Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

[PODROBNÝ RÁDCE] Celoroční pneumatiky: Jak se liší od zimních a letních, kdy se (ne)vyplatí a jaké vybrat?

Celoroční pneumatiky se u motoristů těší rostoucí oblibě. Rok od roku je obouvá stále více aut a na tento trend reagují i výrobci pneumatik. Na první pohled praktické řešení se ale nemusí vždy vyplatit. Proto jsme pro vás připravili tohoto podrobného rádce, který vám přiblíží všechny výhody a nevýhody „celoroček“ a usnadní rozhodnutí, zda je pořídit, či ne.

Výhody celoročních pneumatik

Celoroční pneumatiky jsou kompromisem nejen z hlediska prořezání vzorku.

V článku se dozvíte:

  1. Co jsou celoroční pneumatiky
  2. Jak na použití celoročních pneumatik nahlíží zákon
  3. Jaké označení hledat na celoročních pneumatikách
  4. Proč nejsou celoroční pneumatiky univerzální
  5. Jak poznáte celoroční pneumatiky podle vzhledu
  6. Jaký je rozdíl mezi letními, zimními a celoročními pneumatikami
  7. Jaké jsou výhody celoročních pneumatik
  8. Jaké jsou nevýhody celoročních pneumatik
  9. Co je potřeba zvážit, než si pořídíte celoroční pneumatiky
  10. Komu se celoroční pneumatiky vyplatí
  11. Komu se celoroční pneumatiky nevyplatí
  12. Jak vybrat celoroční pneumatiky

Co jsou celoroční pneumatiky

Celoroční pláště jsou tzv. hybridním typem, který lze použít jak v létě, tak v zimě. Při jejich výrobě se prolínají technologické postupy výroby letního i zimního obutí, aby byla zajištěna bezpečnost při použití za všech povětrnostních podmínek. Vyrábí se pro osobní a užitkové vozy i vozy třídy SUV a 4×4. První celoroční pneumatiku vyrobila společnost Goodyear v roce 1977.

Jak na použití celoročních pneumatik nahlíží zákon

V České republice jsou podle Zákona o provozu na pozemních komunikacích povinné zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března, pokud se na silnici vyskytuje souvislá vrstva sněhu nebo ledu, případně se dají takové podmínky očekávat. Vzhledem k tomu, že legislativa pojem „celoroční pneumatiky“ nezná, nahlíží se na ně v tomto období jako na zimní. Musí tedy mít:

Pro použití celoročních pneumatik v letním období je dostačující hloubka dezénu 1,6 mm. Před zimou si však zkontrolujte, jestli jste vzorek nesjeli pod 4 mm. V tom případě budete muset na zimní sezónu pořídit novou sadu gum, abyste se vyhnuli pokutě nebo krácení pojistného plnění v případě nehody. 

Jaké označení hledat na celoročních pneumatikách

Způsob značení pneumatik je totožný pro letní, zimní i celoroční. Všechny potřebné údaje, od rozměru, data výroby DOT až po hmotnostní a rychlostní indexy, najdete na bočnici pneumatiky. Celoroční pneumatiky nesou i označení M+S (Mud and Snow – bláto a sníh), díky kterému je můžete použít i v zimních podmínkách. 

Na tuto zkratku se ale raději nespoléhejte. Mají je i některé nekvalitní asijské pneumatiky, přičemž výrobce nemusel dodržet evropské standardy pro výrobu a použití v provozu, nebo se může jednat o univerzální pneumatiky pro off-road vozy 4×4. 

  • Zárukou bezstarostné zimní jízdy je alpský symbol 3PMSF, který podléhá přísné certifikaci pro provoz v zimních podmínkách, vč. úseků ohraničených dopravní značkou „Zimní výbava“.
  • Od října 2024 bude v zimě možné jezdit pouze na celoročních pneumatikách s alpským symbolem 3PMSF.

Symbol vločky na pozadí hory

Označení M+S na celoročních pneumatikách zatím pro zimní provoz stačí, od října 2024 už si ale hlídejte certifikovaný alpský symbol.

Proč nejsou celoroční pneumatiky univerzální

Celoroční a univerzální pneumatiky bývají v řeči motoristů často považované za jedno a totéž. Tato domněnka je ale nepřesná. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl?

  • Celoroční pneumatiky se vyrábí s ohledem na použití v zimním období.
  • Univerzální pneumatiky jsou určené pro silné vozy SUV a 4×4 k jízdě náročným terénem a směs dezénu není přizpůsobená nízkým teplotám.

Jak poznáte celoroční pneumatiky podle vzhledu

Stejně jako jsou celoroční pneumatiky kompromisem mezi zimními a letními co do funkčnosti, nabízí i jejich vzhled kombinaci obojího. Standardně bývá dezén směrem ke středu prořezaný do tvaru písmene V a drážky se tak starají o lepší přilnavost a trakci na sněhu a ledu, po stranách běhounu vedou zase podélné drážky pro efektivní odvádění vody. Narozdíl od nových letních pneumatik mají ty celoroční hlubší dezén, oproti zimním zase tak hluboký není.

Víte, z čeho se pneumatiky skládají? Odhalte tajemství jejich konstrukce. >>

Jaký je rozdíl mezi letními, zimními a celoročními pneumatikami

Letní pneumatiky jsou vyrobené tak, aby odolaly vysokým teplotám. Vyznačují se větší pružností a přilnavostí, takže se i při vyšších rychlostech skvěle ovládají na suchu a rozpálené vozovce. Široké drážky a podpůrné kanálky po celém běhounu zaručují ochranu před aquaplaningem.

Zimní pneumatiky mají hluboký vzorek a měkkou směs. Díky tomu se můžete spolehnout na skvělou trakci i přilnavost při venkovních teplotách pod 7 °C, kdy si zároveň dokážou udržet svou pružnost. Velké množství drážek se stará o rychlý odvod vody. V zimních podmínkách se také vyznačují krátkou brzdnou dráhou.

Celoroční pneumatiky jsou oproti letním méně pružné, ve vysokých teplotách jsou proto méně přilnavé a hůře se ovládají. Mají menší množství hran, takže nemají tak dobrou trakci na sněhu a ledu jako zimní. Také za nimi zaostávají z hlediska délky brzdné dráhy. Nemusí se ale stydět za svou přilnavost na suché nebo mokré vozovce ani za výkon při lehčím sněžení.

Jaké jsou výhody celoročních pneumatik

Co můžete vytěžit z pořízení celoročních pneumatik?

  • Ušetříte čas a peníze za přezouvání z letních na zimní a naopak.
  • Nemusíte se starat o nákup druhé sady pneumatik.
  • Nepřekvapí vás náhlé sněžení nebo mrazíky.
  • Díky tvrdší směsi se v zimě méně opotřebovávají.
  • Odpadne vám starost se skladováním pneumatik

Jaké jsou nevýhody celoročních pneumatik

Proč se vám naopak celoroční pneumatiky nemusí vyplatit?

  • Mají delší brzdnou dráhu než letní i zimní pneumatiky.
  • Oproti letním mají v průměru zhruba o polovinu kratší kilometrový proběh.
  • Nejsou vhodné pro agresivní styl jízdy.
  • I s celoročními pneumatikami musíte pravidelně do servisu na vyvážení a geometrii kol.
  • V daném ročním období vám neposkytnou takové vlastnosti jako prémiové letní nebo zimní pneumatiky. 

Co je potřeba zvážit, než si pořídíte celoroční pneumatiky

Pokud vás oslovují výhody ježdění na „celoročkách“, ale pořád si jejich nákupem nejste jistí, zeptejte se sami sebe:

  • jaký styl jízdy preferujete,
  • kolik kilometrů ročně najedete
  • a ve kterých oblastech se s autem nejčastěji pohybujete.

Odpovědi na tyto otázky jsou mnohem důležitější než fakt, že se co půl roku nechcete starat o přezouvání. Jestli jsou pro vás tedy celoroční pneumatiky vhodné, nebo ne, si vyhodnotíte z následujících řádků.

Sportovní styl jízdy

Jestliže holdujete více sportovnímu a agresivnějšímu stylu jízdy, pořiďte si raději letní a zimní sadu pneumatik.

Komu se celoroční pneumatiky vyplatí

Celoroční pneumatiky oceníte v případě, že toho se svým autem v průběhu roku tolik nenajezdíte. Absolvujete obligátní víkendové návštěvy, párkrát v roce si zajedete na výlet, jednou týdně na nákup. Takovou pomyslnou hranicí je 15 000 km za rok. Budou pro vás vhodné i v případě, že se pohybujete spíše po městě a v oblasti, kde jsou zimy většinou mírnější

Kde řidiči chybují, když dojde na přezouvání pneumatik? >>

Komu se celoroční pneumatiky nevyplatí

Pokud jezdíte často autem na hory nebo v horách žijete a pracujete, smysluplnou variantu v celoročních pneumatikách nehledejte. Do těchto podmínek je potřeba opravdu kvalitní zimní vzorek. Nevyplatí se vám ani tehdy, když ročně najedete více než 15 000 km, jezdíte pravidelně dlouhé trasy nebo každoročně cestujete autem na dovolenou k moři. Celoroční pneumatiky jsou také nevhodné pro agresivnější styl jízdy.

Jak vybrat celoroční pneumatiky

Rozhodli jste se, že do celoročních pneumatik nakonec půjdete? Pak ještě zbývá vybrat ty správné. Musíte počítat, že jejich cena bude o něco vyšší, protože výroba je náročnější než u letních a zimních. Na druhou stranu ale ušetříte za druhou sadu, takže cena není ve výsledku tak podstatná. Při výběru si:

  • projděte testy celoročních pneumatik, které vám přiblíží vlastnosti jednotlivých modelů,
  • a pohlídejte, aby nesly ideálně symbol 3PMSF, který je povinný např. v Německu a od roku 2024 bude povinný i u nás.

Podrobně vám poradíme, jak vybrat pneumatiky na auto, VAN i traktor? >>

Širokou nabídku prověřených celoročních pneumatik, se kterými „nesjedete“ vedle, najdete v našem e-shopu. Vyfiltrujte si je podle rozměrů a značky, nebo přímo podle modelu vašeho vozu.

 

Vybrat celoroční pneu na moje auto

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru