách ohrožujete bezpečnost posádky vozu i ostatních účastníků provozu. V případě, že vás zastaví policie, si také koledujete o blokovou pokutu 2 000 Kč

Pokud by stav pneumatik přímo ohrožoval bezpečnost provozu, můžete se dočkat i správního řízení s pokutou až 10 000 Kč a zákazem řízení na rok. S výrazně opotřebovanými pneumatikami neprojdete ani na STK a riskujete, že vám po nehodě pojišťovna nevyplatí pojistné plnění.

Důvodů, proč nepokoušet osud se sjetými gumami, je víc než dost. Přeměřte si proto pro jistotu hloubku dezénu ještě dnes, a jestli se bude blížit povolenému minimu, neváhejte s nákupem nových pneumatik. Z naší nabídky si určitě vyberete.

 

Koupit nové pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru